Az idei Március 15-én nem mentem ki semmilyen megmozdulásra. Egy év szünet nekem sem árt. Feleségem, pedig végképp támogatta a távolmaradásom. Maradtak hát az értékelő cikkek és videók.

Személyes kedvencem a mostani a pécsi ellenzéki tüntetésről készült Index videó volt. Benne egy igen pikánsra sikeredett TGM szónoklattal, amiben nevezett hősünk szépen lebüntette a szebb szavakra érdemes közönségét.

Mintha TGM bal lábbal kellt volna fel, vagy talán 0:30-nál nem tetszett neki a szavába megafonozás, és rosszkedvének tele a nemzeti ünnepünkön épphogy csak nyílni akaró,  friss remény bimbaját reménytelen vacogássá, York jégverése ..... zzzz........ssssss.......sssszzzzz........syntax error....syntax error. Most nincs kedvem egybe pofozni ezt a remek kis képzavart. (Állítólag Rorty és Lyotard, erről az állapotról már mindent elmondott, de biztos többet, mint amit én a témában valaha.)   Szóval TGM 0:30-nál kiosztotta az első maflást:

"Az jó, hogy nem hagyjátok. Na de mi lesz utána?"

És előtte az az arisztokratikusan visszafogott, de azért mégiscsak undorodó hátrapillantás. Nagyon jól elkapott kis pillanat volt.

Aztán jönnek TGM szokásos balos, jó értelmben kommunista futamai. A jó értelemben vett kommunista az, aki elutasítja a leninista-sztálinista-rákosista leágazásokat, pl. Orwell Háborús naplója volt ennek a nézetrendszerenk a szép példája. Én ebben az újbalos újkomcsi, LMP-s, PM-es, 4K-s vonalban nem hiszek, de azért érzek velük szemben is valami kifejezett szimpátiát. Érdekel, tudnak-e valami jót, amiért érdemes elhagynom liberális vackom. Érdekel, csakúgy mint a magasan felettem szálló konzervatív gondolat. Másrészt meg magam is efféle idealista volnék, csak én a nyugat és jól működő piacok, önmagukért felelősséget vállalni képes, felnőtt állampolgárok felé ácsingózó verzió vagyok.

Szóval tetszik TGM, élvezem szónoki képességeinek klassz hullámvasútját, a jól vágott, jól szerkesztett videót. Élvezem a fejemben felpörgő kritikai narratívát. Lev Trockijról mondják, hogy kiválló szónok volt, na az éppen ilyen lehetett. TGM és Trocikij is jó szónok, mind a kettő radikális baloldali, szakálluk is van, meg két-két fülük, no meg a szemüveg. Minden stimmel.

És erre 4:20-nál akkora savazás következik, hogy irodai székemben ülve is belenyekkenek.

"Itt vagyunk egy pár százan. Mire megyünk ezzel?!

Semmire, kedves barátaim. Az ég világon semmire.

Arra megyünk csupán, hogy a fölháborodásunk, az erkölcsi elégedetlenségünk, az ellenállásunk gesztusait kielégítsük, és kielégítetlenül, elégedetlenül, bosszúsan és szomorúan hazamenjünk."

Ez csúnyán leránt a hideg földre a hétfő reggeli munkakezdésből lopott kis repülésből. Hát az anyádat, már megbocsáss, kedvesjó Gazsi bátyám, az én nevemben te ugyan ne siránkozz, meg ne szisszenj minden szilánkhoz. Ez a kis reménytelenség nekem meg se kottyan, én már rég a nulláról építkezem.

Ráadásul amit TGM mond, számomra, önellentmondás. A tüntetésen az ellenállás gesztusainak gyakorlásától egy darabig akár kielégülve is érzem magam. Január első hete óta tudom, hogy az utcai ellenzéki megmozdulásokban lecsökkent az energia. De azért van benne még éppen elég. Annyi még biztosan van benne, hogy újraéledhessen, hogy legyen belőle valami. És ha ez a szint kitart, az se olyan rossz. Mert jólesik havonta, kéthavonta gyakorolni az ellenállás gesztusait, és társaságba verődve kifejezni morális fölháborodásunk.  Persze ennél több is kell majd.

Egyáltalán nem olyan reménytelen ez az ügy. 2018-ig még kemény munkával meg lehet itt verni a Fideszt, és el lehet kezdeni egy normális ország, egy valódi demokrácia újbóli kiépítését. 16 keserves év után. 16 rendkívül tanulságos év után. Nem azt mondom, hogy könnyű lesz, és azt sem hogy biztos a siker. De megpróbálni, igyekezni jól csinálni, küzdeni érte muszáj.

Juhász Péter a végén TGM-hez képest már maga volt a feloldozás.

De igazából szónoklata végén már TGM is jó irányba állt. Igen, Gazsi bátyám, én tudom, de jól esik ha a mikrofonba kiálltod, az igazságos és elviselhető államot senki sem fogja nekünk felülről vagy Brüsszelből megadni. Azt nekünk kell és mi fogjuk magunknak kiharcolni és megteremeteni. Én készen állok a küzdelemre, sőt már egy ideje itt üvöltözöm a csatatér egyik kis, ámde annál technóbb szegletében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr607291881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.26. 05:46:58

TGM valójában liberó, marxista sminkkel. Ez látható pl. külpolitikai és belpolitikai cikkeinek teljes ellentétében.

Void Bunkoid 2015.03.26. 17:28:29

Már hogy a frászba ne élne. Reggel láttam a villamosmegállóban tornacipőben és cigizve.

De KOMOLYAN.

Jó, nem Trockij volt, de a vén hippifazon, aki a megállóban cigizgetett, egy az egyben úgy nézett ki :)))

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.03.26. 21:18:42

@maxval bircaman szerkesztő: :)) maxval, te egyrészt bérblogger vagy, vagy valami baromi hasonló, ezért törölni kéne egyből. másrészt, már megbocsáss, hogy csúnyákat fogok mondani, de ez a tökfej, prinyójobbos, prinyófidesz, kádárkonzervatív duma: akinek fontos a demokrácia, az mind liberális. az nem baj, hogy közösségi tulajdonról, közvetett demokráciáról, vagyis a valódi kommunizmusról beszél, (ami kábé soha nem volt), és aminek nagyon nincs köze a liberalizmushoz, legalábbis annak a fősodrához. De nektek ez mindegy mert csak ellenség van, és stigmák: gyucsány, ballib, és persze a liberális .

a prinyójobbos, meg a félreértések elkerülése érdekében: nem azt jelenti minden jobboldali prinyó, hanem azt , hogy a mainstream fidesz-jobboldali szöveg ma elég prinyó és rémesen emlékezetet a kádárista futamokra is. csak kivették belőle az internacionálét, és minden mondatba be kell tenni, hogy nemzeti

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.27. 05:40:02

@naphegyi vince:

A politika célja az emberek és nem elvont eszmék szolgálata, ez a lényeg.

Kit érdekelnek az egyes pártok? Szinte senkit. A pártok eredményei a lényegesek.
süti beállítások módosítása