Egy elkésett Infostart Aréna miatt nekem a héten kétszer jött szembe Mráz "ez egy bevett szokás" Ágoston. És végül is annyiban igaza van, hogy ha a politikusok magánrepülőzését beveszik a mélyen tisztelt  - azt ki is kéne érdemelni - magyar választók, akkor ez bevett szokássá válik.

Az Aréna beszélgetésen azon döbbentem le, hogy Mráz meg sem próbál objektívnak látszani olyasmikkel, hogy veszi a fáradtságot, és ilyen eltávolító frázisokat vessen be "hogy a Fidesz erről azt mondja, hogy ...". Ehelyett elemzői nézőpontként adja elő a Fidesz álláspontjától megkülönböztethetetlen véleményét. Ezzel szemben Tóth Csaba, a másik meghívott (egykori SZDSZ tanácsadó) elemző egy másfajta hozzáállást képvisel, láthatóan benne normaként fogalmazódik meg az objektivitásra törekvés, és ezzel mégiscsak közelebb jár egy elemzői jellegű viselkedéshez. (A Tóth Csaba vezette Republikon Intézet az MSZP-Párbeszéd duónak adott tanácsot a 2018-as választáson.)

Ebből pedig következik egy fura és meglehetősen perverz valami. A Tóth Csaba igyekszik távolságot tartani a témától, a Mráz Ágoston pedig fullba nyomja a fideszes szövegeket. Egyikük se független, és nem is objektív, de az egyikük legalább törekszik arra, a másikuk pedig átlép a sztenderd határokon. Ez az a viselkedés egyrészt tipikusnak nevezhető, és egyúttal ez az, amitől ezek a fideszes elemzők már nem jobboldali elemzőként, hanem inkább párt-propagandistaként funkcionálnak.

Ráadásul ez a propaganda tevékenység messze nem csak az ideológiai-érték közösségen alapszik. És azt is adjuk meg, hogy a jelenséget nem tudom könnyen összevetni egy MSZP-s időszakból származó hasonló történettel.

Akkoriban Ágh Attiláról volt viszonylag ismert, hogy ő az MSZP establishment része. Amennyire nekem lejött, Ágh Attilának ebből annyi előnye származott, hogy viszonylag bőven jutottak neki államilag finanszírozott kutatási munkák, a rendszer ideológiai és tudományos alapjait erősítő kiadványokat tudott publikálni. Ezzel szemben Mráz Ágoston egy állami beszerzésekkel kitömött komplett céghalóval (Nézőpont-csoport) kötődik a hatalomban lévő párthoz. Mráz anyagi súlyos érdekeltségei mentén tagozódik a Fidesz-klientúrába,  cégei állami beszerzések tucatjait viszik el, és akkor valószínűleg keveset mondtam. Az pedig a piaci szereplők pletykáiból ismert, hogy nem  verseny, hanem a kliens feltőkésítésének célja diktálja szerződéses árakat.

(A posztot bő egy év elteltével, 2019 novemberében sikerült élesítenem.)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr2214270137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása