A friss irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk még Magyari Péter összefoglalóján keresztül is szép beszédet mondott. Nem azért szép, mert teljesen egyetértek azzal, amit mond, sőt kifejezetten vannak ellenvetéseim. Mégis valamiért határozottan az az érzésem, hogy értéke és súlya van a szövegnek. Lehet, hogy ez esztétikai érték: szépnek érzem a megfogalmazásokat, a gondolat tarsításokat. Másrészt meg az is benne van, hogy szimpatikus az az őszinte, de mégis szelíd aggodalom, ami az elhangzottakból árad.

A közös történetek és történetmesélés képességének eltűnése, az eléggé hasonlít a modernitás nagy társadalmi narratívák eltűnéséhez, de legalábbis megkérdőjeleződéséhez. Vagyis az egész szöveg kapcsán felmerül, hogy akár a posztmodern világgal szemben megfogalmazott kritika is hasonlókép hangzik. De az egyik az ideológiai történetekről, a másik meg irodalmi történetekről szól, tehát a (felszínes) hasonlóság ellenére mégse ugyanarról van szó.

Tokarczuk valahol a világ szétzuhanásáról beszél, és ez a szétzuhanása a konzervatívoknál is központi téma, vagyis ebből a szempontból a konzervatív világmagyarázatok - legalábbis azok többsége, ami az interneten keresztül eljut hozzám -  is gyakran írnak és mondanak hasonlókat, mint Tokarczuk. Viszont azzal az igen nagy különbséggel, hogy a konzervatív világmagyarázatok egyből a liberálisokat és baloldaliakat célzó politikai vádbeszédet kanyarítanak belőle. Ezért érzem szelídnek a szöveget.

Végső soron pedig számomra az lett a Tokarczuk szöveg fura tanulsága, hogy a szelídség, őszinte aggodalommal párosulva,  fontos a társadalmi problémák kezelésében, főleg azok diagnózisában. Mert úgy biztosan nem igazán lehet egy komplex társadalmi problémára válaszokat találni, hogy a probléma mélyebb feltárása helyett, egyből egy elnagyolt és hatalmi célú kritikával vádaskodni, liberálisozni, baloldalizni, vagy éppen konzervezni kezdesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr7015357648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása