Ezzel az írással csatlakozom a 2018 áprilisi tüntetés sorozathoz. Az Orbán Viktor vezényletével és Fidesz közreműködésével az elmúlt nyolc évben kialakított jobbunista pártállam elcsalta a választásokat. Az ellenzéki szavazók nagy része jogosan frusztrált és dühös. A düh azonban nem elég meg kell találni az jobbunista egypártrendszerrel szembeni ellenállás stratégiáját és módszereit.

Elcsalt választások

Nem az eredményeket, nem a szavazás lebonyolítását csalta el a Fidesz. Egyfelől magában az orbánista választási rendszerbe van bekódolva a csalással felérő aránytalanság,  másrészt az orbánista politikai berendezkedés, az elmúlt nyolc évben kiépült fideszes pártállam működésének rendszere olyan, hogy abban az ellenzéknek nincs méltányos esélye a győzelemre. A tisztánlátást pedig az se könnyíti meg, hogy az ellenzék maga is egy bizonyos fokig csődöt mondott.

460 milliárd forintnyi tiltott pártfinanszírozás

A közmédiának hazudott fidesz-média működése annyira elfogult és olyan mértékben alárendelt a Fidesznek, hogy négyéves működése 360 milliárd forintnyi tiltott pártfinanszírozásnak felel meg. (Most egy rövid megjegyzés erejéig térek ki csak arra, hogy a fidesz-propaganda gépezet messze túlmutat a közmédián, annál nagyobb és komplexebb rendszert alkot.) A migráns kampány nem a Magyarországra érkező menekültekkel kapcsolatos kormányzati tájékoztatásról szólt, hanem a Fidesz alantas politikai hisztériájáról, ami tartalmában és összegében újabb 100 milliárdos törvénytelen pártfinanszírozásnak felel meg. Tehát elsőként azt kell kimondani, hogy a Fidesz 460 milliárd forintos tiltott pártfinanszírozással, közpénzből megvalósított, kormányzati és közszolgáltatási tájékoztatásnak hazudott pártkampánnyal csalta el a választásokat.

A jobbunista pártállami szíve – az illegitim választási rendszer

A jobbunista pártállam tartós fennmaradásának egyik legfontosabb alapköve az illegitim választási rendszer. De facto inkább ez jelenti az orbánizmus alkotmányát, mint a csak a kevés értelmiségi által olvasott fideszes alaptörvény. 

A jobbunista választási rendszer azért illegitim, mert a magyar választók akaratának érvényesítése, a magyar társadalom sokszínűségének érvényre juttatása helyett, egy fidesz-típusú párt állandó hatalomban maradását szolgálja. Részletekbe jobban belemenve azért illegitim a választási rendszer, mert (1) a második forduló eltörlésével, (2) a nyugat-európában élő magyarok szavazati jogainak adminisztratív korlátozásával, (3) az egyéni körzetek túlzottan magas mandátum arányával, (4) az aránytalanítást erősítő győztes kompenzációval a szavazók többségét a szavazati jogainak érdemi részétől megfosztotta. A részleges szavazati jogfosztás pedig egyenértékű a szavazatokkal érvényesíthető demokratikus politikai jogaiktól való megfosztással. Az itt felsorolt mechanizmusokon keresztül éri el az orbánizmus választási rendszere, hogy az ellenzéki választók és pártjaik a többségük ellenére, még elvben a rendkívüli többséget igénylő alkotmányozási kérdésekből is teljesen ki vannak zárva.

Az illegitim választási rendszer eredményeit pedig nem kell elfogadni. Legkevésbé a tüntetőknek kell elfogadni.

Meg kell szervezni az ellenállást!

Mind a tüntetések szervezőinek, mind az ellenzéki pártoknak most kéne összeülni és megbeszélni, hogy milyen formába öntik az eddiginél sokkal szervezettebb politikai ellenállást. Meg lehet csinálni, de nem lesz egyszerű, egyrészt, azért mert a tüntetések szervezői se nem profi politikusok, se nem profi politikai (civil) mozgalmárok. Másrészt meg azért, mert az ellenzéki pártok pedig az újabb hatalmas választási és politikai vereség után többnyire romokban hevernek.

Pedig legalább három nagyon sürgető teendő van, melyekben már következő tüntetésig előre kéne lépni:

  • A tüntetéseket intézményes ellenállási formákba kell becsatornázni.
  • Értelmes politikai követelésekkel kell előállni. Közös célok nélkül nem lehet. Az orbán-rendszer
  • Az ellenzék szereplőinek tárgyalásokat kell kezdeni.

 apr_14_1.jpg

(Fotó: Index.hu)

A tüntetéseket intézményes ellenállási formákba becsatornázni.

A szombati tüntetés sikeres volt, de hetente tüntetni nem lehet. Már a most következő szombatra nagy a kockázata, hogy csökkenjen a lendület. Pedig amíg még van a felháborodásban erő, addig kell a tüntetéseknek új energiát és célokat adni és ezzel egy időben az energiákat szervezettebb politikai cselekvés felé terelni.

A tüntetéseket jobban is meg lehetne szervezni, bár nyilván nem könnyű feladat. Ennél érdekesebb és több politikai-tartalmi és színpadi kellékre is szükség lenne. Valamint az ellenállás konkrét formáira is javaslatot kellene tenni.

Az ellenállás konkrét formái például ilyenek lehetnek:

  • Meghirdetni, hogy a tüntetés mozgalommá szerveződik: Szabad Magyarország Mozgalom
  • a mozgalom létrehozza a (csak bemondok valami nevet találomra) Szabadság Köreit:
  • a Szabadság Köreinek feladata lenne a nemzeti ellenállás rendszerének és az ellenállás kultúrájának kialakítása, az új, jobbunista pártállammal való hatékony szembenállás formáinak megtalálása
  • a Szabadság Köreiben részt vehetnek egyaránt az ellenzéki pártok, a párt nélküliek és az új pártot alapítani akarók
  • mivel a politikai képviselet pártok dolga, ezért az SZK a meglévő pártokhoz csatlakozást is támogatni kívánja
  • a mozgalomhoz csatlakozó párt nélküliek, vagy elégedetlenek pedig később döntenek, hogy párttá alakulnak-e
  • a következő tüntetést egy hónap múlva, a civil-ellenes törvények megakadályozása érdekében és a parlament megalakulására időzítve érdemes megtartani
  • honlapot kell létrehozni, amihez adományokat kell gyűjteni

Lehet, hogy célszerű lenne a Közös Ország Mozgalommal megállapodni a KOM infrastruktúrájának legalább átmeneti használatáról is. 

Értelmes politikai követelésekkel előállni.

Közös politikai célok nélkül nem lehet. Az előbb felsorolt „ellenállási formák” alatt azonban máris szerepelnek egész konkrét politikai, azon belül is önszervezési célok. De ennél többre is szükség van.

Az teljesen világos, hogy az orbán-rendszer megbuktatása a fő cél, de hogy ezt hogyan lehet elérni az már kevésbé. Olyan célokat érdemes választani és rendszerbe szervezni, melyek egymást erősítve, szisztematikusan visznek közelebb a fő célhoz. A már elhangzott célok közül három volt olyan, ami hosszabb távon ilyen értelmes cselekvés-sor felfűzésére alkalmasak:

  • A választási rendszer megváltoztatása
  • Polt Péter lemondatása
  • Teljes ellenzéki összefogást

Ezt én két további dologgal javasolnám kiegészíteni. Követelni kellene még :

  • A civil szervezetek elleni támadások leállítását
  • A közmédia – demokratizálását

A civil szervezetek elleni támadások leállításának követelését két fontos érv támasztja alá. Egyrészt elég egyszerűen belátható, hogy a civil szervezeteken keresztül, végső soron a nyugati, liberális demokrácia és az egyéni polgári önszerveződéseket igyekszik ellehetetleníteni a fideszes pártállam. Másrészt nagyon úgy néz ki - ahogy már volt is szó róla -, ez lesz a pártállam kiépítésének sorban következő építőkockája.

A következő négy év tüntetésinek erősen célba kell venniük a közpénzből finanszírozott, pártpropaganda intézményeket, hiszen ettől is volt elfogadhatatlanul igazságtalan és antidemokratikus választás. Célzott tüntetések, vagyis a propaganda gépezet intézményeinek szimbolikus ostroma nélkül az emberek nem fognak kellően széles körben tudomást szerezni ezen intézmények perverz működéséről. Egyben az intézmények elleni lázadás tök nyilvánvaló elhazudása, kifejezetten jó példa lehet arra is, hogy megértessük az átvert vidékkel, és nem csak velük, hogyan is működik a jobbunista hazugsággyár.

