Ezen a héten, a kritkák ellenére vagy éppen azokkal együtt az új M1 nyújtotta a legtöbb szórakoztatást. Az ember csak szédeleg ettől a már-már börleszkbe illő, delejes őrülettől. Ez lett mára Magyarország? Itt ilyet büntetlenül lehet?

Hiszen éppen ilyen lenne az M1 Híradó akkor is, ha 25 éve nem omlik össze a Szovjetunió, és az MSZMP kínai típusú kapitalista átmenetbe csapja az országot, és központi pártutasításra engedélyezik a nacionalizmus felpörgetését, hogy eltereljék a figyelmet a gazdasági lemaradásról. Moszkvai beleegyezéssel letekerik a hangot a komcsi internacionáléról, de az irigység alapú Nyugat-gyűlöletet megtartják. Ellenségből, bűnbakokból sosem elég, ez a zsáner nagyon bevált, de a fejlődés illúziójának fenntartása érdekében azért kicsit variálni kell néha az aktuális nem szeretemeket.

Persze nézhetjük optimistán is a dolgot. A szovjet/orosz érdekszféra nyugati része mindig fejlettebb és azért demokratikusabb volt mint a moszkvai központ. Ott ellenzékieket tartóztatnak le, vernek meg, néha napján le is lőnek, itt meg csak évi 80 milliárdért  működtet propaganda tévét működtet a jobboldali álcafestéssel futó új állampárt. Ez ugyanis messze nem az Európában megszokott jobboldal, ez egy súlyosan posztkomcsi, nálunk aktuálisan posztkádárista áljobboldal.

A pontot az i-re Szabó László Zsolt az MTVA politikai tisztje, vezérigazgatója teszi fel a vele készült interjúban, amikor a a látványos baklövések ellenére gátlástalanul belehezudja a képünkbe az új M1-re is érvényes gondolatot: hogy ugyan már mit pattognak itt az elvtársak, amikor "ez a KISZ éppen olyan jó, és éppen azt teszi, amit kell".

Azonban az ember érzése az, hogy ez végső soron mégse mehet büntetlenül. A nézettségi adatok zuhanása és látványos vesszőfutás, legalábbis ezt sugallja. Azt, hogy az M1 új koncepciója miért halott - és igazából ennél jóval több mindent - pedig szépen kifejti Gazda Albert a cink.hu-n:.

Nos, ez nem fog menni. Három óriás bulvártévé nem fér el ezen a kis piacon, már kettő is sok. Legyőzni őket húszéves spéttel? A profizmus fájdalmas hiánya mellett? Úgy, hogy az összes műsorpercből süt, hogy minden csak hazugság?

A címet kölcsönző Pintér Béla Társulat darabot, sajnos, nem láttam.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr607288567

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Naphegyi Vince: Kaiser TV Ungarn 2015.03.22. 10:00:01

Éppen ilyen lenne az M1 Híradó akkor is, ha 25 éve nem omlik össze a Szovjetunió, és az MSZMP kínai típusú kapitalista átmenetbe csapja az országot

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.03.22. 17:45:08

A sikkasztással okozott kárért a megélhetési politikusbűnözőknek a vagyonukkal kell majd felelni. Nemcsak a brókereknek, nemigaz ingatlanmutyis toncsika?

krepler 2015.03.22. 21:58:04

nem ilyen lenne az mt(v)a - annak idején hetente ha előfordult egy baki - most ötpercenként öööö-znek, bakiznak. legalább a mesterségbeli tudás meglenne...

zsoltix 2015.03.22. 23:23:31

"az összes műsorpercéből süt, hogy minden csak hazugság"
Nem mindenki veszi észre, ha kilóg a lóláb. Márpedig az igencsak kilóg a 2011-es közmédia-átalakítás óta, nem most kapcsoltak át teljes kormánykompatibilis üzemmódra. Most csak egy kicsit ráerősítettek.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.03.23. 23:26:45

@krepler: inkább a tartalomra gondoltam, mintsem a formára

@zsoltix: Nem, persze. Sőt megjegyzem magamnak, hogy érdemes lenne összeszedni a manipuláció eszközeit. Persze az ilyen posztötletek 20%-ra, ha jut is időm.

krepler 2015.03.23. 23:32:21

@naphegyi vince: értem, és egyetértek - de azért szomorú, hogy tartalmilag a 80as évek végét se érjük el, szakmailag meg a szépemlékű (?) bptv-t...
persze mindannyian, akik itt fanyalgunk, még jobban fanyalognánk, ha azok a nézőszámok igazak lennének, amiket a statisztikában villogtatnak a bojtár utcában
süti beállítások módosítása