Na ez volt nekem a múlt heti breaking. Jó elemzésnek tűnik, ehhez sokat nem is fűznék, hanem inkább a jövőképbe álmodoznám bele vágyaimat.

Nekem már az Indexes címmel is vannak bajaim. Engem nem igazán érdekel mi lesz a magyar baloldallal, győz-e vagy sem. Szerintem másról van szó. Jelesül arról, hogyan is dönthető meg a gyakorlatban az orbánizmus, aminek leggyorsabban és még reális módon egy választási vereség vethet véget. A választási vereség pedig a HH elemzésben leírt matematika és összefogás mentén szállítható. (Persze emögött van egy feltevés is, miszerint a Fidesz népszerűsége nem fog összeomlani  2014-ig. Szerintem nem fog.)

Következőkben kicsit pongyola leszek, egyrészt mert álmodozni, amúgy is ebben a szerkóban szókás, másrészt feleségem ideges lesz, ha nem hagyom abba gyorsan, szóval tegyük fel, hogy orbánizmus bukása = Fidesz 2014-es választási bukása. (Az orbánizmus megszűnhet Orbán Viktor észhez térésével is, de ennek valószínűsége rendkívül kicsi.)

Szóval én azt hiszem és szeretném is, hogy a Fidesz választási veresége leginkább egy új liberális jellegű, centrista párt létrehozásával lehetne garantálni. Egyrészt mert jelenleg nagyon hiányzik még egy hozzám hasonló embereket megfogni képest párt a palettáról. Másrészt a baloldali koalíció kevés lehet a sikerhez, ehhez egy szélesebb koalíció kell, ami a liberálisokon túl mérsékelt, jobboldalikat is képes képviselni és így elhódítani a Fidesztől.   centrális, és mérsékelt nem is annyira  . 

Ez azért van így, mert a baloldal, a maga teljes szépségében, jobb ha nem győz. Itt egyrészt értem azt, hogy az MSZP 2002-2010 után jobb, ha nem lesz vezető erő semmilyen kormányban. Értsd ezt úgy, hogy legnagyobb párt lehet és valószínűleg lesz is az MSZP. De a lehetséges és kívánatos szövetségben a 2-3 másik pártnak összességében az MSZP-nél nagyobb népszerűsége kéne, hogy legyen. Azért mert egy egészséges közélettel rendelkező országban a bűnt, büntetés követi. Nem jogi, hanem politikai értelemben. És az MSZP politikája gazdaságpolitikája bűn rossz volt, az államcsőd határára kerülés egyértelműen politikai bűn.

A baloldali szemlét folytatva Gyurcsányék Ference szintén röhej. Ferenc egyrészt osztozik az MSZP bűnében. Ezért is van az, hogy a jelenleg a túlbuzgó Ferenc nevével fémjelzett párt, Ferenc kormányzási félcsődje miatt önmagában is képes lejáratni a Demokratikus Koalíció kifejezést, noha maga a névválasztással sugallt ötlet nem volna rossz, csak nem ballib összeborulást jelentene, és csak alkalmit, nem egy permanens Orbán vagy fidesz ellenes szövetséget, hanem egy demokratikus restaurációt célzó átmeneti szövetséget. Emellett az is igaz, hogy Ferenc érzett rá az először az igencsak megkopott emlékű Demokratikus Charta mizé felélesztésére. De ez, ha nagyon leegyszerűsítünk végül az "elmúlt nyócévhez" vezetett, ezért miért is kéne jó ötletnek tartani.

Az LMP meg nekem szimpi, de ez még önmagában kevés. Szerintem ők becsületesek, és tisztességesek. És ez már önmagában is alkalmassá teszi őket arra, hogy legkevésbé rossz választásként behúzhatók legyenek alkalom adtán. De a baloldali - amúgy jóindulatú - téves társadalom képpel és az ebből következő hibás gazdasági programokkal nekem elvi bajaim vannak. Szóval ez a legkisebb rossz választása azért még igényeséknek nem elég.

A Fidesz és az orbánizmus rövid kritikájával adós maradtam, csakúgy mint a Jobbik féle förmedvényével. De akkor folytassuk innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr194724857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása