Az európa parlamenti választás kimenetele leginkább abból a szempontból érdekes számomra, hogy milyen eredményt ér el az Együtt-PM, illetve a kisebb pártok. Nem igazán érdekel, hogy a Fidesz, az MSZP, és a Jobbik milyen eredményeket ér el, bizonyos kereteken belül. Ha ezeket a kereteket átlépik, akkor azt majd leírom. Pl. ha Jobbik lenyomja az MSZP-t, az még simán benne van ezekben a keret-határokban.

Még az Együtt-PM a legkisebb rossz, sok tekintetben a leginkább szimpatikus a jelenlegi szörnyű felhozatalból. Igaz, nekem az Együtt-PM is túl baloldali, így például Bokros Lajos és az általa vezetett MOMA kiesése az én választási dilemmáimat nagyban leegyszerűsítette. 

Ha az eredményt akarjuk belőni, a 4% tűnik a kritikus határnak. Ha ezt átlépik, akkor viszonylag egyértelmű, hogy a formációnak van keresnivalója hosszabb távon is a magyar politikában. Az 5% feletti eredmény már egyértelműen siker lenne. 3% alatt pedig elég nehéz lenne elhitetni, hogy a formáció képes lenne az MSZP-vel szemben önálló tényezőként működni. 

Ezek a számok ugyanúgy állnak a DK-ra és az LMP-re is. Ha a DK esetében a számok állnak, de nyilván jobban szeretném, ha nem Gyurcsány nyerné ezt a versenyt. Gyurcsány és a DK csak az MSZP-hez képest tud előnyöket felmutatni. 

Még  az LMP-t is megpróbálom elhelyezni, főleg személyes preferencia listámon, mintsem a rajtam kívül létező Nagy Magyar Politikai Objektivitásban. Az LMP már bizonyított a hazai 5%-kal, számukra azért, akárhogy is kisebb a tét. De még ezzel a bukás-fékkel is meglepetés is lenne egy 4% alatti szereplés a részükről. Ezen a környéken már az LMP-nek is akadna magyarázkodni valója.

Szóval ha egy wishlist-et össze kéne dobnom, mondjuk akkor az úgy nézne ki, hogy Bajnaiék az elsők a csoporton belül, az LMP második, de Gyurcsánynak is megvan a 4%.  Ez szerintem teljesen megfelelő lenne a 2014-es hazai választások után. Most ennél jobb nem jöhet ki. Rosszabb annál könnyebben.   

Ehhez képest.(A poszt 05.11-én íródott, most csak lektoráltam.)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr996150042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európai Egybesült Álmok? 2014.05.22. 22:04:31

Ilyen szakácskönyvi cím után nem lehet más pártról szó, mint a DK-ról. Gyurcsányék szokatlanul komolyan vették a kampányt, sőt arra is kísérletet tettek, hogy egy értékelhető programot állítsanak össze. Az 16 pontos program viszonylag értelmesen köti ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása