Németh Szilárd eheti hazugságparádéjával a Fidesz lealjasodásának újabb állomásához érkeztünk, bár aligha az utolsóhoz. Jó párszáz lépcsőt és jó pár szintet megtettünk lefelé, és a lefelé tartó úton fokozatosan fejlődő/felzárkózó demokráciából, autoriter féldemokráciává váltunk.

Most hagyjuk is, hogy senki nem önként akar ide menekülteket betelepíteni, mert a menekültek befogadása sokkal inkább humanitárius kényszer egy bizonyos erkölcsi, emberi szint felett. Az akarat inkább a menekülök részéről van meg, és az európai oldalt inkább a kialakult helyzethez való alkalmazkodás jellemzi. A hazugságok helyett azonban vegyük inkább szemügyre a hazudozó "becses" személyét, pontosabban az archetípust. 

Németh Szilárd karaktere történelmi párhuzamokat juttat eszünkbe: ostoba, erőszakos, csak a betanult szöveget nyomja, nem reagál érdemben a külvilágra és az érvekre, csak a koncepciós eljárás ráeső részét végzi el. Ezt az ávós keretlegények-szerű figurát bizony már láttuk, ez pedig egy olyan rezsim, amikor ismét szükség van kissé leporolt és felújított változatra. Néhány új cicoma, néhány lecserélt jelszó ellenére a típus könnyen felismerhető.

Most tehetetlenek vagyunk vele szemben, de tudjuk, hogy egy tisztességes rendszerben felelősségrevonás és akár börtön várna rá, most azonban él és virul. Szépen hájasodik adónkból. Mert megint olyan szomorú időket élünk, ami ezeket a kártékony és gyenge minőségű embereket emeli hatalmi helyzetbe. Az 50-es évek pártállami börtönei helyett az új, fideszes pártállamnak modernizált pozícióban, szóvivőnek csúfolt kommunikációs verőlegényeként, a propaganda sameszaként van szüksége erre a morális gátlások nélküli figurára. Nekünk egyelőre ennyi jutott a fejlődésből, hogy már nem fizikailag, csak szellemileg fáj.

A szellemi verőlegény hasznos ügynöke a rezsimnek, de könnyen el is dobható. Egyrészt azért kell a gyűlölködés visszatetszést keltő szólamait Rezsi Szilárdoknak megszólaltatniuk, hogy Orbán által eljátszott joviális karakternek ne kelljen. Fontos, hogy Orbán szerethetőbb legyen. és kevésbé legyen hasonlatos a történelemből ismert totalitárius és nyíltan uszító, de bukott zsarnokokhoz. Másrészt meg arra, is jó, hogy ne az elnyomó rendszer bonyolultabb feladatainak irányításához értő és nehezebben pótolható figuráknak kelljen bepiszkítani a kezüket, és viselni a felelősséget, ha kiderülne ez mégis sok a magyar társadalomnak és az uszítót fel kell áldozni. 

 

Beteg rendszereknek, úgy látszik, nélkülözhetetlen ez az embertípus. Mi meg jobb ha az eszünkbe véssük, hogy mi becsületes magyarok az igazi szabadságharcuk sokkal inkább a Fidesz és nem pedig Brüsszel ellen vívjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr7912508571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása