"Ez egy csendes forradalom. Ha bekerül egy új szervezet a parlamentbe, az nagy eredmény, hiszen a Fidesz olyan elképesztő mértékben halmozott föl anyagi javakat, és olyan elképesztő szervezettséggel, fegyelemmel dolgozik, hogy a megszorítása is óriási fegyvertény. Ha veszne a fejsze nyele, akkor elképzelhető, hogy provokálni fognak. Olyan óriási pénz és vagyon forog kockán, amit meg kell védeni, ezért nagyon félnek a hatalomvesztéstől. Még mindig sokat gondolkodom, van-e értelme ennek nekimenni, vagy inkább hagyjuk az egészet, és menjünk el a világ másik végére."

Gémesi György a Magyar Narancsnak, 2016. május 19.

Ha röviden kell politikai helyzetképet adni, akkor Gémesi mondatai elég pontosan fognak meg lényeges elemeket. Ráadásként Gémesi válaszának végén még kifut az orbánizmussal nem szimpatizáló magyar polgárság - értelmiség - politikai közösségek - kinek mi az önazonosító hívószó - klasszikus dilemmájára is.

A Gémesi által remélt csendes forradalomtól ugyanakkor még távol vagyunk. Legfeljebb több helyen alakulgat az ellenállás, de ezek a közösségek egyelőre még nem kapcsolódnak össze egymással. Másfelől, a társadalmi ellenállásnak sincs meg az a kritikus tömege, ahol a sűrűség és az érintettek nagy száma miatt könnyen kapcsolódnak össze a különböző közösségek.

A társadalmi ellenállásban részt vevő közösségek összekapcsolása, az ellenállás és a közös érdekek egyeztetésére szolgáló fórumok megteremtése és megszervezése, azonban katalizálni is tudná a folyamatot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr148821134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása