Itt kezdődött.

Nem szabad indulatoskodni, nem szabad káromkodni. De hát akkor is!! Hát uramisten!! Szőnyi Szilárd tényleg ekkora gyökér?! Tényleg ennyire ostoba? Vagy nem ostoba, csak aljas, és ez pedig a szokásos gyűlöletnapszámoskodás.

A kérdés eleve nagyon tendenciózus, és ezért manipulatív is, miközben szervesen illeszkedik a végső soron ostoba, de azért mégiscsak agyafúrt fideszes, kádár-konzervatív narratívába.  

A jó öreg ördögűzés középkori hagyománya él itt tovább, mert a magyar áljobboldalnál a középkor még nem ért véget. És egyre inkább azt érzem, hogy Spirónak igaza van, amikor a feudális világ továbbéléséről beszél. Ez a feudális, klientista hagyomány egyszersmind a magyar államszocializmusra is nagyon jellemező volt. A – nem TGM-i értelemben vett -  komcsik is éppen így rikácsolták végig saját 45 éves kurzusukat, hogy a rikácsolás végén megégessék az ördög által megszállt reakciót, aztán a polgárságot, a gazdagabb parasztokat, de a végén még az egyenesebb gerincű szocdemeket is.  Szőnyinél sima beszédbe van ugyan bugyolálva, de a lényeg bűnösök felkutatásának, a stigmatizálható csoport megkeresésének aljas egyszeregye. Ugyan az egész nem totalitárius keretek között zajlik, de társadalmi problémák helyett bűnösöket keresni, az a totalitárius rendszerek sajátossága.

Valóban kemény vád, hogy a liberálisok tették tönkre Európát. Csakhogy ez a vád nem Houellebecq-é, hanem ezzel inkább Szőnyi Szilárd vádolja a liberálisokat. Houellebecq könyvéből szép számmal lehetne más állításokat is kiemelni.  Szőnyi liberálisok elleni vádaskodása ezer sebből vérzik, de a hvg.hu-ban már leírtakon túl, én is hozzátennék párat.

1) Egyrészt miért lenne tönkretéve Európa?  

2) Szerintem is vannak Európa előtt álló kihívások, gazdasági és társadalmi problémák, de erről ugyan miért pont a liberálisok tehetnek? Hiszen az Európai Unió országait elég régóta döntő részben az EP-ben néppártinak nevezett konzervatívok és kereszténydemokraták a másik oldalról meg a szociáldemokraták vezetik.

3) Az életmód liberalizmus baromira nem egyenlő a politikai liberalizmussal, még az emberi jogi liberalizmus is csak egy nagyon tág értelmezésben. Hiszen a kisebbségek, homoszexuálisok, kábítószer használók elnyomása elleni küzdelem, egyáltalán nem egyenlő a félhülyék, és nem orvosi értelemben szellemi fogyatékosok bulvármédiában való piedesztára emelésével.

4) Maga az állítás logikája is hatalmas ostobaság. Attól, hogy Szőnyi Szilárd ostoba, és a Fidesz tönkreteszi Magyarországot, abból egyáltalán nem következik, hogy a magyar konzervativizmus teszi tönkre Magyarországot. Legfeljebb az, hogy a Szőnyi Szilárd egy ostoba konzervatív, esetleg még az is, hogy Szőnyi Szilárd és a Fidesz a magyar konzervativizmus egy igencsak selejtes változatának képviselői.  Persze van ennél lejjebb is.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr17506720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.01. 07:55:04

A néppártiak és a szocialista pártiak is részei a liberális konszenzusnak, így mind a néppárt, mind a szocik elrulták eredeti eszméiket, s ehelyett liberálissá lettek.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.06.01. 23:52:08

@maxval bircaman szerkesztő: első igaz, második hamis és nincs összefüggésben az elsővel, és csak fideszes bullshit.

Vegyük a magyar példát. A hatalmas deficit és az adóbevételein túlterjszkedő, erőn felül 13. havi nyugdíjat, 13. havi közszféra bérek fizető állam baromira nem vág egybe a liberális elképzelésekkel. És az se, hogy az SZDSZ anno ebbe belement. Épp az, hogy az SZDSZ szocialistásodott el a nagy Orbán-fóbiában. Persze nem német szocdem módra.

Amúgy meg minek erőlködsz? Tudok egyszerűbbet, csak a Mutyesz nem része az európai konszenzusnak. Persze ez csak a mondat ívéért, mert nyilván nem csak a Fidesz, hanem ott a Jobbik, és még jópárt kétes értelmű, de azért összeségében 15%-nyi szavazatot kapó félnótás pártról van szó. Tudod a régi vicc az egyszeri autósról... (vigyázzanak egy őrült megy szembe a forgalommal!!!)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.02. 08:36:46

@naphegyi vince:

A jelenlegi európai konszenzus rossz. Nme kell beugrani a kútba, csak mert mások beugranak.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.06.02. 21:28:17

@maxval bircaman szerkesztő: De, Birka Uraság, bocsásson már meg, mi is az az európai konszenzus? (Szerintem is van értelme európai konszenzusról beszélni, de aligha értjük ugyanazt rajta, így csak elbeszélnénk egymás mellett.)
süti beállítások módosítása