Az MNB-botrány kirobbanásával egy újabb fekete mérföldkőhöz érkeztünk, nyilvánvalóan ismét morálisan minden korábbinál mélyebbre süllyedt a fideszes pártállam. Mivel a Fidesz népszerűségi mutatói még viszonylag jó eredményeket mutatnak, ezért még nincs elég ok a korrekcióra, jó eséllyel ez még nem a mélypont, amíg tehetik még mennek lejjebb is. 

A tájékozottabb, és becsületes magyar polgárok meg elképedve bámulhatnak bele a rendszer szintű korrupció szempontjából minden korábbinál csúnyábban rohadó Magyarországába. Pedig az orbánizmust megelőző MSZP-Gyurcsány-SZDSZ időszak után már joggal várhatta az ember, hogy az akkori állapotoknál sokkal mélyebbre nem mehetünk. De rémülten kellett az elmúlt 6 évben tudomásul vennünk, hogy a 2010 utáni lenyúlások és lopások mértéke legalább egy nagyságrenddel múlja felül az előző klientúra szintjét.

Hol vannak az MSZP-s, SZDSZ-es Simicska Lajosok, Mészáros Lőrincek, Andy Vajnák? Voltak, csak éppen nem 10 milliárdokban, hanem 100 milliókban, de legfeljebb milliárdos tétekben volt mérhető a mutyi. A nagyságrendi különbségekre jól világít rá, hogy ha összehasonlításképpen hozzávesszük, hogy 323 Tocsik-ügy fér bele a Matolcsy hitbizományba adott MNB nyereségbe. Ez még akkor is hatalmas szám, hogy ha egy nagyvonalúan azt feltételezzük, hogy az alapítványi vagyonelemekből eddig csak 40 Tocsik-ügynyi köpénz ment el a Matolcsy-klientúra hizlalására.

Fontos rendszerjellegű vátlozás, hogy az előző időszak elkövetői ellen indított a Polt Péter vezette Ügyészség eljárásokat. Noha az is megér egy rövidebb kitérőt, hogy úgy tűnik, pár év elteltével a bíróságokon darabokra hullottak az egykor jól időzített, de bünetőjogilag már annál kevésbé megfelelően összerakott vádiratok. (Tévedés ne essék, nagyon szomorúnak és elképesztőnek tartom, hogy a nyilvánvaló korrupciót sem sikerült érdemi bírósági büntetésig vinni több esetben.)

Vérlázító újítás a pofátlan hazudozás, az előre megfontoltan, politikai bűnszövetkezetben elkövetett valóság-tagadás, amivel a rendszerjellegű korrupciót természetesnek és elfogadhatónak igyekszenek beállítani. De z egész attól lesz igazán felháborító, hogy a nemzet ”szent” fogalmát milyen gátlástalanul bocsátják áruba, lehúzzák a saját korrupt mocsarukba menekülésük és önigazolásuk érdekében, a megbánás és a legkisebb jelei nélkül. Nekik ennyire szent a nemzet: egy szép, de még inkább hasznos lepel, amivel a lopást elfedik, egy hasznos eszköz, amivel az újságírók kérdéseit érdemi válaszok nélkül kikerülhetik. De ha már szenteknél tartunk, akkor egyre inkább elemi erővel tör fel  a igény, hogy ki kéne már kiűzni ezeket a korrupt kufárokat a nemzet templomából!

Az előző érában legalább a sajtó által megfelelően bizonyított ügyeknek voltak következményei.  Nem mindig, és egyáltalán nem volt megfelelő az akkori helyzet, de kézzel foghatóan más volt, és egy valódi demokráciában elvárható normákhoz közelebb volt az akkori ingerküszöb.  Pedig már a Gyurcsány-Medgyesy éra korrupciós bűneiért önmagában is jogos igényként merült fel, az akkori kormány leváltása. Mert az akkori relatív közelség, az elvárásokhoz és a tisztességeshez képest túlzottan távoli volt. 

Rendben, tegyük fel, hogy a jegybank sikeres monetáris politikát folytat. De akkor is döbbenetes az az érvrendszer, ami azt mondja, ha a jegybank sikeres monetáris politikát folytat, akkor közpénzből hizlalhatja személyes klientúrját az MNB vezetője. „Jó célokra érdekében lettek elköltve a pénzek.” - Tényleg! Hát akkor semmi gond. A rendőrség is csak akkor tekinti tolvajnak a betörőket, ha drogra, fegyverekre és kurvákra költik az ellopott pénzt. Mostanában, mióta újra a régi pártállami szelek fújnak, ha Magyar Idők előfizetést vásárolsz a lopott pénzből, akkor minden rendben van. Ha liberális lapot találunk a kifosztott házában, akkor Kubatov Gábor még Fradi-bérletet is ad hozzá, persze csak miután a kockás füzetkében behúzta a megfelelő helyre strigulát.

A propagandacsapatok igyekeznek kimosni a kellően zombi fideszszolgálati-média fogyasztók tudatából azt az alapvető közpénzügyi alapvetést, hogy a pénzhez jutás módja dönti el, hogy korrupcióról, a közvagyon magán- vagy pártcélú, meglopásáról van-e szó, és nem pedig az, hogy azt vajon jó célra használják-e vagy sem. Pesze a pártcélú lopások kevésbé egyértelmű esetek nyilvánvaló. De vannak - a belső magyar-magyar pártháborúsdiba nem teljesen belehülyülteknek - nyilvánvaló alapelvek. Az állami intézmények pénzeit elsősorban átláthatóan, nyílt versenyeztetéssel kell elkölteni. A közpénzekkel kapcsolatos információk titkosítása a politikai korrupció melegágyát jelentik, hogy kikapcsolják a média és egyéb civil szervezetek ellenőrzési lehetőségeit. Még az intézmény vezetőjének vélt, vagy valós sikerei sem jogosítják fel a vezetőt a közpénzekkel való kegygazdálkodásra. 

Az is kezd feledésbe merülni, hogy a közintézmények szakmai céljáról meg valódi szakmai vitákat szokás folytatni, ami nem ugyanaz, mintha a pártállami propaganda üzenetek sulykolása mellett totálisan összekeverjük az intézmények valódi funkcióit. Ha ennyire fáj Matolcsynak az oktatás rossz állapota, akkor vállalta volna el a megfelelő minisztérium vezetését. Az állami ingatlangazdálkodásnak is megvannak a - papíron - megfelelően működő szervei. Minek a közigazgatási átlag akár dupláját elérő MNB-s fizetéseket, a Simor-korszakhoz képest több új hierarchia szint létrehozásával létrehozott új vezetői pozíciók tömegével pedig még tovább emelt béreket kiegészíteni. Milyen szakpolitikai legitimitása van az amúgy is elképesztően magas bérszintet, még profil idegen üdülő és szabadidős szolgáltatásokkal kiegészíteni.

Az sem árt, ha a felügyelőbizottságokba nem csak elsődlegesen pártfüggő és kifejezetten kontraszelektált delegáltakat helyeznek, hanem morális és szakmai integritással rendelkező embereket. Még akár párttag is lehetne, ha lenne bármi mechanizmus ami az egyéni tisztességet jutalmazza. Ezúttal talán még Kövér László nem túl magas morális szintjén leledző, de a tisztaságra törekvést legalább néha nyomokban felmutató reformkomcsi házmester becsülete is elég lehetett volna.

Világosan látszik az is, hogy valójában csak ennyire fontos az államadóság elleni harc. A 260 milliárd forintos Matolcsy hitbizomány, az kb. 0,8-0,9%-kal lenne képes csökkenteni az államadósságot. De ennél láthatóan sokkal fontosabb politikai prioritás, hogy Orbán Viktor legelvetemültebb gazdasági pártpojácája megkapja a hűbérúr gátlástalan ajnározásért és kiszolgálásáért megérdemelt jussát. Orbán ezzel nyilván mintát is akar szolgálni beosztottjainak: a túl erős gerinc és szakmai elképzelésekért legfeljebb nemzetközi parkolópályákig vezet az út, de a kegyenc-szerep vállalása esetén védelem és bőséges jutalom jár.

Rezignáltan legyinthetnénk az egészre: Hát így váltotta fel szemünk láttára szocialista csőddemokráciát a fideszes tolvaj-demokrácia. Úgy látszik, még nem bűnhődte meg eléggé ez a nép múltat, s jövendőt. És az biztos is, ha ezt hagyjuk, akkor bűnhődésünk és kizsákmányolásunk még el fog tartani jó pár keserves évig.

Ha ezt nem akarjuk, akkor első lépésnek az is megteszi, hogy haragunkat és felháborodásunkat minél többen és minél artikuláltabban ordítjuk bele a fideszes pártállam által még nem uralt csatornákba. Ezt teszi a hazai sajtó morálisan éppen maradt és ellenálló darabjai is.

A valódi szabadságharcunkat saját parazita politikai elitünk ellen kell, hogy megvívjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr838687632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.05.10. 12:39:59

Marhaság...
Nincs különbség az MSZP és a Fidesz lopásai között.

Az egyetlen különbség, hogy az MSZP bagóért cserébe, aprópénzért (száz milliókért) árusította ki külföldieknek az országot, adta el a munkát (Alstom pl).

A Fidesz pedig saját klientúrájának osztja le ezeket.
Nem dolgozik se Simicska, se Mészáros nagyobb haszonkulccsal a Strabag ZRT-től, csak jobban szem elött vannak.

Megjegyzem a különbség óriási.
Előbbiek az adófizetők pénzét úgy szívták el (külföldiek) hogy semmi hasznát nem láttuk, utóbbiak meg legalább itt teremtenek belőle munkahelyet, itt adóznak.

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.05.10. 12:42:43

Más..

A szabadságharcodhoz majd csatlakozom én is, meg a többiek is, ha megteremtettétek a valódi alternatívát.

De amíg Feri vigyorog vissza a választási plakátról, mint alternatíva, addig le vagytok szarva.

kasztor 2016.05.10. 12:58:37

Az örök igazmondó, aki soha nem hazudott:
2010. július. Orbán Viktor ME.:
„…..az elmúlt évben sem vettünk igénybe az IMF-től pénzt és még egyszer mondom, a magyar gazdaság és különösen a magyar pénzügyi mutatók az EU legtöbb államánál sokkal jobb állapotban vannak.
Még a legfájóbb dolog, az államadóság mértéke, ami 80% körül van és szintén nagyon magas, még az is inkább csak egy EU középmezőny szám
Tehát – hogy mondjam – nem a…, nem egy abszolút ponthoz kell viszonyítanunk, hanem az európai gazdaságokban, gazdaságok körében kell elfoglalnunk egy jó pozíciót. Az európai gazdaságok körében a magyar gazdaság pozíciója jelenleg jó. Egy gyengeségünk van , az a legfájóbb, ez pedig a növekedés alacsony volta."
atv.hu/videotar/20100723_orban_viktor

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.10. 13:02:35

@Ballib cenzúrázók lidérce 1:

Ez igaz, a belföldi korrupció még mindig a kisebbik rossz.

Ha rászabadulna megint Soros a haverjai az MNB-re, 1000-szer ennyi pénz folyna ki, mind ofsór számlákra.

sas70 2016.05.10. 13:06:42

@BircaHang Média szerkesztősége: Az ezerszer ennyi, az 26ezer milliárd, az majdnem a teljes GDP. Úgy látom bajban vagy a számokkal, de legalább jó nagyot mondtál, mehetsz öblíteni!

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.10. 13:09:04

@sas70:

Jelképesen vedd az ezres számot. Lehet, hogy csak a 119,4-szerese.

sas70 2016.05.10. 13:09:28

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: Ja amerikában meg verik a négereket. Sovány vigasz, de neked elég: sorosgyurcsányemútnyócévinkábbezekmintazok!

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.05.10. 13:12:40

Az a vérlázító, amit itt ez a norvég vagy Soros balliberó bagázs összahazudik Orbán Viktorról.

De ez nem elég nekik. Támadják a gyerekeinket, a felcsúti kisvonatot, Matolcsi Györgyöt a világhírű magyar közgazdászunkat és most már mindekit aki Orbán Viktor országát építi magának.

Mondjátok már meg ti liberálisok, miért fáj nektek annyira, hogy most már magyar emberekből lesz itt a magyar nagytőkés osztály? Majd gondoljátok, hogy Pető Ivánból meg Gyurcsányból fog a nemzeti kormányunk nagytőkést csinálni? Hát most nagyot tévedtek! Nemzeti szívű magyar emberek érdemlik meg hogy Orbán Viktor országában a létra tetejére kerüljenek és a népet irányítsák, a földet a kaszinót és állami munkát megkaphassák, hogy annak a hasznát jól megforgasák és befektessék a családi gazdaságukba. És ez a pénz itthon marad és itthon lesz még több, amivel mindkenki jól jár, aki részt vesz ebben a családi gazdálkodásban.

Olyan vagyok én a ti jobber vinnyogásaitokkal, mint a méltánytalanul megtámadott Matolcsi György, Európa első számú közgazdásza:
Nem is értem, hogy mit kérdeztek!

sas70 2016.05.10. 13:13:14

@BircaHang Média szerkesztősége: Jelképesen is hülyeséget mondtál! Persze nomen est omen.

1ghost 2016.05.10. 13:14:47

Baromi jó a cikk, tulajdonképpen minden szava telitalálat. Grat a szerzőnek.

A narancsos tolvajbanda brutális károkat okoz Magyarországnak. A hatalomból való kiebrudalásuk, majd igazságszolgáltatás elé állításuk 2018-ban a legfontosabb feladat.
Aztán jöhet a haza újjáépítése.

sas70 2016.05.10. 13:16:31

@Ballib Cenzúrázók Réme 11: Hogy ez a gazdasági géniusz, miért nem kapott még Nobel-díjat?

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.05.10. 13:20:36

@sas70:

Ballib nickhamisítóval beszélgetsz..
Csaxólok.

Egyébként szerinted Mészáros vagy Simicska drágább haszonkulccsal dolgozik, mint a Starabag dolgozott ???

Mert a különbség mindösszesen annyi, hogy az MSZP külföldieknek adta el az országot, az EU-s pénzeket, és a munkát.

Ezért volt sokkal szarabb minden gazdasági mutatója az EU átlaghoz képest is.

1ghost 2016.05.10. 13:23:41

"Vérlázító újítás a pofátlan hazudozás..."

Ez valóban így van, s rögtön mintát is vehetünk, a "@Ballib Cenzúrázók Réme" ezernickű bérfidesztrollról, akire úgy fog majd rárohadni a sitten műanyag lakat, hogy öröm lesz nézni.

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.05.10. 13:27:55

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: A szabadságharcodhoz majd csatlakozom én is, meg a többiek is, ha megteremtettétek a valódi alternatívát.

Te rohadt áruló, húzzál el a balliba testvéreidhez. Nincsen és nem is volt soha és nem is lesz soha alternatívája Orbán Viktornak. A szenteknek nincs alternatívájuk.

Soha többet Gyurcsányt, csak Orbán Viktort! Mindörökké! Aki mást mond, nem normális

Ballib Cenzúrázók Réme 11 2016.05.10. 13:31:16

@sas70:

meg fogja kapni Matolcsi a Nobel díjat. A könyvei már híresek, kelendőek a liberális rothadástól mentes világban. A tudományos alapítványok és iskolák 1000 számra vásárolják fel a könyveit.
Ebből Nóbel díj lesz!°

sas70 2016.05.10. 13:38:36

@Ballib cenzúrázók lidérce 1:
"Egyébként szerinted Mészáros vagy Simicska drágább haszonkulccsal dolgozik, mint a Starabag dolgozott ???"
Igen! Láttam pár útépítést és korábban a mérnök árnál 5-10%-al mertek nagyobb ajánlatot beadni, addig most 30-40%-al drágább már az ajánlati ár is, aztán meg még egy kicsit rátesznek, menet közben.
Majdnem a német árakon építenek olyan utakat, amiket ott, egy telephelyi bekötő útként sem vennének át. És ez csak a jéghegy csúcsa!

Csuti Ördögüző 2016.05.10. 13:47:59

Orbánt megkérdezték a parlamentben erről, kiderült nem tud az ellenzék konkrétan semmit

Ződdosszié2

Bobby Newmark 2016.05.10. 13:57:48

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: Na, akkor biztosan tudod sorolni is ezeket a cégeket, ahol ezek a munkahelyek teremtődtek, ugye?

Ballib cenzúrázók lidérce 1 2016.05.10. 14:28:59

@sas70:
Ez ezért érdekes amit írsz, mert egy kilóméter autópálya ma jóval olcsóbb, mint az MSZP alatt volt, akik a külföldi strómanjaikkal építették azokat.

sas70 2016.05.10. 15:01:51

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: Azon lehet vitázni, hogy az egyes műszaki megoldások önmagukban mennyibe kerülnek. Pontosan ezért van szükség a jól működő, átlátható pályáztatási rendszerre, amikor az egyes műszaki megoldások is versenyezhetnek, nem csak a kivitelezési munkák költségei. Mert az nagyon nem jó, hogy miután minden költséget, nyereséget beleszámoltak és még az összes dolgozó születési dátumát is hozzáadták, verseny híján az egészet megszorozzák 1,4-el és a munkák során, még plusz költségeket számolnak el ezeken felül is. Ezek mindennapos dolgok, nem kivételes esetek.
Az MNB-s alapítványok költéseinél is lehet ezt látni, hogy a korábban a kutyának sem kellő, szinte eladhatatlan dolgokat, rögtön túlárazták, amikor a vételre került a sor. Ez pedig, minimum hanyag kezelésnek minősül, de sok esetben már a hűtlen kezelés tényállásának gyanúját, valósítja meg.

sas70 2016.05.10. 15:12:48

Az alap kérdés az, hogy miért kell és miért pont az MNB-nek kell, olyan funkciókat felvállalni, amit az államszervezet, a kormányszervek, az államigazgatás tökéletesen el tud látni és az ő feladata, szerepe. Az MNB-nek nem ez a funkciója, nem ez a szerepe! A Nemzeti Bank jellegéből következően, abszurd olyan tevékenységet végezni, amit most csinálnak. Olyan ez, mintha minden nap az asszony dugna meg engem, egy méretes kékeressel. Előfordulhat (hát nem), de azért nem jellemző és erős csodálkozásra adna okot!

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.05.10. 20:04:30

@Ballib cenzúrázók lidérce 1: te már csak tudod, biztos te vagy mindkettőjüknek a könyvvizsgálója.

Az 1998 előtti privatizációról is vannak korrupciós történetek, és utána is.

A nagyságrendi különbséget meg csak a nagyon tájékozatlanok nem látják.

A Strabag nem tiszta játékos, de a Közgép körüli dolgok még súlyosabbak voltak. Simicska pár év alatt 40 milliárd körüli vagyonra tett szert és továbbra se tudsz válaszolni, hogy hol vannak az ennek megfelelő méretű mutyik.

Messze nem arról van szó, hogy a külföldi cégek ártatlanok, nyugodtan beszélhetünk és súlyos történet az Alstom ügy is. Csakhogy az abban érintettek már bukott politikusok, akkor egyértelmű, hogy ezekek is ideje lenne elkergetni.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.05.10. 20:37:30

@sas70: Nem tudom, mennyire érdemes vitázni ezzel a fazonnal. Szerintem egyáltalán nem tényszerű, hogy most olcsóbb lenne 1 km autópálya.

Faék egyszerű sablon-hazugságokat nyomat, miközben te érdemi érvekkel próbálkozol.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.05.11. 22:51:51

@Ballib cenzúrázók lidérce 1:
Ez "a magyarok lopnak - jó, külföldiek lopnak - rossz" fideszes dumával, csak el akarod fedni te is, hogy valójában nem minden magyar lop. Nem az MSZP-ből, meg a Fideszből áll a világ, de ezt is tagadod, pedig teljesen nyilvánvaló.

A kérdés csak az, hogy tényleg magdtól vagy ilyen ostoba, és fullra bekajáltad a propagandát; vagy ezeknek a szövegeknek a nyomatása a párt által kiosztott feladatod, mint az Birka esetében egyértelmű.

Aki nem tök hülye, meg olyan közegben él, az tudja, hogy vannak becsületes magyarok is. De rád vélhetően az egyik sem igaz.
süti beállítások módosítása