Az egyik szavazatom 2010-ben az LMP kapta. Ebből a kínálatból egyértelműen a legérdekesebb parlamenti párt, igaz ez nem nagy szám. Vélhetően nem fogok 2014-ben az LMP-re szavazni. De liberális, vagyis afféle gazdasági jobboldali identitásomból fakadóan ez nem meglepő. Nem is kell miattam erőlködniük. Remélem alakul az én ízlésemnek megfelelő társaság is.

Azonban az LMP demokrácia felfogása és - 2010 előtti és máig uralkodó - elit ellenessége érdekessé teszi őket. Szerintem magyar demokrácia a Fideszen és az MSZP-n túl van. Kettőjük közül a Fidesz jóval veszélyesebb, de az MSZP-nek is bűnhődnie kell a gazdaság lerohasztásáért.

Szóval Lukasenko elvbaráti vállveregetése, és Matolcsy újabb stand up comedy-je mellett a vasárnapi családi ebédnél persze feljött az LMP kongresszus is, meg hogy mi is történt a kongresszuson. Akkor még nem igazán lehetett tudni. Sőt általában is érdemes pár napot várni, pláne az LMP-nél, ahol a média nem igazán tudja jól átvinni a párt viszonylag bonyolult üzeneteit. Talán túl bonyolultakat, ettől is értelmiségi párt, vagy ha nem is az, a bukéja legalábbis arra hajaz.

A párt halála vagy sem ez volt a nagy kérdés. Én nem fogom megmondani, de azért ez szerintem elég nagy túlzás. A döntés nekem elvinek tűnik, ráadásul erősíti az LMP arcát, ami erős és taktikailag is jól eltalált válasz, a kissé gellert kapott helyreállítása érdekében. Mile Lajos elég világosan elmagyarázta a Klubrádióban: előbb tárgyalnak, és ha tudják miről is van szó a program és néhány számukra hangsúlyos szakpolitika vonatkozásában, akkor már konkrétumok ismeretében eldönthetik, hogy csatlakoznak-e.

Nekem Bajnai bejön. Ha az Együtt 2014 párt lenne, akkor rá szavaznék. De ennek ellenére nem elvárás részemről, hogy az LMP elvágódjon előtte. 2014-ben vélhetően zokon venném, de most még nem. Pláne, hogy a fent elmondottak teljesen elfogadható álláspontot jelentenek 2012 végén. Ez még nem fúrja meg egyáltalán az esetleges együttműködést.

Igaz a frakcióvezetés lemondása némileg zavarossá teszi a képet. Vajon szerintük mi ebben a nehezen vállalható, amivel olyan nehéz azonosulni?  Jó persze azon túl, hogy az egység felmutatása egyben erőt is jelent a Fidesszel szemben. Nyilván van a győzelem egyértelmű esélyének is mobilizáló ereje.  

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr1004915748

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t 2012.11.20. 14:05:12

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valós...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása