"Azt a rendszertípust, amelyik a demokrácia bizonyos formális jegyeit megtartja ugyan, de a hatalom nem leváltható, autokráciának nevezem".

Kornai szavai - az én fülemben legalábbis - úgy szólnak, mint amikor modernitás technokrata-prófétája  a racionalitás és a tudomány hideg tárgyilagosságával szentírás-szerű ítéletet kiált a pusztába. A képzavar szándékos, mert talán így adható vissza Kornai megnyilvánulásának ereje. Ebben az érzésben egyetemi emlékek is benne vannak, mert Kornai  könnyen érthető érveléstechnikája és tudományos beszédmódja már akkor is kellemes heuréka élményt jelentett. Tessék, itt van valaki a magyarok közül leginkább közel jutott a közgazdasági Nobel-díjhoz, és erre a közgazdász zsargont és tudományos hókuszpókuszt a lehető legtakarékosabban használva, milyen tisztán és világosan tud beszélni. Tehát akkor lehet, és ha lehet, akkor kell is így beszélni a bonyolult dolgokról.

Kornai csak látszólag téved, amikor azt mondja, hogy a rendszer nem leváltható. De ugyanő a Mancs interjúban kifejti, hogy demokráciában szükségesnél jóval nagyobb erők mozgósításával ezek az autokráciák is leválthatók.

"A demokráciában békésen, civilizáltan leválthatók a kormányok, nem kell hozzá háború, polgárháború, belső konfliktus, netalán népfelkelés...

...vagy egy olyan globális krízis, amitől tényleg összeomlik a gazdaság. Demokráciában békésen el lehet köszönni az előző kormányzattól, sőt, a választáson bukott vezetőnek illik mosolyognia és kezet fogni a győztessel. Ez az első feltétel az autokráciában nem teljesül. A demokráciában ráadásul erős a fékek és ellensúlyok rendszere – az autokráciában gyenge."

Vagyis elképesztő erőfeszítések árán az Orbán-rezsim is leváltható. Attól tehát, hogy elméletben ugyan lehet a mai magyar választáson nyerni, attól még a gyakorlatban annyira nehéz, hogy az már megkérdőjelezi a rendszer demokratikus voltát. Mert úgy kell győznöd, hogy egy évi minimum 100-150 milliárdból finanszírozott pártállami propagandagépezettel, pártérdekeket szolgáló hivatalokkal és intézményekkel (Ügyészség, MNB, Számvevőszék, OVB) is meg kell küzdened.  Különösen azért nehezen érthető, hogy miért építi le Orbán a demokráciát, mert ezt a rossz állapotban lévő ellenzéket, amúgy is el tudná verni, az előbb nagy vonalakban felvázolt, nyugati-putyinista eszköztár nélkül.

Persze van egy hatalmas erő, aminek megfékezésére Orbán kénytelen minden aljas trükköt bevetni, ez pedig a magyarok örök elégedetlensége és a hagyományosan könnyen előhozható proteszt- és kormányváltó hangulat. Néha kevésbé jogosan büntetett ez az örök elégedetlenség, mint pl. 1998-ban, 2002-ben, de a mostani rendszer elképesztő korrupciója, a demokrácia lerohasztása miatt, ez most nagyon is igazságos lenne. Ami igazságos, azt pedig könnyebb előhozni, ha nem tök hülyék az emberek. Márpedig nem tök hülyék, még akkor se, ha a propagandának nem tudnak könnyen ellenállni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr8413486617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása