A fidesz fővárosi választási rendszert szégyenletes módon átalakító javaslatáról hozott határozatot az Alkotmánybíróság. A fideszes javaslat a választói jogokat nyilvánvalóan súlyosan csorbítja, ezért az AB határozata annyiban volt érdekes, mert egyfajta tesztként szolgált. Tesztje volt annak, hogy az AB-nek vannak-e érdemi, demokráciát védő szerepe, képes-e még érdemi kontrollt gyakorolni fidesz demokratúra felett, vagy a fideszesekkel feltöltött AB immár csak egy pénznyelő, patyomkin testületté változott-e, aminek nincsenek valós alkotmányos védelmi funkciói. A fideszes patyomkin testület verzió jött be, de egy érdemi pozitív eleme mégiscsak volt a határozatnak, ugyanis az AB hamarosan leköszönő elnöke, Paczolay Péter, és számos nem fideszes alkotmánybíró - némileg sántikáló hasonlattal - amolyan modern Zrinyi Miklósként még kitört a gyalázatból, és kemény szavakkal határolódott el a szánalmassá zülött AB-től. 

A budapesti választási rendszer átalakításaazt a célt szolgálja, hogy a budpesti választási eredmények a jelenlegi politikai felállásban minél inkább bebiztosítsák a fidesz hatalomban maradását, és korlátozzák a budapesti magyarok szavazatarányainak megfelelő politikia képviselet, vagyis a szavazataránynak megfelelő képviselő arány kialakulását a fővárosi közgyűlésben.

Ez a 30. hét (2014. júl 27.) legfontosabb híre volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr196588707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása