A demokráciák több fontos sajátossága van, egyik rendezhetnek szabad választásokat. De a szabad választás, ahol az állampolgárok titkosan szavazhatnak, önmagában nem elég a demokráciához. Emellett arra is szükség van, hogy a választásokon a pártoknak méltányos lehetősége legyen a győzelemre, a választások között pedig a szabad működésre.

dictatorship-vs-democracy-800x400.jpg

(nem csak a kép: https://www.difference.wiki/dictatorship-vs-democracy/)

Ezzel szemben az autokráciák egyik sajátossága, hogy a hatalom adminisztratív eszközökkel korlátozza a pártok működését, a hatóságok és hivatalok részrehajlással, pártos működéssel gördítenek akadályokat az ellenzék útjába, és egyúttal igyekszenek a maguk eszközeivel nehezíteni a hatalmon lévők leváltását. Ennek a részrehajlásnak a foka eltérő lehet, durvának számít az ellenzéki jelöltek kampánybeli letartóztatása (Oroszország: Navalníj), de a "liberális" autokráciák ennél finomabb módszereket alkalmaznak. Hogy milyeneket, ahhoz elég csak körülnézni Magyarországon.

Magyarországon számos olyan hivatal, hatóság van, ami a közszolgálat helyett a hatalmon lévő Fideszt szolgálja. Amikor az állami hatóságok egyetlen pártérdeket szolgálnak azt pedig pártállamnak nevezzük. A  három legdurvábban fideszes pártállami adminisztratív funkciókat ellátó szerv között ott van az ÁSZ, a Médiahatóság, és az OVB. Az ÁSZ az ellenzéki pártok 2018-as választási kampány során történő végigbüntetésével vetette fel magát a fenti dicstelen listára. (Jegyezzük itt meg: az ÁSZ élén önmagának egykor busás év végi jutalmakat osztó békés megyei fidesz-elnök, Domokos László áll.) A Médiahatóság a propaganda híradók és csatornák ellen felejt el fellépni, az pedig OVB a pártpolitikai üzeneteket toló tízmillárdos kormányzati kampányokat, és álkonzultációkat képtelen észrevenni.

Az ÁSZ most a Momentum és Párbeszéd büntetésével folytatja a pártállam kiszolgálását, hiszen az ellenzék ostoba módon, de legalábbis gyenge stratégiai érzékkel nem lépett fel egységesen az ÁSZ választásokba történő durva beavatkozása ellen. Hiba volt nem megvédeni a Jobbikot, de a Jobbik is végső soron inkább becsicskult, minthogy keményebben és taktikát váltva (a baloldallal kooperálva) szálljon szembe az igazságtalansággal. Pedig az ÁSZ tettére akár közös ellenzéki bojkottal is lehetett volna fenyegetőzni, közös tüntetés(eke)t lehet volna hirdetni. (Vmi ilyesmi végkimenettel :))

Természetesen a lehetőség most is nyitva áll, a közelgő önkormányzati és európai parlamenti kampány miatt pedig érdemes is lenne élni vele. Nem mintha a valódi demokráciáért, egy nem pártállam által uralt szabad nemzetért nem lenne amúgy is érdemes. 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr4912818434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felucca02 2018.10.05. 11:35:33

@maxval balcán bircaman: Ööö...valami zavar van nálad. Nem a népről volt szó, hanem állami intézményekről, melyek elvileg a tisztességet felügyelik.

Tanulj már meg olvasni!

felucca02 2018.10.05. 11:42:24

Nem tudok segíteni neked. Ott van leírva odafent. Ezek szerint nem olvastad, vagy olvastad, de csak egy véletlenül nem idevaló mondatod szedtél elő a panel-szetből?

LebensraumamOsten 2018.10.05. 11:55:28

@maxval balcán bircaman: Csúnya véget fogsz te érni birca. Ej, nem irigyellek. Ezért a pár bűnös évért még keservesen megfizettek. Ne mondd utólag, hogy nem figyelmeztetett senki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.05. 12:00:08

@LebensraumamOsten:

Várom a fizetéget, de már megkaptam valójában: az igazság kimondása önmagában jutalom.

nemecsekerno_007 2018.10.05. 13:15:53

Még jó 8-10 év és a 2010 utáni időszak sikertörténetkt vonul be a történelembe. Már az országéba, nem a kollaboráns ellenzékébe... Fogadjunk.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.10.06. 10:09:14

@maxval balcán bircaman: "A ballibák nyenye,nyenye" - hát ez elég kifinomult igazság. Csak az hibázik benne, hogy pont úgy néz ki megy troll-komment.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.10.06. 10:18:24

@LebensraumamOsten: Egy fideszes trollal kár beszélgetni, ha nem reagálnátok rá, ki is moderálnám, mert csak pazaroljuk rá az időnk. A blogokat simán lehet beszélgető és gondolkodó-klubként is üzemeltetni, ahonnan a nagyon hülyéket érdemes a színvonal tartása érdemében kidobni.

Ahogy az ávósok és apartcsikok élvezték az 50-es éveket, ennek a rendszernek is megvannak a elvtelen kiszolgálói és haszonélvezői.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2018.10.06. 10:32:25

@nemecsekerno_007: A nyugattal (nem mondtad ki, de hát ki mással?) "kollaboráns ellenzék" - innen is gratulálok ehhez a klasszikus komcsi korszakból ismerős gondolathoz. Végül is: amilyen a rendszer, olyanok a hívei.
süti beállítások módosítása