A fidesz-közeli gondolkodók közül Csák János azok közé tartozik, akikre talán még érdemes odafigyelni. Vele jelent meg bő hónapja egy interjú a 24.hu-n.

Az interjúban elsőként a bevándorlás került terítékre, és Csák válaszai kapcsán szépen kijön, hogy könnyen lehet egészen más értelmes következtetésekre jutni. Persze messze nem csak erről szól az interjú, de kezdjük ezzel: 

„Visszatérve a migrációra: minden országnak joga van dönteni arról, hogy kiket fogad be.”

Ez igaz, csak egy ország akkor dönt bármiben maga, akár a migrációról, akár másról, ha demokratikusan választott kormánya van. Ha egy autoriter rezsim -amit érthetőség kedvéért nevezhetünk féldiktatúrának is- uralja az országot, akkor nem az ország dönt, hanem a rezsim irányítói. A magukat demokratikusnak álcázó autoriter rezsim egyik jellegzetes sajátossága, hogy olyan propaganda rendszert működtet, és olyan médiafölényt alakít ki, amivel biztosítja, hogy az ellenzéki erők csak korlátozottan tudják megismertetni álláspontjukat a szavazók jelentős részével. Tehát itt lényegében arról van szó, hogy egy viszonylag triviális és érdemben senki által nem vitatott állítással tereljük el a problémás részekről a szót.   

"Hatalmas hiba elszipkázni Közel-Kelet, Afrika, Ázsia legtehetségesebbjeit. Nagyobb bűn, mint amikor a gyarmatosítások idején a nyersanyagokat szállította el a Nyugat ezekből a régiókból."

Ezzel az érveléssel nekem két gondom van: Egyrészt van egy másik, és érv a bevándorlás támogatásával szemben, hogy minek ide egy-két százmillió bevándorlót beengedni, hiszen az semmit sem segít a maradék 3-4 milliárdnyi nyomorgón.  (A válasz erre leginkább az, hogy nem a globális szegénység elleni küzdelem miatt támogatjuk a bevándorlást, hanem önérdekből.) De ebből a jogos megállapításból az is következik, hogy valóban olyan sokan vannak az érintett területek, hogy így marad elég tehetség is.

Másrészt meg a gazdasági és politikai kényszerek hatására eljövők esetén nem pusztán Nyugat elszívó hatásáról lehet beszélni, hanem arról is, hogy szülőhazájuk rossz körülményei, saját társadalmuk kudarcai üldözik el őket. Ezért aligha kell Nyugatnak lelkiismeretfurdalást éreznie.

"Az emberi tőkét ugyanis sokkal nehezebb pótolni, mint a nyersanyagot. Az emberi tőke tudás, kultúra, a mindennapok szövete, amit rövid idő leforgása alatt szét lehet rombolni, de csak nagyon lassan bontakozik ki."

Csák úr, most az elmúlt években Nyugat-Európába kivándorolt 300-500 ezer magyarra gondol?

"A külföldön született magyar gyerekek zöme a Kárpát-medencében születik, nem vándoroltak sehova"

Nem, Csák úr az elmúlt tíz évben tapasztalt magyar elvándorlásról inkább nem gondol semmit, a vonatkozó kérdéseket elkerüli és nem is akar tudomást venni a probléma létezéséről.

"Európának egyáltalán nincs szüksége migránsokra."

Ugyan miért ne lenne? Ez így indoklás nélkül, csak egy fideszes propaganda tétel szimpla megismétlése. Miért ne lenne szükségünk migránsokra Magyarországon, ha valakinek fizetni kéne majd a nyugdíjainkat, amikor 20 év alatt eltűnik 1-1,5 millió munkaképes korú ember a munkaerőpiacról? Különösen azért is, mert Orbán Viktor a rövidtávú pénzszerzés érdekében megszüntette megtakarítás alapú nyugdíjrendszer legerősebb pillérét.

Ha pedig európai prespektívából nézzük, akkor pedig könnyen belátható, hogy a bevándorlást saját igényei mentén kontroláló, de nagyobb népességű Európa erősebb világhatalmi tényező lenne, mint egy csökkenő népességű, lassan fogyatkozó Európa.

**

Csák összességében egy teljesen fidesz-mainstream gondolatsort ad elő, a kritikai hozzáállás legcsekélyebb jele nélkül. Egyetlen pozitívuma, hogy ez még egy érvelősebb és nem pedig a primitív gyűlölködésről szóló verzió. 

Emellett két fontos következtetés adódik a fenti virtuális polémiából. Egyrészt az, hogy aki képes egy kicsit is függetleníteni magát a fideszes propagandától, az sokkal nyitottabban és sokrétűbben gondolkodhat a bevándorlásról.  Másrészt meg nemcsak egyenként lehet vitatni ezeket a gondolatokat, hanem a kontrolált bevándorlás támogatása egy érvekkel jól alátámasztható tágabb történet (narratíva) része.  Csak nekem úgy tűnik, hogy a mi ügyetlen magyar ellenzékünk ezt a mesét és leginkább annak 2-3 fő üzenetét nem volt képes sem felépíteni, sem a választók felé eljuttatni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr2114123971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miért 2019.07.29. 23:19:34

A fidesz rablóit, ide értve Csák urat is, nem igazán érdekli, hogy mi lesz sokmillió magyar dolgozó nyugdíjával öt vagy tizenöt év múlva, hiszen ők már elcsalták a maguknak valót!
süti beállítások módosítása