Egy kis szubjektív összefoglaló az önkormányzati választások utáni estéről.

Van aki a focimeccseken drukkol, de azért lehetnek jó páran, akik hozzám hasonlóan a választási műsorokra vannak inkább rácuppanva. És 9 év után végre a demokratikus Magyarország hívei örülhettek a választási eredményeknek. (Ok, adjuk meg: 2010 tavaszán még messze nem volt egyértelmű, hogy akkor nem a demokrácia győzött, hanem egy diktatórikus jegyeket bőven mutató hibrid rezsim kialakulásának kezdetét látjuk.)

Lényegében bunkerháborúnak tűnt ez a választás is, ahol leginkább a szerény előre araszolásra lehetett számítani és egy-két kerület és nagyobb város ellenzéki elhódítására, de készültem a rosszabb kimenetekre is. Én pl. Tarlós győzelmét tartottam valószínűbbnek, és csak reménykedtem abban, hogy Karácsony mégis megnyeri a főpolgármesteri küzdelmet, hátha a Borkai-ügy mégiscsak átbillenti az egál közelébe ért esélyeket.  Már egy a kissé kirakat jellegű ellenzéki főpolgármester győzelem, fideszes közgyűléssel lebénítva is egyértelmű, bár ténylegesen csak szimbolikus értékkel bíró siker lett volna.

A meglepetések azonban ezúttal nem hidegzuhanyként (lásd korábbi két kétharmad) jöttek, hanem pozitív irányból. Az első eredmények már bíztatónak tűntek, de csalódtunk már hasonlókban: vezet Karácsony, az ellenzék hozza az erősebb kerületeket, Soproni (Momentum ex-elnökségi tag) a VI.-ot, Szaniszló (MSZP) a XVIII.-at, Niedermüller (DK) az első meglepetés. A vidéki nagyvárosi „csatatér” körzetekből ellenzéki győzelmekről jönnek a hírek: Márki-Zay nemhogy vezet, hanem már ünnepel, fordul Pécs, Miskolc, Tatabánya; Szeged pedig egyenesen lefutott ügy. Mirkóczinak megvan Eger, és több városát is hozza a Jobbik.  Ez már jó, sőt a vártnál is jobb eredménynek tűnik.

Aztán úgy egy fél óra-óra múlva 20-30%-os budapesti feldolgozottságnál jön az igazi fordulat, mert nemcsak a viszonylag elvárt Újpesten veszi át a vezetést az ellenzék, de a szinte mindenhol leírt, és tuti bukóra mondott Pikó András is. Első hírek után még anyámnak se merek szólni, kár lenne egy jó pár percét a végén csalódni: Pikó még egy szoros vereséggel is hatalmasat küzdött. Viszont ezzel még nincs vége, mert három további budai kerületben fordít az ellenzék. Az ember még egy darabig izgul, hogy vajon ez marad is-e az eredmény, de szép lassan nőnek stabilizálódnak a távolságok.  Te jó ég, csak nem fellázadtak a budai polgárok is a Fidesz ellen?!

A kisebb városok és falvak többsége persze marad a Fideszé, nyilván a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy minden megyei közgyűlést is a Fidesz vezet. (A kisebb településeken pedig továbbra is sok a független jelölt.)

A Fidesz hatalma ezzel messze nem tört meg, de az ellenzék bevitte az első komoly ütést. Nagyon úgy tűnik, hogy a szétpofozott ellenzéki pártok a totális vereség kapujában képesek voltak tanulni a hibáikból, képesek voltak taktikát váltani. Az új taktika pedig alkalmas volt arra, hogy az eddig elnyomott és dühös ellenzéki szavazók leverjék a dühük a fideszes pártállamon.  Mert végső soron erről lenne szó már rég, hogy van egyfelől a rendszer és van a rendszer ellenzéke. A rendszert a fideszes új pártállam jelenti.  A rendszer ellenzékének pedig akár ebben a választási rendszerben történő sikerek érdekében, de akár a rendszerrel szembeni másféle hatékony fellépés érdekében össze kell hangolnia működését. Mert megfelelő stratégia mentén van annyi ellenzéki és a rendszer valódi arcát látó szavazó, akikre építve sikeresen fel lehet venni a küzdelmet korrupt és hazug pártállammal. Sokat kellett várni rá, több nagy vereségen kellett átesni, és nem is garantált a folytatás, de talán mégis: most valami elkezdődött.  

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr7415254848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása