A szép lassan kiépülő új pártállam nem most kezdett hozzá a civil szféra elnyomásához. A represszió fő eszközeként a finanszírozás megnehzítése és ellehetetlenítése szolgál. Eddig a fő irány az volt, hogy a Nemzeti Civil Alap, ill. Alapprogram forrásait lecsökentették, és a csökkentett forrásokat az állampárttól függő vagy olyan állampárti vazallus szervezeteknek adták, mint pl. a CÖF, vagy egyéb Fidesz és CÖF-barát álcivilek. A Nemzeti Civil Alapprogram pénzeit elosztó kuratórium elnöke például az a Csizmadia László, akinek fő civil tevékenysége Békemenetnek csúfolt állampárti tüntetéseinek szervezése.

Az álllampárttól független civil szféra forrásainak elvágása újabb szintre lépett a Norvág Alap elleni támadásokkal. A túlzott rendőrségi fellépést még az eléggé Fidesz-párti, de azért jobb pillanataiban kritikusan gondolkodni is képes Stumpf András is azt írja, hogy

"A látszat mindenképpen az, hogy a kormány el akarja tiporni, meg akarja félemlíteni a neki nem tetszőket. A látszat pedig néha akkorát csal, hogy nem átall megegyezni a valósággal. Látszat és valóság egyszerre, hogy a magyar állam, miközben Norvégiával van vitája, magyar állampolgárokra küldi a készenlétiseket. Olyan állampolgárokra, alapítványokra, amelyek amúgy átadták a kért adatokat korábban."

Nekem ez még mindig elég finom megfogalmazás, de azért annyira mégse finom, mert kimondja a szomorú valóság, hogy a PODESZ meg akarja félemlíteni és el akarja lehetetleníteni a neki nem tetsző civil szervezeteket, és nyilván így üzen az ezekkel a szervezetekkel szimpatizálóknak is.

Az egész eljárást erőszakos túlkapások sora kíséri. A vádpontok össze- vissza változnak, mint valami klasszikus koncepciós eljárásban. A KEHI úgy kér be adatokat, hogy nincs is illetékessége vizsgálódni a norvég pénzekről szóló nemzetközi szerződés szerint. Az iratok átadását szinte betarthatatlanul rövid határidőkkel kérik. A túlzott erőkkel kivitelezett rendőrség házkutatás végén úgy viszik el bilincsben az Ökotárs vezetőjét. Az akció  során részben már korábban átadott  dokumentumokat foglalnak le*, részben pedig nem a legutoljára kifogásolt hitelezési tevékenységről, hanem a pártállami propagandalapok által nevesített, "ellenséges" szervezetekhez kapcsolódó iratokat viszik el.

Persze adja magát az logikus kérdés is, hogy kormányzati pénzeket, a PODESZ klientúrából érkező kormányzati vezetőket ugyan miért is vizsgálná ez a KEHI? Talán azért, hogy egy szövetséges pártfinanszírozót, klientúraépítőt jól lebuktassanak, lyukat vágva a kormányzati üdvtörténeten. Valószínű. Pont ilyennek ismertük meg a fideszes pocsék demokráciát. Mélységes megdöbbenéssel konstatáljuk azt is, hogy a trafikpályázatokon, a határon túli programokon, a kizárólag magánadományokból működő MTVA-n nincs mit vizsgálnia a fura módon éppen csak nyugati demokráciák pénzeivel rendkívül gyanakvó KEHI-nek.

Persze tudjuk a választ, meg kell akadályozni, hogy a 20 év elteltével hirtelen megint hanyatlásba csapó, haldokló Nyugat, ide ne exportálja hitvány politikai kultúráját. Csak olyan szomorúan ismerős valahonnan ez a szöveg.

* Emlékeim szerint ez Schiffer András részéről hangzott el Kálmán Olga műsorában (ATV).

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr26684899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak egy néző 2014.09.16. 18:38:00

"Vajon az a közel 6 milliárd behajthatatlan(!) forint, plusz a személyenkénti 1 milla amit a kormány (fidesz) adott közpénzből(!) a választások előtt a kamupártoknak ez vajon miért nem kap ekkora publicitást, mint az a nem közpénz, ami a norvégoktól érkezik az országba?
Ja, hogy azért, mert ez kellett ahhoz, hogy biztos meglegyen a 2/3 ??

"A jelenlegi időszakban (2009-2014) az EGT és Norvég Alapok keretében Magyarország mintegy 153 millió euró (45 milliárd forint) támogatásban részesül, melyből a Civil Alap kb. 13,5 millió eurót (4 milliárd forint) tesz ki."

norvegcivilalap.hu/hu/node/8649

Vajon az előző 4 évben miért nem volt bajuk ezekkel az alapítványokkal?
Hogy is van ez?"

űrszelvény (törölt) 2014.09.16. 19:04:55

Az egykori elvtársaknak most mégse olyan fontos a transzparencia, a mindenki által világosan átlátható, és elszámoltatható működés. Pedig máskor nagyon tudnak ájvékolni érte :)

bölcsbagoly 2014.09.16. 19:13:00

@csak egy néző: mert most járt le az öt év, amelyre a szerződés szólt! Látom annyi eszed sincs, hogy a saját kommentedet megértsd!

csak egy néző 2014.09.16. 19:42:26

@bölcsbagoly:
Ostoba madár, talán inkább te tájékozódj.
Ha már itt vagy kicsirigó, válaszolj már a kommentem első részére is.

A Kék Norvég! Mi a baj vele? – véleményünk, programunk, költségvetésünk nyilvános!
Valójában nem volt vele baj, egészen mostanáig. Adott egy alap, egy forrás, ami jó helyről jön, hiszen – legalábbis eddig – a norvég néppel és kormányával nem volt különösebb bajunk, és talán igaz ez Liechtensteinre és Izlandra is. ...
A teljes EGT és Norvég Alapoknak csak egy kis hányadát (nagyjából 10%) teszi ki a Norvég Civil Alapon keresztül elosztható támogatás. A Nagyobb részt (kb. 40 milliárd forint) – csakúgy, mint a 2014-2020-as pénzügyi periódusban a Brüsszelből folyósított támogatásokat (kb. 6300 milliárd forint) – a kormány, illetve az NFÜ megszüntetése után a Széchenyi Programiroda osztja el, vagyis osztaná, ha Brüsszelnek és a Norvégoknak nem szúrt volna szemet az elosztó mechanizmus egyoldalú átszervezése.

Norvégok: A leleplező iratokban nem az van, amit a kormány mond
Míg a kormány azt állítja, hogy a Norvég Alapnál hamarosan akár sikkasztási ügyre is bukkanhatnak, a Norvég Alap dokumentumaiból úgy tűnik: a kormány részinformációkkal, csúsztatással operál. Lázárék pénteken az alap korábbi működését elemző tanulmány miatt hívtak össze sajtótájékoztatót. A dokumentum konklúziója azonban éppen ellentétes azzal, ami a sajtótájékoztatón elhangzott: az alap eszerint pénzügyileg és technikailag is szabályosan működik.

bölcsbagoly 2014.09.16. 19:51:10

@csak egy néző: csak azt árulnátok már el, hogy:
1. miért nem fogadjátok el, hogy ellenőrizzenek magyar részről?
2. miért gondoljátok törvényen (magyar törvényeken!) felülinek magatokat?
3. az Ökotárs miért nem volt hajlandó bemutatni a vesztes pályázatok listáját? S miért kezdett el arra hivatkoznia napokban, hogy azokat e norvégok eleve nem támogatják, mert "keresztény és konzervativ elviségűek"?

látens liberális 2014.09.16. 20:03:32

" CÖF, vagy egyéb Fidesz és CÖF-barát álcivilek."
És mi a helyzet az Ökotárs vagy egyéb LMP-Együtt és Ökotárs-barát álcivilekkel?

csak egy néző 2014.09.16. 20:39:53

@bölcsbagoly:
Csak azt árulnátok már el, hogy:
1. Miért kellett ilyen sunyi módszereket alkalmazni?
"Az ügy háttere, hogy a magyar kormány Norvégiát a magyar belpolitikába történő beavatkozással vádolta meg. Ezt követően a magyar hatóságok szerződésszegő módon a Norvég Civil Alap egyoldalú vizsgálatát rendelték el, valamint az alapokat kezelő alapítványokat bűncselekmények elkövetésével vádolták meg."
2.Miért volt ilyen sürgős a vizsgálat, amikor
"A magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek. Mint azt már korábban bejelentettük, a következő auditot Izland, Liechtenstein és Norvégia az ősz folyamán tervezi lefolytatni 13 ország, köztük Magyarország hasonló Civil Alapja vonatkozásában. A magyar kormány felé azt is jeleztük, hogy várjuk részvételüket ezen audit során."
3. "Az alapítvány szerint a vesztes pályázók nem járultak hozzá adataik átadásához, és aggályosnak tartják, hogy a kormányzat közpénzek felhasználása címén olyan szervezetek adatait kéri ki, akik nem is juthattak közpénzhez."
Csak zárójelben kérdezném, hogy vajon a kormány miért nem hajlandó kiadni a trafik és földpályázatokon vesztes pályázatokat????
4. "Lázár János hónapok óta elérhetetlen Norvégia európai ügyekért felelős minisztere számára."

bölcsbagoly 2014.09.16. 20:48:13

@csak egy néző:
1. nem igaz?
2. nem igaz! Ráadásul nem is teljesitették a kötelességeiket.Az egész ciklus alatt sem.
3. Ne keverd a szezont a fazonnal.
4. egy ilyen szarházi hazudozóval ki állna szóba?

turista a saját országában 2014.09.16. 21:01:19

"A Nemzeti Civil Alapprogram pénzeit elosztó kuratórium elnöke például az a Csizmadia László, akinek fő civil tevékenysége Békemenetnek csúfolt állampárti tüntetéseinek szervezése."

Ez a nyílt szembeköpés. Mert ezt is megtehetjük.

turista a saját országában 2014.09.16. 21:03:08

@drkovax: "Az SZDSZ (ma LMP&E14PM) pártaktivistáinak finanszírozása nem "civil" tevékenység"

Jól fizet a Lendvay utca, rohadék?!

turista a saját országában 2014.09.16. 21:10:16

@drkovax: "Az SZDSZ (ma LMP&E14PM) pártaktivistáinak finanszírozása nem "civil" tevékenység."

"20 millió forint pártpénz, 290 millió forint magánadomány a kormány civiljeinek"

2014. június 6. péntek

atlatszo.hu/2014/06/06/20-millio-forint-partpenz-290-millio-forint-maganadomany-a-kormany-civiljeinek/

A rohadt, kurva anyád.

hanta boy 2014.09.16. 21:13:36

Túrista!

Fogadjunk!

Neked is szép pénz csepegett a Norvég Alaptól!

Egyébként te melyik "civil szervezet" fizetett aktivistája vagy?

turista a saját országában 2014.09.16. 21:16:02

@hanta boy: "Minden egyes kommenteddel a magyarokat gyalázod!"

A kormány nem egyenlő a magyarsággal, te negatív IQ-s meztelencsiga. Tudom, szerintetek igen, de akkor sem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.09.16. 21:18:41

@látens liberális: "És mi a helyzet az Ökotárs vagy egyéb LMP-Együtt és Ökotárs-barát álcivilekkel?"

Azokat vegzálják rendesen. Pedig a CÖF-nél nagyobb álcivilség a világon nincs. Oda mégsem megy ki a kommandó.

Fejesrob 2014.09.16. 21:21:46

Ha ez tényleg civil szféra lenne és nem egy szűk libsi haveri kör, egrészt nem érdekelné őket, hogy ellenőrzik őket, másrészt nyilván nem húszan lennének.

csak egy néző 2014.09.16. 21:22:27

@bölcsbagoly:
"1. nem igaz?
2. nem igaz! Ráadásul nem is teljesitették a kötelességeiket.Az egész ciklus alatt sem.
3. Ne keverd a szezont a fazonnal.
4. egy ilyen szarházi hazudozóval ki állna szóba?"

Gratulálok te idióta madár. Tényleg sikerült megcáfolnod a leírtakat. Igazi"témavezetőként/opponensként/doktori bizottsági tagként", sőt biológusként.
Gondolom a 4-es pontban a "szarházi hazudozó"alatt Lázár Jankót értetted.
Azt hiszem, ennyi volt a veled való beszélgetés.

hanta boy 2014.09.16. 21:22:51

Túrista!

Ne terelj!

Szóval, melyik "civil szervezet" fizetett aktivistája vagy?
(annyit én is elárulok, hogy JOBBIK-os vagyok, és tőlem senki sem útálja jobban a ballibsi hazaárulókat....)

Fejesrob 2014.09.16. 21:24:49

@Pocakos focista: Ne kínlódj, a CÖF-be bármely civil szervezet beléphet és bármikor ellenőrizhetik őket.

Ezek nem libsik, ezek nem szokták meg, hogy nem ellenőrzik őket.

hanta boy 2014.09.16. 21:25:47

Minden blogra, és minden kommentelőre igaz!

Ha a kommentelők húsz évig, a nap 24 órájában győzködnék egymást, akkor sem győzne meg senki senkit!!!!

Engem sem tudnátok eltántorítani a JOBBIK-tól, és én sem tudnám pl. aTúristát eltántorítani a Ballibsi Katyvasztól!!

Ez van!
(persze azért rendületlenül kommentelgetünk....)

bölcsbagoly 2014.09.16. 21:29:00

@csak egy néző: jellemzően libsi válasz!C Semmitmondó. A hazug szarházi természetesen a viking európaügyi miniszter! csak ott nevezhetnek ki egy ilyen idiótát ilyen pozicióba (ha már képesek béke nobeldíjat adni olyanoknak mint Begin Arafat, Obama, EB stb).
Arról meg ne feledkezz meg, hogy amikor aláírták ezt a szerződést a vikingekkel akkor éppen hazaáruló kormánya volt Mo-nak! No ez változott és ezt nem bírjátok sem ti, sem a norvégok lenyelni!

Fejesrob 2014.09.16. 21:30:03

@hanta boy: Senki nem járna ide, ha nem lenne vita.

csak egy néző 2014.09.16. 21:37:58

@bölcsbagoly:
"jellemzően libsi válasz!C Semmitmondó."
Te barom, ezt tudod válaszolni, azok után, amikor semmit sem tudtál cáfolni???
De nem is kell, mert ilyen baromra nem is vagyok kíváncsi.

turista a saját országában 2014.09.16. 21:44:40

@hanta boy: Nem terelek, a kurva anyád. Nekem nincs megbízóm. Én mondom az igazat, te a magadét.

"annyit én is elárulok, hogy JOBBIK-os vagyok"

Ó, istenkém. Elnézést a tévedésért... Fideszes v. jobbikos: egyívású, nulla világlátású, gerinctelen, ostoba bolsevik agycsökevények vagytok, akik a rendszerváltás előtt letűnt világ gondolkodásmódját hozzátok vissza.

hanta boy 2014.09.16. 21:45:17

@Fejesrob:

Ja, van vita!
(csak meddő.........)

hanta boy 2014.09.16. 21:47:01

Túrista!

te mondod az igazat....és pont!

Vitának helye nincs!
(mintha ez olyan ballibsi privilégium szagú lenne....)

hanta boy 2014.09.16. 21:48:42

Túrista!

"nekem nincs megbízóm!"

Pedig azt hittem van!
(magadtól mégsem lehetsz ennyire totál hülye...)

bölcsbagoly 2014.09.16. 22:03:23

@csak egy néző: jellemzően toleráns libsi válasz!-:) ásít....

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.09.16. 23:27:55

@turista a saját országában: kérlek ne süllyedj le egy bizonyos szint alá, a nagyon gyenge, gyalázkodó típusú kommenteket úgyis kimoderálom. Akármelyik oldalról jönnek. Miattad elnézést kell kérnem a fidesz-párti vitázóktól, mert pár keményet tőled benn hagytam.

hogy nyílvánosak legyenek a moderálási elvek:
drkovax-nak ez ment "Szedd már össze magad! Most vagy tök hülye vagy, vagy szándékosan hazudozol, úgyhogy törlöm.
Ha megpróbálsz érvelni, akkor talán a hülyeséget is bennhagyom, de így csak köpködés, de legalább nem ordenáré stílusban.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.09.16. 23:44:54

@Fejesrob: akkora hülyeségeket írsz, hogy az már moderálás gyanús. Értelmes vitákat szeretnék, de ezek ilyenek nem elégségesek hozzá.

Állításoddal ellentétben ellenőrzik őket pl. a norvég kormány is: Csepregy Nándor pl. egy norvég kérésre készített vizsgálat eredményeit idézte, vádként csak aztán kiderült, hogy nem is úgy volt, a könyvvizsgáló csak kisebb hibákat talált, amitől még összességében rendben van a pénzek szétosztása.

@látens liberális: te is az előző kategórába esel.

Ökotárs egy környezetileg fenntartható társadalom felé mutató tevékenységeket támogat. A környezetvédelem klasszikus civil cél, lehatárolt célterülettel. A CÖF-nél mondjál már egy ilyen lehatárolt célt, a Fidesz támogató események szervezésén túl.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.09.16. 23:53:11

@bölcsbagoly:
"jellemzően libsi válasz!C Semmitmondó. A hazug szarházi természetesen a viking európaügyi miniszter! csak ott nevezhetnek ki egy ilyen idiótát ilyen pozicióba (ha már képesek béke nobeldíjat adni olyanoknak mint Begin Arafat, Obama, EB stb).
Arról meg ne feledkezz meg, hogy amikor aláírták ezt a szerződést a vikingekkel akkor éppen hazaáruló kormánya volt Mo-nak! No ez változott és ezt nem bírjátok sem ti, sem a norvégok lenyelni!"

Ezt a kommentet is csak példaként hagyom meg:
- bocs, de mekkora félkegyelmű vagy, ha valaki nem azt gondolja, amit te akkor az kábé hazaáruló.
- ha valaki libsi, az is hazaáruló
- ezzel szemben, te pl nem attól vagy ostoba, mert x pártot támogatod, hanem azért mert ilyen szinten egyszerű és erőszakos világképed van.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.09.17. 00:09:33

@csak egy néző: egyrészt kösz a támogatást, másrészt, hiába barom, inkább ne ilyen direktbe. (Bár a nagyon vicces szidalmazást meghagyom.) Ugyanakkor az megállja a helyét, hogy olyan gyatrán érvel, hogy az ember sírni tudna. De a szomorú helyzet az, hogy bagoly nem a szavazók szellemi szintjének a legalja.

Voltam mozgóurnázni szavazáson, és ott bizony nem egy olyan akadt, akinek a pártok és személyek beazonosítása és összeakpcsolása se igazán ment.

csak egy néző 2014.09.17. 08:21:24

@naphegyi vince:
Ok, igazad van, nem kellene direktbe baromnak nevezni ezt a barmot, én vagyok a hülye, már többször megfogadtam, hogy nem állok szóba ezzel a "témavezető/opponens/ doktori bizottsági, sőt magát még biológusnak valló idiótával. Pedig ismerem a mondást, hogy "ne álljj le vitatkozni hülyével, mert lehúz a saját szintjére és a rutinjával könnyen legyőz"

turista a saját országában 2014.09.17. 12:49:45

@naphegyi vince: "Miattad elnézést kell kérnem a fidesz-párti vitázóktól,"

Kérjél tőlük elnézést. De velük együtt a józan észtől is.

turista a saját országában 2014.09.17. 12:57:33

@hanta boy: "Vitának helye nincs!"

Vitázni veled?? Szerinted én vitáztam?? El vagy te tévedve nagyon. Hazudsz, mint a vízfolyás. Hazudozóval pedig nem vitázni kell, hanem csípőből cáfolni.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2014.09.17. 22:55:15

@turista a saját országában: pontosítok: elég csúnyán beszoltál, és mégis meghagytam a kommented, ez részrehajlás részemről, ezért kell elnézést kérnem a fityiszesektől :)
süti beállítások módosítása