Ha új választást követelünk, ahhoz érdemes tudni, hogy a Fidesz ebbe nulla eséllyel fog belemenni. Ahhoz égni kéne pár épületnek és folyamatosan 100 ezreknek kéne az utcán lenniük. Ennek ellenére a választás elcsalását napirenden lehet és kell is tartani.

Az ellenzék szereplőinek tárgyalásokat kell kezdeni.

Az ellenzéki pártoknak máris el kellene kezdeni készülődni a jövő májusi Európa Parlamenti és a jövő őszi önkormányzati választásokra. És érdemben reagálniuk kell az elhangzott követelésekre. 

Ha profitálni akarnak és egyszerre erőt adni és erőt meríteni a tüntetésekből, akkor közös és megerősítő jellegű deklarációkra lenne szüksége. Ezek nélkül a tüntetések ereje csökkenni fog, másrészt - ha nem fullad ki gyorsan a lufi -, akkor jó eséllyel fogja célba venni és kihívást fog intézni a kudarcot vallott ellenzék felé is. 

Az igazi szabadságharc

Az orbánizmus csak az erőből ért, az is egyre valószínűbb, hogy kemény, nehézségekkel teli, de egyben katartikus új szabadságharcban kaphatjuk vissza demokráciánk. A kényszeresen hazudozó rendszer értelmetlen EU és Soros György ellenes harca helyett, a magyar nemzet valódi küzdelme, az elnyomó és korrupt rezsim ellen folyik már egy jó ideje. A gyenge ellenzék, egyik hibája, hogy ezt sem volt képes tudatosítani.

Persze azt is le kell szögezni, hogy a rendszerváltás 20-28 éve nem telt el teljesen feleslegesen. A nyugatos, polgári minták, ha ki nem is fejlődtek, de gyökeret vertek. Átkerültünk a Nyugat-Európa és az USA érdekszférájába, ahol az egyéni és politikai szabadság a Föld összes rendszeréhez képest a relatív a legnagyobb. Ebben nyugatos, keresztény-zsidó kultúrkörben a szabadságharc messze nem lesz olyan kemény, mint az 1848-as vagy 1956-os szabadságharc küzdelmei voltak. Vér talán egyáltalán nem fog folyni, és ha véletlenül fog is, akkor is nagyon-nagyon kevés.

Nem jönnek orosz és szovjet csapatok. Illetve jönnek ők - sőt már itt is vannak - de igazán csak a kibertérben lesznek aktívak. Magyar zsarnokokkal kell elsősorban megküzdeni. Olyan szerencsés és különleges történelmi időket is élünk, ami ritka volt a magyar történelemben. Ha az ellenzék kicsit is ügyes, akkor most kaphatunk érdemi politikai és pénzügyi segítséget is a Nyugattól. Amire Rákóczi Ferenc és az 56-os forradalmárok hiába vártak, az most sokkal inkább elérhető.

Ez a szabadságharc ha nem is könnyen, de akár négy év múlva is megnyerhető. Ha ügyesek vagyunk már 1-2 éven belül jóval könnyebb lesz, mert akkor már érezni fogjuk Orbán Viktor zsarnoki rezsimje végstádiumába lépett, és nagyjából arra felé tart, ahová Gyurcsány-kormány is 2008 tavaszától tartott. Nagyon ideje lenne már, hogy a szánalmas fidesz eliten is beteljesedjen „a szent átok”.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr1513848256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.05.30. 07:41:18

A cenzúra kontraproduktív eszköz bármilyen politikai küzdelemben.
Nem tanultátok meg évtizedek alatt sem.
Ezért (is) buktok.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.07.19. 23:00:52

@Éhesló: Hogy a cenzúra kontraproduktív-e, az egy másik kérdés. Csakhogy én téged moderállak, és nem pedig cenzúrázlak. Azért mert nyomika vagy és unlak és nem mutatsz itt alul túl jól.

Éhesló 2018.07.29. 16:29:02

@naphegyi vince: becézheted PC újbeszélül bárminek a cenzúrát.
A hozzászólók magas száma jól mutatja milyen hatást értél el vele.
süti beállítások módosítása