Az Orbán-rendszer politikai rendszerek közötti besorolása, egyáltalán a megnevezése elég sok nehézséget okoz a hazai ellenzéknek, de nem csak nekik. Ennek a besorolási problematikának később még lesz jelentősége, ezért a nehézségek alátámasztása érdekében összegyűjtök egy pár erről szóló írást. 

Rendszer vagy rezsim?

Cizelllálja kapásból tovább a dilemmát Körösényi András. Ha csak személyfüggő, akkor rezsim, ha személyeken átívelő, akkor rendszer. És Körösényi amellett teszi le a garast, hogy személyfüggő, vagyis nincs is rendszer, Orbán bukásával be fog dőlni az egész kóceráj (értelmiségiek kedvéért: a struktúra). 

Félelemre nevelve

Ziegler Dezső Tamás publicisztikája számomra az egyik leginspirálóbb  írás volt a témában, ezért néhány fontosabb állítást ki is emelek:

A konzervativizmusnak két fajtája is létezik, egy toleráns, a liberális demokrácia alapelveit szem előtt tartó konzervativizmus és egy támadó, szélsőséges konzervativizmus. Nyugat-Európában a toleráns verzió az erősebb. Azt már én teszem hozzá, hogy egyre több helyen jelenik meg, a szélsőséges változat.

A Fidesz szélsőjobboldali pártnak tekinthető, ideológiája sok tekintetben szélsőjobboldali ideológia. Ziegler nem írja, de én hangsúlyoznám, hogy a Fidesz folyamatosan mérsékeltnek igyekszik feltüntetni magát. És ebben is vannak sikerei.

Rendszerré állnak össze az intézkedések, amelyek a rendszerkritika igényét vonják maguk után. Vigyázat, itt nem a Körösényi-féle értelemben vett rendszer dilemmáról van szó, hanem arról, hogy logikáját tekintve új rendszerrel állunk-e szemben. Ha igen, akkor teljesen érdektelen, hogy személyhez kötött-e vagy sem: vagyis ebben a megközelítésben akár rezsim, akár rendszer akkor is rendszerkritikát igényel.

A Ziegler megjegyzi, hogy a szélsőjobboldalt beállítódástól függően fasiszta jobboldalnak is szokták nevezni.

Na de mennyire Franco?

Ha már előkerült a fasizmus dilemma, akkor én nem nevezném fasizmusnak (hangsúlyosan nem nácizmusról van szó!), de az összehasonlítás maga nem érdektelen, és egyáltalán nem rázható le egy legyintéssel. NemGogol posztja meg azért különösen érdekes, mert a kevésbé ismert, a demokráciákkal legtovább együtt élő spanyol-fasizmussal veti össze a 2010 utáni világot.

Maffiaállam

Aztán itt van a Magyar Bálint-féle maffiaállam elképzelés, ami mögé első ránézésre elég tekintélyes tudományos igényű leírást és szerzőt sikerült összegyűjteni. A meglehetősen részletes rendszer-leírást szerkesztőként jegyző Magyar már a harmadik köteténél tart, és pl. az indexes kritika is kevésbé tartalomról szólt, hanem alig burkoltan a szerkesztői, elsődleges befogadói kör politikai bukásáról és elhasználodottságáról.

Na és mit gondolnak a zemberek?

Már nagyjából kész voltam a poszttal, amikor a HVG-ben megjelent a Medián legújabb, témánkat is érintő kutatása. A Medián felmérése szerint szintén elég heterogén elképzeléseink vannak a 2010 után kialakult politikai rendszerről. A megkérdezettek 20 százaléka szerint diktatúra, 18% szerint tekintélyuralmi rendszer, 15% szerint maffiaállam, 8% szerint illiberális demokrácia a legjobb elnevezése a minket körülvevő politikai rendszernek. Vagyis összesen nagyjából 61% mondta, hogy a demokráciánál valamilyen rosszabb minőségű rendszerben élünk. 18% szerint polgári demokráciában, 9% szerint a nemzeti együttműködés rendszerében élünk, vagyis nagyjából összesen 27% mondta, hogy ez egy normális rendszer. Ugyanakkor a tőlem származó összegző állítások csak nagyjából igazak, mert a különböző szekértáborokon belül bizonyos fogalmak átértékelődnek, amire a HVG-cikk egész precízen rá is mutat.

rendszer_median2016jul.jpg

(forrás: hvg.hu)

Több érdekes következtetés is levonható a részletes táblázatból. Engem elsőre leginkább az lepett meg, hogy ezek szerint a maffiaállam sokkal inkább átment a köztudatba, mint ahogy azt én előzetesen gondoltam volna. (Vélhetően egy kisebb csoport nem a köztudatba bevésődés miatt, hanem csak a jól eltalált elnevezés és saját érzeteinek passzolása összepasszolása miatt választotta a maffiaállam címkét.)

Magasnak tűnik a diktatúrát gondolók száma is, hiszen meggyőződésem szerint hiába van ezer problémája 2010 után kialakult rendszernek, hiába van sok diktatórikus tendencia, de ez akkor sem a Kádár-rendszer, és nem is Putyin Oroszországa, az előbbi ténylegesen egy diktatúra volt, a másik meg egy elektorális autokrácia.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr138924146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2016.07.31. 18:41:06

A ballenzék problémája, véleménye, elnevezései senkit se érdekelnek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 19:03:56

Nincs semmilyen rezsim. Orbánt lehet választani meg van pár esélytelen bohóc.

Mellesleg a liberók szerint amerikában csak Klintonra lehet szavazni, mert Tramp csak egy bohóc, azt mégse hívják rezsimnek. Csak ha Tramp nyer.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 19:44:02

@conchita wurst: én meg nem kommentelek olyan blogokat, amik nem érdekelnek.

és mennyire van érdemi tartalom abban amit írsz, vagy netán csak a gyűlölködő parazitizmus újabb, ám unalomig ismert megnyilvánulását köszönhetjük neked?

$pi$ 2016.07.31. 20:16:52

"A Fidesz szélsőjobboldali pártnak tekinthető, ideológiája sok tekintetben szélsőjobboldali ideológia."

Ez butaság már ne is haragudj! Körülbelül ugyanaz mint előrántani a nácikártyát.

A fidesz még csak nem is radikális párt, a "szélsőjobb" nyilván még ennél is nagyobb lódítás. Egyszerűen jól hangzik szélsőségesezni a politikai ellenfelet és páran ezért csinálják.

morpho 2016.07.31. 20:35:37

@$pi$:

Az, hogy te rendszeresen véded a fidesz minden szarát, még nem jelenti azt, hogy amit leírsz az úgy van. Egyébként meg szerintem neked nincs igazad. Egyrészt a fidesz bizonyos esetekben nagyon is szélsőséges és kifejezetten radikális volt, főleg ellenzékben, de mindig aktuális hatalmi érdekei mentén radikalizálódik, ha éppen arra van szükség. A válaszadók is azért ilyen bizonytalanok a fidesz megítélése kapcsán, mert a fidesz és persze Orbán a köpönyegforgatás magyarországi királya. De a lényeg nem ez, hanem az, hogy az emberek kétharmada szerint nem demokrácia van Magyarországon, hanem valami sokkal rosszabb. Ilyenkor leszarjuk a kétharmadot, máskor meg forradalom volt a szavazófülkékben. Az a probléma, hogy egy közvélemény kutatás szempontjából a te személyes véleményed, vagy az enyém, teljesen irreleváns. Te ezt az apróságot figyelmen kívül hagyod. Ti narancskullancsok sokszor szoktatok arra hivatkozni, hogy a népet nem lehet leváltani. Tök jogos, tényleg nem lehet.

fideszes Bróker kormány 2016.07.31. 20:36:34

orbán diktátor bázisa a társadalom legostobább rétege. Leginkább az tetszik, amikor a suttyó fideszkomcsija a diplomájára hivatkozik, mert azt hiszi, hogy akinek diplomája van az nem lehet egy orránál fogva vezetett agyhalott birka. S errefel a diplomás birka már fújja is fel orbán gazdi Soros-háttérhatalmak-liberális összetételü elmebajait.

A magyar társadalom reménytelen, a komcsik is megtalálták a maguk sok milliós csőcselékét, a felcsúti diktátor is megtalálat a maga 1-2 milliós csőcselékét, ennyivel meg lehet uralkodni az egész társadalom felett.

$pi$ 2016.07.31. 20:44:04

@morpho: "Az, hogy te rendszeresen véded a fidesz minden szarát, még nem jelenti azt, hogy amit leírsz az úgy van."

Nem, nem jelenti. A szakértők elsöprő többsége azonban szintén így gondolja:

"the vast majority of experts and journalists nevertheless continue to classify Fidesz as a conservative rather than a radical-right party. That’s undoubtedly influenced by where the party is grouped among “party families,” or cross-national groups of “similar” political parties."

conchita wurst 2016.07.31. 20:44:32

@naphegyi vince: @$pi$: @morpho: A ballibek kínjai és kifejezései továbbra sem érintik a kutyát sem a magyar társadalomban.

$pi$ 2016.07.31. 20:45:00

@morpho: "Orbán a köpönyegforgatás magyarországi királya."

Attól, hogy te útálod még nem lesz igazad. :D

$pi$ 2016.07.31. 20:47:21

@morpho: "az, hogy az emberek kétharmada szerint nem demokrácia van Magyarországon, hanem valami sokkal rosszabb."

Ez nem igaz.

"Az a probléma, hogy egy közvélemény kutatás szempontjából a te személyes véleményed, vagy az enyém, teljesen irreleváns."

Én nem a személyes véleményemet írtam le.

"Ti narancskullancsok sokszor szoktatok arra hivatkozni, hogy a népet nem lehet leváltani. Tök jogos, tényleg nem lehet. "

Ez a kullancsozás nyilvánvalóan gyűlöletkeltés, karaktergyilkosság, árokásás. Mindig csak az ellenséget keresitek!

$pi$ 2016.07.31. 21:07:34

"Medián legújabb, témánkat is érintő kutatása."

Meg kellett volna kérdezni az embereket arról, hogy mondjuk mit jelent az, hogy "jobboldali" meg "baloldali" és akkor gyorsan kiderült volna, hogy az emberek 80-90%-a nem tudja mit jelent az, hogy "jobboldali".

Ha az ilyen "kutatásokkal" el lehetne dönteni, hogy mi a valóság, akkor nem kellett volna megépíteni az LHC-t, egyszerűen csak meg kellett volna szavaztatni az embereket, hogy van -e Higgs bozon vagy nincs. :D

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 21:15:28

@morpho: Kistáska, mondom mi van.

2008 abszolút kukázta a baloldalt a fidesz az önkormin

2010 abszolút kukátzta a baloldalt a fidesz az országoson

2012 ellentétben a 90 óta eltelt összes választással, a fideszt mint kormánypártot a félidőben se előzte meg egyetlen más párt se, sem a teljes ellenzék

2014 a fidesz katasztrófálisan elgyepált mindenkit, a szoclib szélsőségesek még kijjebb szorulnak a magyar demokráciából

2016 ismét félidő, a libbant radikálisok a 2012es katasztrofális felméréseknél is gyengébben állnak az összes közvélemény kutatót átlagolva, a fidesz választási győzelmét semmi sem fenyegeti

THUG LIFE

1ghost 2016.07.31. 21:47:20

@Tiszteltetem Brüsszelet:

Hehehe, ócska narancsbérenc! Tetves, korrupt banda vagytok, a magyarok 2/3-a ezt vallja rólatok. Kiismertek már titeket, mindegy mit hazudoztok.

Ezért van az, hogy 2014- óta semmit nem nyertetek, bukás bukás hátán, Veszprém, Tapolca, Salgótarján, Miskolc.
2018-ban ez a derék nép elhajt titeket, rohadt gázszerelős, matolcsys, tiborczos tolvaj gazembereket a halál retkes faszára.

conchita wurst 2016.07.31. 21:53:17

Ezen sorok írásakor az erőszakos bűncselekményekért az FBI által körözött bűnözők 70-es listáján mindössze 6 a fehér, a többi fekete, arab, közép- és dél-amerikai mesztic/latinó. A terroristák 28-as listáján egy fehér sem szerepel. Ezt a faji valóságot mutatja az Egyesült Államok legveszélyesebbnek ítélt városainak tízes listája, mely egyben a legkevésbé fehér városok listája is (a százalékok a 2010-es nem fehér arányokat mutatják), sorrendben: Detroit (93%), Memphis, Tennessee (67%), Oakland, Kalifornia (75%), Louis, Missouri (57%), Birmingham, Alabama (79%), Milwaukee, Wisconsin (67%), Baltimore, Maryland (72%), Cleveland, Ohio (67%), Stockton, Kalifornia (78%), Indianapolis, Indiana (43%). Ha az emberölés nemzetközi számai alapján listázzuk a világ országait, a lista felső száz országa szinte mind nem fehér.

morpho 2016.07.31. 22:03:59

@$pi$:
Attól, hogy azt írod valamire, hogy nem igaz, még nem leszel érdekes. Egyébként meg nem velem vitatkozol, hanem a zemberek véleményével, egy közvélemény kutatással. Sok sikert hozzá!Az, meg hogy narancskullancs vagy, tök nyilvánvaló. Ez neked ciki? Ez nem árokásás, hanem tény. Legalább vállald fel, hogy mi vagy, ha már az vagy.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 22:05:26

@Tiszteltetem Brüsszelet:

jaja, ismerjük fideszes trollok ostoba érvei vol.1.: mivel a Fidesz nyerte a választást, ezért ezért nektek semmiben nem lehet igazatok
vol.1./B: csak azért mondjátok, mert a Fidesz nyerte a választásokat
vol.2. baloldaliak, liberálisok vagytok, ezért nektek semmiben nem lehet igazatok
vol. 2/B. csak azért mondjátok, mert baloldaliak, liberálisok, Gyucsány, Soros György vagytok

szóval ilyen sémákkal spórolnak a hülyék a gondolkodáson, takarékos barátom

morpho 2016.07.31. 22:06:01

@Tiszteltetem Brüsszelet:
2008-ban nem volt önkormi, de ettől most tekintsünk el. Ami viszont érdekes. Szerinted egy demokráciában mindig minden választást ugyanaz a párt nyer, és ennek örülni kell? Ezt komolyan gondolod? Persze nyilván igen. Hát akkor örülj neki!

$pi$ 2016.07.31. 22:14:03

@morpho: Kérlek ha kibírod ne írj többet nekem üzenetet. Nem szoktam olyan emberek szövegét olvasni, aki mindenféle állatnevekkel gyalázkodnak.

morpho 2016.07.31. 22:31:04

@$pi$:
Eszem azt a kis érzékeny zúzádat!
Pont leszarom, hogy mire kérsz buta jobber!

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 22:31:46

@naphegyi vince: 'baloldaliak, liberálisok vagytok, ezért nektek semmiben nem lehet igazatok'

Sokkal inkább úgy pontos, hogy nem lényeg mit gágogtok, szavakban eddig is nagyok voltatok eredmény semmi.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 22:34:09

@morpho: Annak kell örülni hogy az SZDSZ, MSZP, DK kiveszett, nem opció. Ez minden demokrata pirosbetüs ünnepe.

A köv. lépés a fidesz alternatíváijának a kiépülése, amikor is a fideszt is kukázni lehet. 2018as vonat elment(megint).

morpho 2016.07.31. 22:37:24

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Az megvan, hogy a fideszt demokratikus választáson soha!!!nem lehet leváltani? Soha nem fognak lemondani a hatalomról. De te ennek is örülsz gondolom. Éljen! Éljen! Éljen!!!!!

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 22:39:38

@$pi$: leleplezted, hogy 1) a közvéleménykutatás az nem olyan mint a természettudományos kutatás, 2) a közvélemény kutatás nem az igazságot, hanem az emberek véleményét mutatja. Ez ám a komoly szellemi teljesítmény.

De a gonoszkodást félretéve, és a pozitívumokat nézve a többi fidesz-párti kommentelőt kategóriákkal vered.

A szélsőségesség egy érdekes kérdés, nem könnyű rábizonyítani, de azért megáll a dolog.
Egyrészt a fidesz a választási rendszer saját magára szabásától, a közszolgálati média fideszszolgálati médiává züllesztésétől, a médiapiac állami költéseken keresztül történő manipulálásától és a fideszes klientúra közpénzzel támogatott felvásárlásaitól lesz szélsőséges, annyiban, hogy a nyugati konzerv pártok szisztematikusan nem törekednek a demokrácia, a demo választások, és a média ilyen korlátozására.
Másrészt a fidesz kommunikációját nagyon átszövi a szoftos, finoman adagolt gyűlölködés. A menekült-ellenesség, csak egy a sok nem is túl finoman adagolt gyűlölet közül. De ott vannak a "libbanatak", a baloldali összeesküvés, Soros, ezek mind mind blokkolják a nemzeten belüli párbeszédet és az együttműködés esélyét.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 22:44:20

@morpho: Több szavazat kéne egy bármely másik pártnak v. együttmüködő pártoknak (ún. koalíció), s hopp eltünne a népnyúzás, a szegénység és a mucsaiság.

Ez nem elég demokratikus?

morpho 2016.07.31. 22:45:27

@naphegyi vince:
Az, aki egy demokráciában lenullázza a fékek és ellensúlyok rendszerét, az nem demokrata hanem szélsőséges. Márpedig a fidesz tudatosan ezt tette. Meghekkelte azt a magyar államrendet, amit 1989-ben az ellenzéki kerekasztal a fidesszel együtt megalkotott. Be lehetett volna még építeni néhány féket, hogy ezt ne lehessen megcsinálni, de senki nem gondolta, hogy pont egy olyan párt fogja visszaépíteni az egypártrendszert, amelyik a legjobban ágált ellene!Ezt a sok fidesznyik vagy nem tudja, vagy nem akarja tudni, vagy azt hazudja, hogy nem így van.

egysmás 2016.07.31. 22:47:15

@conchita wurst: te bantu vagy, vagy hottentotta?

egysmás 2016.07.31. 22:49:08

@Tiszteltetem Brüsszelet: A demokrácia és a többség diktatúrája, az két teljesen külön rendszer.

morpho 2016.07.31. 22:49:43

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Ebben a rendszerben lehetetlen a fidesznél több szavazatot kapni. Úgy van kitalálva felépítve és működtetve a rendszer, hogy ez lehetetlen.Oroszországban is vannak négyévente választások, de a Putyint nem lehet legyőzni. A helyzet Azerbajdzsánban, Törökországban, vagy Fehéroroszországban is ugyanez. A Kádár is mindig nyert és ugyanezt szajkózta, amit te. Tessék több szavazatot kapni. Már az sincs rendben egy "demokratikus" pártban, hogy 25!!! éve ugyanaz az elnöke. Ilyen egyetlen működő demokráciában sincs.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 22:53:16

@morpho: Szerintem is lehetetlen h a ballib összefogjon a jobbikkal, és külön-külön nem válthatjják le a fideszt.

De ez nem a matek v. a fidesz hibája.

morpho 2016.07.31. 23:01:00

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Fussunk neki még egyszer. Nincs ballib, meg jobbik. Senki nem válthatja le a fideszt, amig Orbán nyugdíjba nem megy, vagy el nem halálozik. Soha senki! Így már tiszta? Látom én, hogy próbálod állandóan idekeverni a ballibet, de ezt én leszarom. Magyarországon Orbán kicsinálta a demokráciát. Ez a probléma, de látom ez téged hidegen hagy. Semmi gond, írtam már, hogy örülj neki.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:01:10

@naphegyi vince: 'Egyrészt a fidesz a választási rendszer saját magára szabásától, a közszolgálati média fideszszolgálati médiává züllesztésétől, a médiapiac állami költéseken keresztül történő manipulálásától és a fideszes klientúra közpénzzel támogatott felvásárlásaitól lesz szélsőséges'

= a ballib a választási rendszert saját magára (koala kormányzásra) szabta, a közszolgálati médiát ballib szócsővé alázta, a médiapiacon kitömte a ballib médiagurukat és szétlopott mindent a kakaóbiztos számítógéptől az autópályáig

*csakhát a ballib idejjén az ország gazdasága és a családok kasszája tönkrement a dolgozó emberek 2x annyi szja-t fizettek mint ma és 2010ben 1,5x annyi adóssággal rendelkeztek a családok mint ma*

És ez utóbbit nem feletették még el a galád zemberek.

morpho 2016.07.31. 23:03:02

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Ezt olyankor szoktátok írni, amikor elfogyott a tudomány, de ezt is leszarom.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:06:07

@naphegyi vince: Ja, és teszem hozzá attól h a ballib szétlopott mindent hazudott reggel délben este minden hullámhosszon, pl. a közszolgálatin (amikor az MTV székházat ostromolták az nem volt ment az M1 müsorában élőben..:, hanem a Hirtv volt ott legelőször)

...azért mégiscsak elkergették a ballibet, mégpedig demokkratikusan. Szóval miért ne lehetne ezt megtenni Orbánnal is?

morpho 2016.07.31. 23:16:40

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Ti narancskullancsok nagyon kitartóan terelitek a vakert. A kanadai curling válogatott sehol nincs. Van egy poszt arról, hogy Orbán rendszerét nem gondolják demokráciának, mire te azóta négyszázszor írtad le, hogy ballib-ballib-ballib. Próbálsz bután és átlátszóan tematizálni. Szánalmas. Orbánnal azért nem lehet megtenni, hogy valaki demokratikusan leváltsa, mert úgy írta át a választási rendszert, hogy ez lehetetlen.Amikor már csak te fogsz rá szavazni, akkor is nyerni fog. De ezt is leírtam már, csak tolod itt a hülyét. Tényleg, titeket az alapján fizetnek, hogy hány ballibet tudtok beleírni a kommentekbe? Mennyit ér egy ballib? Ezres? Kétezer? Heti, vagy havi összesítésben számoljátok meg az eredményt?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 23:21:44

@egysmás: ha még a többség diktatúrája lenne, de a fidesz csak a legnagyobb kisebbség, a választási rendszer segítségével lett 45%-nyi támogatóból kétharmad. amúgy szerintem ez nem diktatúra, de hogy pontosan mi, az egy másik poszt tárgya. ez csak a felvezető volt.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:25:30

@morpho: Kicsoda nem gondolja demokráciának?

A ballib.

Van még kérdés?

Larry Silverstein 2016.07.31. 23:29:24

Tök jó ez a hiánypótló diktatúrázó poszt.

Azért csapassátok amíg lehet, mert 2018 után megint apad a norvég sorospéz szintje pannóniában.

Larry Silverstein 2016.07.31. 23:32:02

@naphegyi vince: 'ha még a többség diktatúrája lenne, de a fidesz csak a legnagyobb kisebbség, a választási rendszer segítségével lett 45%-nyi támogatóból kétharmad. '

Az hagyján, az angol rendszerben meg 95%-kal nyert volna a fidesz. Abban a rémes diktatúrában nem is értem hogy építhettek élhető országot a derék müvelt európai (v. indiainéger) rabszolgák.

BiG74 Bodri 2016.07.31. 23:34:51

@Tiszteltetem Brüsszelet:
A baj az, hogy alternatívát kell kiépíteni, de egy bemocskolt politikai világban, ahol a mocsok jelenleg is él és virul. Az magyar meg azt hiszi ez a normális.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 23:38:27

@Tiszteltetem Brüsszelet: neked már semmit sem szükséges az eddigiekhez hozzátenned. tudod, jóból is megárt a sok, hát még a kifejezetten silányból.
de azért felvesszük
fideszes trollok ostoba érvei vol.3.: hazudtok reggel délben este, mert aki kritizálni meri a Fidesz/OV-t az maga Gyucsány
és akkor FTOÉ vol.4.: bármit csináltok, akkor csak vissza akarjátok hozni a Gyucsányt

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:40:52

@BiG74 Bodri: A politika világa nem matyóhímzés. Vannak olyan magyarok, akik máshol még nem éltek, külföldiül nem beszélnek és külföldiekkel nincsenek beszélő viszonyban. Ők azt hiszik, ez vmi magyar dolog (a mocskos politika).

A fidesz hogy tudta magát 2002 után összeszedni állami szél nélkül? (amikor a Magyar Nemzet 150 ft volt, a Népszabi meg csak 100 mert oda mentek az állami hirdetések). A Jobbik hogy tudta felépíteni magát akkorára, mint a teljes ballib, nulla állami pénzen?

Szóval lehet, békeidőben is, pénz nélkül is, de lassan. Egy váratlan háború/válság azonban gyorsan új helyzetet teremt a politikai szférában.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:43:20

@naphegyi vince: Nekem nem tünsz se Jobbikosnak, se Fideszesnek.

Ergo ballib vagy, vagy nem vagy. Ha ballib vagy nem hiszem el azt se amit kérdezel ha nem vagy akkor minek koptatod a billentyüket 143adik nem létező wannnabee pártcsíraként mint Hafr?

morpho 2016.07.31. 23:43:55

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nem a ballib nem gondolja demokráciának, hanem a megkérdezettek több mint 60%-a. Te nem velem vitázol.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 23:47:20

@Larry Silverstein: UK a pocsék választási rendszere ellenére jó minőségű demokrácia,és arra példa, hogy nem pusztán a választási rendszeren múlik, hogy mitől lesz egy ország demokrácia,
hanem a további szabályok is kellenek hozzá, benne van a kultúrában, hogy mit kérnek számon az emberek a politikán. Aztán valahol a demokrácia, valahol a kádár-rendszer ami benne van a "kultúrában".

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:47:24

@morpho:'Nem a ballib nem gondolja demokráciának, hanem a megkérdezettek több mint 60%-a.'

Jó, ok. mit akarsz ezzel mondani?

A legközelebbi szavazólapon SEM az lesz a kérdés, hogy demokráciában éljünk, vagy sem, hanem az hogy Orbán v. más irányítson.

Larry Silverstein 2016.07.31. 23:48:18

@naphegyi vince: Ok, ok. Hülyék a választók.

Mi a terved?

morpho 2016.07.31. 23:48:29

@Larry Silverstein:
Tudod az "angol rendszerben" nem kell két harmad sem, mert 50%+1 szavazat elég az alkotmány teljes átírásához, sőt a királynőt is meg lehetne fosztani a hatalmától. Csak ez nem jut eszébe senkinek, mert demokraták, Hát így építhettek élhető országot. Ilyen egyszerű.

morpho 2016.07.31. 23:52:02

@Tiszteltetem Brüsszelet: Na csakhogy eljutottunk idáig!
Mondjuk talán nem kéne demokráciának hazudni, ha már úgy is lebuktak. Meg a választást is hülyeség kiírni, ha már úgy is eldőlt. Nem baj ez, lehet ilyet, csak akkor fel kell vállalni. Például Lukasenko, vagy Erdogán simán felvállalta. Annyi bibi azért van, hogy az EU azonnal elzárná a pénzcsapot, úgyhogy inkább kamuzzák a "demokráciát" tovább. Hát csak ennyi.

Larry Silverstein 2016.07.31. 23:53:36

@morpho: Az angol rendszer úgy jött a mondókámba, hogy mivel az angoloknál pártlista nincs, a 2014es fidesz eredménnyel szinte csak fideszesek ülnének a parlamentben.

Hiába 45% szavazott csak rájuk vagy mennyi. Ennyit a fidesz leválthatatlan választási rendszeréről, a magyar szabályozás vesztesbarát.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.07.31. 23:56:50

@Larry Silverstein: ezt te mondod, nem én. én azt mondom, egy komoly részük az agymosás és a propaganda miatt szavaz saját érdekei ellenére. Ill. attól, h te tévedsz, még nem leszel hülye.

Hogy mik a terveim? Gyakran találkozok veled itt, úgyhogy, ha olvasol tovább meg fogod tudni.
Ez az írás pl. csak felvezetője volt az én válaszomnak.

BiG74 Bodri 2016.07.31. 23:58:39

@Tiszteltetem Brüsszelet:
Ezt azért nem mondod komolyan, ugye?
A politika nem matyóhímzés? Amíg a politika csak a gazdasági hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól, addig az nem politika, és csak szenny, irányzatoktól és pártnevektől függetlenül.
Viszont ebben a közegben azt mondani, hogy a fityisz, meg a jobbik pénz nélkül fejlődött fel, az naivitás, vagy inkorrekt terelés.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.07.31. 23:58:44

@morpho: 'Annyi bibi azért van, hogy az EU azonnal elzárná a pénzcsapot'

De az EU hülye megint csak a ballib okos. Menj panaszkodni Junckernek, aki különben épp most nyitott pénzcsapot Erdogannak.

egysmás 2016.07.31. 23:59:00

@naphegyi vince: Ha az nem elegendő feltétele a diktatúrának, hogy a rezsim nem tűr sem ellentmondást, sem kritikát, akkor újra kell alkotni a fogalmat.

egysmás 2016.08.01. 00:00:22

@BiG74 Bodri: "Viszont ebben a közegben azt mondani, hogy a fityisz, meg a jobbik pénz nélkül fejlődött fel, az naivitás, vagy inkorrekt terelés." van egy harmadik lehetőség: simán hazudik az illető...

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:02:46

@BiG74 Bodri: Nem pénz nélkül, de 2002-10ben a fidesznek kevés, a jobbiknak semmi állami pénz nem jutott. Ami nem állami pénz befolyik a pártokhoz ahhoz sok köze nincs a választónak.

Ma is kap ám megbízásokat a ballib kifizetőhely STRABAG, csak sokkal kevesebbet.

A politika a politikai hatalom megszerzéséről/megtartásáróll szól, miért miről kéne szólnia?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.08.01. 00:06:14

@Larry Silverstein: igen és hány száz éve van egyéni listás rendszer Angliában, nálunk meg egy fejben egész másra állt közösségre húznád rá. ezért is értelmetlen az összehasonlítás. Jó választási rendszerben pár év alatt lejátszhatók azok a konfliktusok, amiket egy rossz rendszer képes évtizedekre befagyasztani. A történelmi igazságtétele engem nem fog kárpótolni az elvesztegetett, meggyötört éveimért. Még akkor is igaz, ha én azt gondolom, hogy a Kádár-rendszer azért sokkal csúnyábban tudott gyötörni, mint ez a mostani.

egysmás 2016.08.01. 00:06:25

@Tiszteltetem Brüsszelet: bazeg, a fidesz az önkormányzati választások megnyerése után kifosztotta azokat, orbitális adósságot csinálva nekik.
Ebből a pénzből építkezett, majd a cehhet kifizettette az országgal, amikor konszolidálta az adósságot.

Larry Silverstein 2016.08.01. 00:08:12

@naphegyi vince: Asszem Orbán azt propagálja hogy ne engedjünk ide migránst.

Ez lenne a nép érdekeinek az ellentéte?

Mert ez lesz a választási kampány egyik témája. A másik a gazdaság lesz.

Azt állítod, h az emberek hülyék ahhoz hogy kiszámolják mennyi marad a zsebükben?

egysmás 2016.08.01. 00:11:31

@Larry Silverstein: "Azt állítod, h az emberek hülyék ahhoz hogy kiszámolják mennyi marad a zsebükben?"

Szerinted nem?
:o

Ha nem lenne hülye hozzá, a közfoglalkoztatottak, segélyen élők sosem szavaznának Orbánra, ehelyett pont falun, a subribunkók és a cigók között erős a fidesz.

Larry Silverstein 2016.08.01. 00:12:12

@naphegyi vince: Nem, én nem akarok angol választási rendszert. Egyébként veled értek egyet abban, h nem csak ezen múlik a demokrácia minősége, nem beszélve arról h az emberek többsége konkrét anyagi világban él, nem csak elvont demokráciában.

Arra hoztam fel az angol rendszert, hogy valaki szerint a mostani magyar választási rendszer nem demokratikus. Ebben az esetben viszont nincs demokratikus választási rendszer, ami mindenkinek tetszik.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.08.01. 00:13:47

@egysmás: Bizonyos mennyiségű, de folyamatosan korlátozási műveletek alatt álló kritikát elbír a rendszer. Nem visznek böribe újságírókat. Igaz állami reklámokat se kapnak és csak erősek/államtól függetlenek reklámozhatnak nálunk. De azért nézd meg Törökországot és Oroszo-t. Azok már elektorális autokráciák, vagyis modern diktatúrák. Attól még szerintem messze vagyunk. Töröko. most és az elmúlt években esett el látványosan. Ez a folyamatos korlátozási szándék viszont rendkívül aggasztó. Szóval ma még nincs igazad, de holnapután?

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:19:31

@egysmás: Ezzel a véleménnyel van egy kis probléma.

A parlament határozza meg az önkormik ktgvetését és feladatait. Tehát a jóváhagyása nélkül nem tud eladósodni se.

Ezért szokták aztat mondani, hogy felelős kormány, aztat meg nem h felelős önkormányzat.

egysmás 2016.08.01. 00:19:50

@naphegyi vince: A szólásszabadság korlátozása nem szükséges és nem is elégséges feltétel a diktatúrához.
Az, hogy hagyják pampogni az ellenzéket, újságírókat, azzal egyrészt leeresztik a gőzt másrészt megmutatja magát a rezsim ellensége.

Viszont, a független döntéshozót, belső kritikust, eltávolítják, ha nem ért egyet.
Lásd, Földrajzinév Bizottság, vagy a mutyikat megszellőztető funkcionárius, apeh dolgozó.
Az Origo-ról pedig szó se essen.

egysmás 2016.08.01. 00:21:34

@Tiszteltetem Brüsszelet: Nem vélemény, hanem tény, amit írtam.
Az önkormányzat pedig önálló gazdasági egység, a kormánytól függetlenül tud gazdálkodni, hitelt felvenni.
Meg is tették.

BiG74 Bodri 2016.08.01. 00:22:39

@Tiszteltetem Brüsszelet:
A politika a hatalom megszerzéséről és megtartásáról szól.
Ez a nagy általános rizsa ahol aztán mindenki megáll egy nagy boldog vigyorral az arcán. Oszt mire kell az a hatalom?

Larry Silverstein 2016.08.01. 00:23:55

@egysmás: Ennek racionális oka is lehet...még egy sudribunkónál is.

Mondjuk a közfoglalkoztatott segélyen élt korábban, ami kb. ugyanaz a péz, de legalább nézhette otthon a maunikát vagy fusizhatott korábban. Ez nem biznisz.

De mi van, ha a férj/feleség keres mondjuk 300at, bejelentve, és van 2 gyerek. Akkor már mind a ketten sokkal jobban járnak az új rendszerben.

egysmás 2016.08.01. 00:27:14

@Larry Silverstein: szerintem a cigánytelepen, ahol kiemelkedő a fidesz támogatottsága, többen közfoglalkoztatottak, mint ahányan 300k körül keresnek, mégis oda szavaznak.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:27:23

@egysmás: 'Az önkormányzat pedig önálló gazdasági egység, a kormánytól függetlenül tud gazdálkodni, hitelt felvenni.'

Mármint az önkormányzati tv-ben+végrehatási rendeleteiben meghatározottak szerint, amit a parlament/kormány alkot meg.

Egyszerüen szólva, nem önálló gazdasági egység, természetesen.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:29:09

@BiG74 Bodri: Hogyhogy mire? Azért mert kell, bizonyos embereknek kevésbé, másoknak jobban.

Én a pénzt tartom hatalomnak, de van aki szereti mellé a show-t is.

egysmás 2016.08.01. 00:29:50

@Tiszteltetem Brüsszelet: oké!

Ezek szerint nincs önálló gazdasági egység, hiszen valamilyen szinten mindenki szabályozva van a törvényekkel.

Ebből következőleg, a ballibák felelőssége az, hogy a fideszes önkormányzatok eladósodtak, majd az is a ballibák felelőssége, hogy a fidesz az önkormányzatok adósságát konszolidálta.

Egyedül az Orbán vezette fidesz nem tehet semmiről.

Larry Silverstein 2016.08.01. 00:31:37

@egysmás: 2014 előtt az volt a ballib mantra h a fidesz a gazdagok pártja, a szegények meg megrohadnak sírva, magzatpózban otthon.

Most akkor mi van a cigánytelepen?

Larry Silverstein 2016.08.01. 00:33:21

@egysmás: Múltor volt vmi itt a Zsindexen h a Lidl-ben 300 az átlagkereset, országosan.

Egy ilyen mocsok munkahelyen, most gondold el.

egysmás 2016.08.01. 00:35:38

@Larry Silverstein: "Azt állítod, h az emberek hülyék ahhoz hogy kiszámolják mennyi marad a zsebükben?"

Igen, ezt állítom.

És te is ezt állítod akkor, amikor
"Mondjuk a közfoglalkoztatott segélyen élt korábban, ami kb. ugyanaz a péz, de legalább nézhette otthon a maunikát vagy fusizhatott korábban. Ez nem biznisz."
ezt írtad.

Noh, ez van a cigánytelepen.

Vagy csak sima választási csalás, megvásárolt szavazatokkal.

Szerinted melyik?
Mind hülye, vagy elcsalt választás?

bloglegelő 2016.08.01. 00:35:57

kedves blogger, köszönöm a korrekt címadást, így bele sem kellett néznem ebbe a szarba sem

ja, nevezzétek ezt a rendszert aminek akarjátok, ez itt a lényeg - számotokra

egysmás 2016.08.01. 00:37:10

@Larry Silverstein: Ennek mi köze a cigánytelephez?

Vagy szerinted a napszám is napi 12k-et fizet?

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:39:19

@egysmás: Pontosan. A kormány(magyar rendszerben - a kormányfő) nem háríthatja el a felelősséget neki alárendeltek hibáiért.

Ha az önkormi törvényben az van, hogy a 2016os kötelező feladatok tatabánya-felsőn 10 millióba kerülnek, erre adunk 3 milliót a központi ktgvetésből meg szedhettek 2 millió adót akkor biza a hitel lesz az egyetlen megoldás (de ez is az államadóssághoz számolódik ami nyilván a kormány felelőssége végül).

egysmás 2016.08.01. 00:56:53

@Tiszteltetem Brüsszelet: persze, csakhogy nem ez történt, hanem pl. dísztereket építtettek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.08.01. 00:58:38

@egysmás: Ma valahogy nem hallunk róla hogy adósodnak el az önkormik, holott ma is építenek dísztereket, sőt balos-jobbikos önkormik is vannak.

egysmás 2016.08.01. 01:02:08

@Tiszteltetem Brüsszelet: és, amiről nem hallasz, az nincs is!

halleluja!

"holott ma is építenek dísztereket" a meglévő mellé még egyet? :o

alfacharlybravo 2016.08.01. 05:03:09

@fideszes Bróker kormány: Hmmm, kissé rasszista vagy nem? Mindenki csőcselék aki nem az észkombájnok törzséből született?

alfacharlybravo 2016.08.01. 05:10:40

@egysmás: Én úgy vettem észre, hogy az ellenzék nem tűr kritikát akinek más a véleménye azt egyszerűen letiltják. Ez megy Németországban is, Merkel kritikusok ki vannak tiltva a kommentárokból. Vlagyimir Vojnovics A kucsma c. regényében megőrül a szerkesztő és retteg, hogy őt üldözik a liberálisok, mert körülnézett a szerkesztőségben és 99% ban liberálisokat látott, de te is az vagy mondták neki a kollégák. Ezek szerint a média faji alapon működik, a társadalom többsége meg csőcselék?

egysmás 2016.08.01. 06:29:08

@alfacharlybravo: az, hogy te mit és hogyan veszel észre, az onnantól tökmindegy, hogy észlelésed szerint Merkel, ellenzék.

$pi$ 2016.08.01. 06:47:18

@naphegyi vince: "A szélsőségesség egy érdekes kérdés, nem könnyű rábizonyítani, de azért megáll a dolog. "

Az érvelésedben a következő a hiba:

(1) Amikor a közvéleménykutatás laikusok megkérdezésével egy negatív képet alkot a mai rendszerről, akkor azt elfogadod valóságnak, úgy beszélsz, mintha ez bizonyítaná, hogy a rendszer ilyen meg olyan.
(2) Amikor beidézem, hogy a szakemberek elsöprő többsége szerint nem szélsőjobb a fidesz, akkor ezt a közvéleménykutatást már nem fogadod el, mert neked más a véleményed.

Szerintem válaszd ki, hogy elfogadod -e a közvéleménykutatást mint eszközt azelőtt, hogy megismernéd az eredményét, máskülönben becsapod magad.

$pi$ 2016.08.01. 06:55:56

@naphegyi vince: "Másrészt a fidesz kommunikációját nagyon átszövi a szoftos, finoman adagolt gyűlölködés. "

Ezt a dumát mindig rettenetesen groteszknek tartottam. Az ún. demokratikus ellenzék 2010 óta semmiről nem szól, csak arról, hogy az orbánt le kell váltani, meg kell buktatni, a fideszt le kell taszítani a hatalomról. Elmondták mindenféle fasisztának, diktátornak, elmebetegnek, bűnözőnek, mindig, a rejongóik az indexen minősíthetetlen hanznemben gyalázzák még azokat is, akik a fideszre szavaztak.

Sőt, elég azt mondani, hogy "az általad benyomott orbánfikázásban hibásak a számok" és máris jönnek a "dögölj meg orbánseggnyaló" típusú kommentek.

És ezek után jön a vád, hogy a fidesz gyűlöletet kelt mert azt mondja, hogy "ha magyarországra jössz be kell tartanod a törvényeket".

Perverz egy szituáció, az balosok megint azzal vádolják a politikai ellenfeleiket, amit ők csinálnak.

alfacharlybravo 2016.08.01. 07:27:26

@egysmás: Arthur Schopenhauer: A világ mint akarat és képzet. Szóval az idióta képzeteid alkotják a világot? Ez az egész post egy képzet.

egysmás 2016.08.01. 07:51:13

@alfacharlybravo: Olvass inkább Garfieldot. Az szórakoztató, és nem zavar össze.

alfacharlybravo 2016.08.01. 09:39:15

@egysmás: Hiába te csak tudod, hol van a határ a képességeiben.

gmihaly621 2016.08.01. 11:10:20

Jó a firkászériák VR-jében szörfözgetni?

Szalay Miklós 2016.08.01. 11:46:06

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá az Állam rész is, többek között a hatalommal való visszaélésről.

Ravasz Figyelmeztetés 2016.08.01. 11:48:02

@naphegyi vince: A szélsőségesség valóban egy érdekes kérdés, az én nézőpontomból például a balliberális oldal a szélsőséges. Akkor most rábizonyítom a lallib oldalra a szélsőségességet a saját érveiddel:

Egyrészt a MSZ-SZDSZ-koalíció túl a magyar gazdaság és piac rendszerváltás előtti és utáni külföldi kézre játszásától, a közszolgálati média liberális szolgálati médiává züllesztésétől, a médiapiac állami költéseken keresztül történő manipulálásától és a MSZP-s-SZDSZ-es klientúra közpénzzel támogatott felvásárlásaitól, a hazugsággal választást nyerő, az államot, gazdaságot és társadalmat romba döntő, mindenkinek-jár-az-ingyenebéd típusú felelőtlen politizálás, valamint a mindenféle társadalmi devianciát a drogosokon keresztül a bűnözőket támogató Kuncze "megélhetési bűnözés" Gábor miatt lesz szélsőséges, annyiban, hogy a nyugati balliberális pártok szisztematikusan nem törekednek a demokrácia, a demoktratikus választások, és a média ilyen korlátozására.
Másrészt a MSZP-SZDSZ kommunikációját nagyon átszövi a szoftos, finoman adagolt gyűlölködés. A nyílt magyarellenesség és hazafiatlanság, a "Merjünk kicsik lenni"-féle defetista, alsóbbrendűségi komplexust tápláló, önfeladó külpolitika, a határon túli magyarok elleni gyűlöletkampány, csak egy a sok nem is túl finoman adagolt gyűlölet közül. De ott vannak a "libbantak", a magyarságot gyalázó balliberális megmondóemberek, Kertész "A magyar genetikusan alattvaló" Ákos, Esterházy "Így gondozd a magyarodat!" Péter, ezek mind mind blokkolják a nemzeten belüli párbeszédet és az együttműködés esélyét.

Na erre mit lépsz?

Ravasz Figyelmeztetés 2016.08.01. 12:04:17

@naphegyi vince: repkednek ám itt a nemzetközi példák össze-vissza. De mi a helyzet a demokrácia őshazájával és felkent nemzetközi védelmezőjével, az USÁ-val?
Mi van akkor, ha azt mondaná valaki, hogy az amerikai politikai-gazdasági rendszer lényege a törvényesített, intézményesített korrupció, amely az adózás alól kivett magánalapítványok rendszerén és az uralkodó elit által adományozott kampánypénzek becsatornázásán alapul, ennek következtében az Egyesült Államok egy kétpárti tőkés diktatúra, ahol a választások útján leválthatatlan uralkodó elit, a társadalom felső 1%-a fizeti be az elnököt a Fehér Házba.

Ha nagyon sokat kapirgáljuk az egyes rendszereket, mindegyikről kiderül, hogy a valóságban nem sok köze van a demokrációhoz, legalábbis annak ideális állapotához.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.08.02. 01:10:13

@Ravasz Figyelmeztetés: Egyrészt az is egy tipikus Fideszes hazugság, hogy a Fidesz és az MSZP közötti választásról szól a történet. És ha nem az MSZP-ra szavazol, akkor is az MSZP-re szavazol.

Van bőven más párt, és nem a DK-ra gondoltam. Így akár mondhatom azt is, hogy váljék egészségedre, ha a hígfos és a keményfos közötti ízbéli különbségeknek szentelsz hosszas dörgedelmeket. És aztán meg azon dühöngsz, hogy a deviánsok nem értenek meg téged. Értem én, hogy a ganajtúróknak a trágyadomb a paradicsom. De ez csak egy példabeszéd volt, és nem az a fő állításom, hogy te egy ganajtúró vagy, hanem az, hogy ki kéne nézni a fideszes horizonton túlra.

Az MSZP-s-SZDSZ-es klientúra közpénzzel támogatott média-felvásárlásaira mondj már egy példát, mondjuk valami olyan súlyút, mint az EXIM Bankos hitelből történt TV2 felvásárlás. 2009-ben az M1-en jókora teret kaptak Orbán ostobaságai, most alig jut az ellenzéknek.

Milyen 2010 előtti intézkedés korlátozta annyira a demokratikus jogokat, mint a 2. forduló, egy 2. demokratikus akaratnyilvánítás lehetőségének eltörlése? Semmi.

Meg tudom védeni, amit írok, és meg is fogom, de nem a te kedvedért, akinek a liberálisok kapcsán csak erre a primitív drogosozásra futja.

Mivel a liberálisok, a füvet szívók, baloldaliak is magyarok, ezért magyarellenességben éppenséggel neked sem kell a szomszédba menned. Már attól nemzetibb vagyok nálad, ha a kommented után ostobának nevezlek csak és nem magyarok ellenségének. Noha a tartósan buta viselkedés nyilván kárára van az országnak.
Mennyi ész kell ahhoz, hogy a veled egy politikai gondolkodásúak az igazi magyarok, aki mást gondol, az meg magyarellenes.

Amerika... Attól hogy USA-ban is vannak demokrácia problémák, attól még Magyarország simán lehet sittesebb demokrácia mint az USA. Az amerikai riporterek messze nem nyaliznak úgy a kormánynak, mint az M1-esek. Hiába volt gond az USA pü-i szabályzásával, attól még az amerikai közszféra nagyságrendekkel átláthatóbban működik mint a magyar. Mert ami ott simán nyilvános adat, az nálunk nem az. Ha nem nyilvános, akkor pedig könnyebben lehet lopni. Mikor korlátozták a nyilvánosságot, 2010 után. (Előtte se volt tökéletes, sőt, de elindultunk visszafelé.)

Médiaelemezések simán be tudják mutatni, de még a józan megfigyeléssel is simán érzékelheted, hogy milyen arányban bukkannak fel ellentétes álláspontok egy médiumban, mennyire mutatja be a dolgokat több nézőpontból, és mennyiben csak egy nézőpontot ismételgetnek. Mennyire szerepelnek ellenzékiek a kormánypárti csatornákban, mennyire fordítva.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.08.02. 09:24:52

@$pi$: Másodjára szögezem le a tisztázás érdekében, a közvéleménykutatás az emberek vélekedéséről szól, a tudományos igazság meg egy másik dolog. A mi vitánk viszont nem tudományos keretek között zajlik, hanem egy politikai vita, ami kölcsönöz sémákat a tudományos igazságkeresésből, de azért messze nem tartjuk magunkat a szabályokhoz. Pl. az hogy másodszor vitatkozol olyannal, amit nem mondtam, az nem tudományos igényű.

Hogy a balosok milyenek? 1) Könyörgöm, liberális vagyok nem baloldali. 2) Amúgy minden oldalon vannak szélsőségesebben beszélő, gyűlölködő figurák. És a kölcsönös gyűlölet még ráadásul gerjeszti is önmagát. Plusz még ide jön, az internetes arctalanság miatt van, aki bátran mer kretén lenni.
3) Ki gyűlöl jobban ez is egy külön poszt témája, mellesleg már rég a listámon szerepel. Úgyhogy itt nem mennék bele. De nyilván sejted mi lesz a végső következtetés. :)
süti beállítások módosítása