Az előző részben végigsorjáztam a béna balon. Hátra lenne a jobb oldal, ha ugyan a félkomcsi, államosító Fideszt, meg a kis hiján neonáci Jobbikot jobb oldalnak lehet nevezni, akkor lehetne folytatni a sort a jobboldalon. De nem erről akartam írni, úgyhogy a rövid szemlét hagyjuk.

Azonban mégis. Az orbánizmus egyik fő bűne, mondjuk a három legsúlyosabb bűnének egyike, a választási rendszer szétverése, szorosan összefügg a HH tanulmánnyal. Az új fideszes förmedvény a választói akarat minél jobb kifejezésére alkalmas rendszer helyett, Orbán Viktor hatalomban tartását szolgálja. És számomra nem is az a leglényegibb rész, hogy az új választási törvény kit segít hatalomba, hanem, hogy egy effektív demokráciát gyengítő törvényről van szó. 

A HH elemzése is jól rámutat arra, hogy a fideszes választási rendszer megfosztja az önállóan indulás lehetőségétől az orbánizmust ténylegesen megdönteni akaró pártokat. A választási koalíciók kialakításába egészen konkrétan az egyfordulós választási rendszer kialakításával kényszerítik a megöregedett pocsék demokraták az orbánizmus ellenfeleit. Ha valamiért igazán megvetem Orbánt és pribékjeit, akkor itt az egyik ok: ha teszem azt, tényleg el fog indulni egy újat, az MSZP-n és Fideszen túli ország megteremtésért küzdő párt,  akkor kénytelen lesz egyből az MSZP-vel, vagy a DK-val szövetkezni. Hiába rendelkezik különben 250 ezer szavazóval, vagyis a szavazatok 5 százalékával, akkor is csak vagy 3-4 helyet, vagyis 2%-ot fog tudni megcsípni ebben a hipertorz választási rendszerben, ahol a szavazók 5%-a 2%-os parlamenti súlyt tud adni szavának, képviselőin keresztül.

Persze az új indulók számára pocsék eredményhez további választási torzítások is kellettek. Így a kompenzációs (és arányos helyi) listák szerepét csökkentették (50-50 helyett, már csak 55-45 az arány) a helyi jelöltek javára, ami több induló párt esetén nyugodtan a torznak nevezhető fentihez hasonló eredményekhez vezet. Ezen felül a kompenzációs lista kompenzációs szerepét is csökkentették. Utóbbit azzal érték el, hogy a győzteseket is töredék szavazatokkal turbózzák. Vagyis így egészen pontosan a kompenzációs listát jutalmazó listává alakították. 

És ehhez jön még totál felesleges ajánló szelvény gyűjtés. Aminek valós funkciója a kis pártok szűrése. Mert a túl sok indulót, a szlovák minta alapján, például választási letéttel is meg lehetne szűrni. Így aki letenné a pénzt indulhat, aki pedig nem éri el a az 1%-os küszöböt, bukja a pénzt. Amúgy a szlovák választási rendszer a kauciós szűrő mellett, a pártlistán történő egyéni jelöltekre szavazás tekintetében is felülmúlta a régi magyar rendszert is. Hiszen az egyik elem a pluralizmust, az elhasználódott elitek könnyű megtámadhatóságát. A másik pedig a párton belüli elitek, de közvélemény szemében elhasználódott elitek bekövülését gátolja.

Az LMP fontos erénye volt számomra, hogy mindkét elem bevitelére tett javaslatot. De ha hivatalosan nem is történt ilyen, akkor is Schiffer Andrást hallottam ezekről az elemekről, a fenti szellemben nyilatkozni. Aki pedig ettől távolabb visz minket és korábbi jogainktól is megfoszt, az pedig egy r...dék, elűzni érdemes zsarnok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr644741369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása