Jó eséllyel csak balról nem lehet megroppantani a Pocsék Demokraták Szövetségét. A 2010 előtti baloldal és örökösei – az MSZP és a DK, no meg a nembalos, de utánfutó Fodor Gabor – csak valami óriási kataklizma,   leginkább egy Magyarországot is berántó globális gazdasági válság esetén hódíthatnának el  érdemi új szavazat-tömeget a most még számukra érinthetetlen szavazói csoportokból. Az MSZP 5 éve vergődik, és a párt vezetőinek nincsenek érdemi ötletei, sem válaszaik a fidesz pocsék demokráciájának leváltására. Kárukra képes erősödni a DK, de Gyurcsány Ferenc noha motorja is a pártnak, egyben erős korlátja is a további fejlődésnek.

Az, hogy az újabb baloldali vagy balközép pártok, mint az LMP, az Együtt és a PM, is csak minimális térfoglalásra voltak képesek abból a szempontból mindenképen fura és egyszersmind árulkodó is, hogy közben az egyre szélsőségesebb Fidesz többé-kevésbé kimozgott a politikai tér közepéről és a jobbközépről. A közép elhagyására többek között a szélsőségesebb jobboldali szavazókért a Jobbikkal folytatott küzdelem miatt volt szükség. De arról is árulkodik, hogy a centrumban lévő verseny hiánya miatt volt meg erre a lehetősége a Fidesznek. Az én mondandóm szempontjából fontosabb a versenyezni képes mérsékelt jobbközép erő hiánya, de éppen úgy hiányzik egy sok tekintetben versenyezni képes balközép erő is.

A fideszes állampárt hangja egyre radikálisabb lett, de azért sem fenyegett veszély mert a 2010 előtti baloldallal  képtelen volt sikeresen visszaverni a fidesz burkolt vagy burkolatlan gyűlölködést. A 2010 előtti baloldallal a gyűlöletkampányokkal kiásott  árok noha védelmet is jelentett, addig másfelől ez a védettség szélsőségesebbé is tette a magyar Fideszt, ami egyre kevésbé nevezhető mérsékelt jobboldalinak. A jobboldali jelzővel pedig érdemes egyre óvatosabban bánni. Szeretik így definiálni magukat, mert a jobboldal egy jó brand. Csakhogy nagy populista menetelés és népboldogítás közben a Fidesz sok és markáns kádárista stílusjegyet vett magára. Ezek a kádárista stílusjegyek, főleg hatalomgyakor lásban már messze nem csak külső jelek, hanem egyre inkább az látszik, hogy a demokrácia paravánja mögé szépen vissza költözött az egyszerre pártállami és egyszerre feudális világ. (Már csak azért is mert a kádárista világ maga is elég feudális mintákra épült.) A kádárista időkre emlékeztető pártállami viselkedés a Fidesz jobboldaliságát könnyen megkérdőjelezhetővé teszi. Csak az van, hogy a Fidesz jobboldaliságát kétségbe vonni ez a baloldal pont nem lesz képes. A régiek oldaláról hitelességi problémák akadályozzák, az újak részéről inkább az átgondolt és végigvitt stratégia hiányzik.

Az mindenesetre látható, hogy ha csak a politikai téren lévő helyen múlna, akkor kinőhetné magát akár a centrum közepén vagy akár jobbközépen egy valódi polgári konzervatív párt, vagy akár egy nemzeti liberális párt  is. A politikában meg állítólag alapszabály, hogy a pártrendszerben keletkezett űrt megpróbálják elfoglalni.

Ezt a középen keletkezett űrt kinézték maguknak többen is, ám az idők múlásával csak egy, kezdetben még kissé magányosnak tűnő, de kellően eltökélt és kitartó politikai vállalkozó maradt talpon, ill. volt képes érdemi előrelépésre. Pár éve még a grafomán politikai filozófus Béndek Péter blogja csak egy volt a néhány vállalkozó között. De mára már azt is el lehet mondani, hogy Béndek web-2-es egyedüliként építi fel lépésről lépésre előbb az apró politikai közösségét, majd aprócska Polgári Konzervatív Pártját is. Már vagy két éve követem őt és immár őket, és elismerésre méltónak tartom ahogy lassan, de szisztematikusan halad Béndek előre, ahogy a webkettő segítségével egy szervesen alulról építkező politikai közösséget hoz létre.

A PKP akármilyen kicsi is, de mégis sokkal előrébb vannak, mint egy nemzeti liberális párt, ami egyelőre nincs. A Publius-blog környékén 2 éve még motoszkált valami, de aztán munkába álltak a srácok. A liberális űrben ott dekkol még Fodor Gábor és pártja is (direkt nem nevesítem, nem degradálom vele még tovább a liberálisok kifejezést), de én nem érzem, hogy Fodorra érdemes lenne túl sok szót vesztegetni. (Vagy ha igen, akkor azokat a szavakat én is valahogy így vesztegetném.) Azért sem mert Fodor a bukott baloldal bukott utánfutója, aki meglehetősen sematikus liberális közhelyszótár ismételgetésén túl érdemi mondanivalóval nem rendelkezik. A kissé öncélú - vagy éppen más, nem éppen liberális szereplők érdekével összecsengő - pozíciófoglaláson túl valódi politikai funkcióját se látom a Fodor-pártnak. Szóval beszéljünk majd akkor róluk, ha elnököt váltanak.

A nemzeti liberalizmus képviseletére Fodor-pártnál sokkal több lehetősége és tere lenne a jóval hitelesebb, inkább balközép karakterű, de a liberalizmus képviseletét is néha-néha felvállaló Együtt-nek. Csak sajnos mintha az Együtt-nél valami nem akarna összeállni. Az Együtt üzenetei a hozzám hasonló polgári és kapitalista társadalomszervezési elvekkel szimpatizáló, ill. azokat fejlődési szükségszerűségnek látó liberális számára kissé zavarosak, nincsenek jól kitalálva. Vagy ha ki is van találva, akkor az üzenet átvitelében akadnak gondok. De azért talán ők sem reménytelenek, és a következő fél évem arra fogom szánni, hogy a lehetőségekhez képest közelebbről is szerezzek tapasztalatokat az Együttről.

A címben írtakat így akár cáfolni is lehet, a polgári középnek is nevezhető centrum csak távolról nézve üres.  Legalább ketten vannak errefelé, akiknek viszonylag jó szívvel lehet drukkolni, és akik mellé oda lehet állni és kipróbálni, hogy milyen is közelről a "részvételi demokrácia".

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr547057523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

explanatus 2015.11.24. 03:11:21

Ez a „térfoglalás” dolog említése a posztban elgondolkoztatott. Ebben az az érdekes, tulajdonképpen még az előtt, hogy itt olvastam volna róla. Mondanám. Pusztán kíváncsiságból nyitottam egy blogot. Az a tapasztalatom, amit itt is látok. Nincs olvasó. A média-térfoglalás tehát jóval előttünk megtörtént, így véletlenszerű, hogy ki akad mások gondolatára, ezért az a „térfoglalás” amit a posztból kiolvasni vélek jó gondolat. A nagy kérdés a hogyan. A helyzetben lévő pártok minden médiafelületet lefoglaltak, olyan enyém a vár játékot játszanak, amelyekben a várurak jól elvannak.

Aki személyes ismeretségi körén túl szeretne hatni, meríteni igencsak meg kell gondolja, hogyan érje el célját, azaz hogyan jut olvasókhoz, csatlakozókhoz. Az említett „akármilyen kicsi” párt is ebben a helyzetben van, bár párt elnökének kitartása blogján hozza az eredményeket. Cinikus és képmutató kijelenteni, mindenki számára szabad a pálya, és választáskor arra mutatni, kaptok pénzt, ha … Itt azért azt nem szabad szó nélkül hagyni, a munka nem a választás kiírása után történik. Az összes „kamupárt” nem szedett együtt össze annyi szavazatot, ami elvileg egy mandátum megszerzéséhez elegendő lett volna.

A választói passzivitás, kiábrándultság abban is gyökerezik, hogy nincs a meglévő pártokon kívül alternatíva. Egy „akármilyen kicsi” de országos lefedettségű párt megjelenése ilyen körülmények között emberfeletti kihívás, viszont jótékonyan fog hatni a választói magatartásra.

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 07:32:18

@explanatus: 'Nincs olvasó.'
hogyne lenne, amit talán te hiányolsz, azok az 'írók', a kommentelők, akikre valamelyest hatással vannak az ilyen posztok is.

Unalmasak jó explanatusom, unalmasak a monoton fideszezéssel, sopánkodással a saját ötlettelenségüket, tanácstalanságukat, tehetségtelenségüket a 'populistákra', a diktátorra fogva.

Jótékony hatást az fog kiváltan a választói magatartásra, ha végre valami hihető, életszerű, együttműködésre noszogató politikai ajánlatot látnak maguk előtt a nagyképű, kioktató, mindenttudó íróasztalfilozófusok társadalommérnökök helyett.
Szerintem.

Boross Bence 2015.11.24. 08:27:17

Elöljáróban szögezzük le, hogy nem a liberalizmus jelenti a politikai közepet, mert nem mérsékelt irányzat, nem áll semmilyen értelemben sem más ideológiák között félúton. A tiszta liberalizmus ugyanolyan szélsőség, mint az ultranacionalizmus. Az viszont igaz, hogy Magyarországon a liberalizmus üres, a Fodor- vagy Bokros-féle pártok életképtelenek, pusztán baloldali szatellitek, vezetőjük leszerepelt.

Szóval én is úgy látom, hogy a PKP az utóbbi hetekben-hónapokban egyre inkább a liberális irányba fordul, vagyis a pártelnök nyit - a blogon kommentelők többségét adó - balliberális szavazók felé, velük keresi a kapcsolatot. Erre utal, hogy most elmegy az Együtt rendezvényére. De erre utalnak legújabb blogbejegyzései, vagy hogy a "PKP közösség" nevű blogot liberálisok csinálják. A párt nevében szereplő "konzervatív" jelző egyre inkább olyan, mint a Fidesz esetében a "fiatal" vagy a "demokraták": hazugság.

A "grafomán filozófus" politikai munkája kimerül a narratívagyártásban, egy-két szónoklatban. Az alulról építkező pártszervezetről semmit sem lehet tudni azon kívül, hogy az elnök szerint minden az általa kitalált stratégiának megfelelően halad és hogy minden a legnagyobb rendben van.

Pedig nincsen. Konkrét politikai akciójuk, gyakorlati kezdeményezésük még sosem volt. A veszprémi időközi választást még indulás előtt elbukták. A narratíva inkoherens, az elnök progresszivista és konzervatív elemeket próbál összegyúrni kevés sikerrel. Jól írta valaki: a politika nem közpolitikák addíciója. De hiába a népszerű egy-két közpolitikai ötlet, ha maga a narratíva, a jövőkép, az ország lakóiról szóló történet nem vonzó, nem élhető át, nem hazai körülményekre szabott. A "sikeres ország" egy üres hívószó, mondhatnám mézesmadzag, amit Gyurcsánytól kezdve Vonáig bárki mondhatna. A program pedig zavaros és életidegen, a következő választásokig hátralévő idő pedig fogy.

Szóval a PKP ugyanazokba a hibákba kezd beleesni, mint amikbe a magyar liberalizmus is beleesett. A magyar liberalizmus megérdemelten került a történelem szemétdombjára. Aki a példájukat követi, ugyanoda fog jutni.

zipe moha 2015.11.24. 08:52:46

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne:

" Jótékony hatást az fog kiváltan a választói magatartásra, ha végre valami hihető, életszerű, együttműködésre noszogató politikai ajánlatot látnak maguk előtt a nagyképű, kioktató, mindenttudó íróasztalfilozófusok társadalommérnökök helyett."

...pontosan így látom én is. a PC kereteken belül folyik a végtelen ötletelés...a keretek kívülre lépni se inniovációs képesség se bátorság nincs... a nyuszifülű rókapofa ( rémséges...)jut eszembe a pillanatnyi próbálkozókról...s a tanulságok levonására sincs hajlandóság..100-szor próbálkoznak ugyan azzal..majd 101-szerre sikerülni fog...nem valószinű, de telik az élet, és úgy tűnik mintha valami fontos dolog történne... a semmi történik

zipe moha 2015.11.24. 08:58:28

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: ...írd meg orbánnak ( gondolom tartjátok a kapcsolatot ha közvetve is), hogy akinek ilyen "ellenzéke" van annak kevesebb barát is elég...ja ne, mert komolyan veszi és neked is a piacra kell jönni...polgárnak..:)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 09:48:29

@zipe moha: túlértékelsz te engem kedves mohánk, az önelégültség bűnére csábítasz ...
De ha meglátnálak a Piacon piacképes termékeddel, tán én is beszállítanék ...
:)

kekex 2015.11.24. 11:19:25

@Boross Bence:
Béndek korábban a blogjában felvállalta a "liberális konzervatív" jelzőt. Tehát semmi meglepő sincs a liberalizmusában, és nem jelent pálfordulást.

Boross Bence 2015.11.24. 13:45:15

@kekex:

1) Ez a "korábban" mikor volt? Úgy emlékszem, Béndek nyáron, a még prájd után sem volt liberális, se liberális konzervatív. Valami még ősz elején történhetett. De megköszönném, ha találnál régebbi forrást a "liberális konzervatív vagyok"-ra.

2) A "liberális konzervatív" ugyanolyan fából vaskarika, mint a "balliberális". Vagy a "progreszivista konzervatív". Egy filozófusnak ez nem újdonság.

3) Természetesen meg lehet próbálkozni egy jobboldali liberális párt létrehozásával Magyarországon, csak kik is alkotnák a társadalmi bázisát? És miért kellene "konzervatívnak" hívni? A mai balliberálisok nem fognak elmenni jobbliberális irányba, főleg, hogy nekik már van pártjuk: a DK. A bizonytalanok megszólítása tűnik egyedül járható útnak, de Béndek jól láthatóan nem nekik írogat.

Péter Béndek mobil 2015.11.24. 18:06:32

@Boross Bence: ne aggodj, minden terv szerint halad

Péter Béndek mobil 2015.11.24. 18:07:32

@kekex: abszolut nincs semmi iranyvaltas, terfoglalas van

Potyka Kálmán 2015.11.24. 18:40:32

Kedves N.V.

Nem igazán értem a mottót. Nincs elég liberális párt már Mo-on?

Sorolnám: LMP, Együtt, DK, MSZP, liberálisok, MOMA. A PM csak azért nem, mert épp populistáskodnak, node majd visszatér az akolba a fekete bárány is.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 20:02:05

@explanatus: Igen, valóban jól át kell gondolni, hogyan érje el célját, azaz hogyan jut olvasókhoz, csatlakozókhoz.

Érteni és alkalmazni kell bizonyos web-2-es, zsebmarketing szabályokat, amikre figyelned kell, ha közönséget akarsz szerezni.

kvadrillio 2015.11.24. 20:09:46

csóró éhező minimálbéres rabszolgákat meg 3 hónapi nemfizetés után kilakoltatják....ugye a törv.szigorával élve ! bassza meg !

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 20:52:59

De honnan jött ez a közel 300 oldalletöltés? Kb. 40-nel elégedett lettem volna...

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 21:36:03

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: "életszerű, együttműködésre noszogató politikai ajánlatot látnak maguk előtt" de szélesebb rétegek csak akkor kaphatnak ilyen ajánlatot, ha a párt, politikai közösség van olyan szervezett, hogy képes stablian felhívni magára a médiafigyelmet. Ehhez visszont több fajsúlyos figura szervezett együttműködése szükséges, akik kitalálják az akciót, felépítik a tartalmat, hogy azt a kevés időt a lehető legjobban használják fel. A kérdés számomra az, hogy mennyi is az a több? Azt, hogy ki a fajsúlyos, azt az eddigre már ösztönszerűen beépült emberismeret segít felismerni.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2015.11.24. 21:56:09

Imádom ezt a magasröptű logikát: Aki nem Orbán fenekéből kandikál ki az liberális. Attól hogy valaki nem hisz a világméretű összeesküvésbe még lehet konzervatív.... :)

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 21:56:34

@Fuxos (ex bömis): Kösz, valószínűleg átjött az üzenet, de azért sok stilisztikai bénázást még most javítgatok. Ezért nem is ajánlottam magam, de spontán mégis bekerültem a blogketrecbe.

(Persze ez a spontaneitás csak kamu, a sajtóban dolgozó gyíkemberekkel az utolsó elütésig minden le volt vajazva.)

Gerő Zoli a te barátod is lehetne 2015.11.24. 22:27:45

@naphegyi vince: ' akik kitalálják az akciót, felépítik a tartalmat'

No, hát ez a tartalom az, ami nincs:)

akciók, figyelemfelhívás, fajsúlyos egyének, .... azok igen

De mekkora ambíciód, önbizalmad van, ha már a 40 érdeklődőt is sikernek tartottad volna?

És mekkora siker a 300, amikor címlapon tol a zindex - spontánul természetesen?
Gyíkemberekkel vagy anélkül.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.24. 23:57:23

@Gerő Zoli a te barátod is lehetne: nem értettem, hogy mi van, amikor írtam az első kommentet még nem tudtam a címlapról. Címlapra jobbára én szoktam ajánlani magam és 80-90%-ban be is jön. (Akkor sok energiát is fektetek bele), de most más ajánlott ki.

Most 600-nál járunk, ez valóban nem olyan nagy szám. De ez egyben egy építkezős műfaj is. És az építkezésben a 600 is segít. Jó jel, ha már nem csak magamat ajánlom, hanem ezt mások/ ismeretlen mechanizmusok is teszik.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.25. 00:08:00

@Boross Bence: Amit elöljáróban leszögezel az nem objektív állítás, hanem a te szubjektív nézőpontod akaratlan bepozícionálása. Amit nyomsz, az a magyar kádárista kamujobboldal liberalizmus narratívája, ill. még szélsőbalosok is nyomnak ilyen szövegeket. Te inkább az előbbit ehetted meg, hisz ez folyik a csapból is.

De ezt bekajálni, azért nem egy komoly intellektuális teljesítmény. Jóslataid súlya is ennek megfelelő.

Benderik 2015.11.25. 22:41:15

Pár gondolat a témához:

Szerintem ezek a jobb/bal, lib/konz kiüresedett fogalmak itt erre mifelénk.
Lehetnek "hívó-"/undorkeltő szavak választói csoportok felé, de tényleges tartalommal az töltheti meg, ha a mögé gondolt elemekre bontva mutatja be az adott párt, hogy melyik témában mit tenne.

Olyanok vannak itt mifelénk e szavak mögé gondolva, mint történelmi/újabb egyházakhoz való viszony, szociális háló, különféle szexualitásoknak és hasonlóknak adott jogok/korlátozások, újabban migránskérdés, adózás-újraelosztás elvei, ilyesmik. Ezek mentén elmondhatók olyan konkrétumok, amiből értenek a választók, s persze még eztán is skatulyázható a párt az ellenfelei által, de ha elmondta e konkrét dolgokban a véleményét, már van rá esélye, hogy a választók is megértik, mit akar, és az alapján ítélik meg.

De őszintén: az, hogy "jobb, bal, liberális, konzervatív" -- vagy akár "közép", bennem is csak érzéseket keltenek a konkrét szándékokról -- és egy alapos gyanút, hogy abban is, aki szimplán ezekkel definiálja magát.

Ami a középen levő űrt illeti: én magam is a csendes építkezés híve volnék, de egy ilyen erős vezéregyéniséget felmutató kormányzópárt igazi kihívója érzésem szerint csak egy hasonlóan erős egyéniséget felmutatni képes erő lehet. Aki eMELLETT egyebekben jobb nála: mert szándékai tiszták, erre "biztosítékokat" is tud kínálni, terveit normál emberi nyelven tudja elmondani-magyarázni, és őszinte vitákat tud indítani olyan kínos kérdésekben, mint pl. cigányság helyzete, hajléktalankérdés kezelése, ilyesmik, hosszútávú megoldásokat keresve.
Kormányzása idején pedig legyen képes konstruktív, érvelős vitákra, konfliktuskezelésre, alapvetően megegyezésre törekedve, de ha (tényleg) kell, legyen erős.
Hosszútávon idealista, rövidtávon realista.

Ami a baj, hogy ilyen ember mint a fehér holló, és ha mégis létezik, hülye lesz arra pazarolni jobb dolgokra is használható éveit, hogy évekig építsen egy pártot egy talán-siker reményében, aztán még négy évig próbáljon rendet teremteni ezen a trágyadombon.

Én magam is próbálkoztam korábban két írással is keresni / találni / bokorból kiugrasztani egy reménybeli nyulat, akire mindez ráillik, de persze ha van is ilyen nyúl, nyilván nem olvasta, vagy ha igen, hamar túllépett rajta.

Hát ez...

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.11.25. 23:42:36

@Benderik: Végül is mondhatjuk azt is, hogy kiüresedtek ezek a fogalmak. Bár én inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon el vannak csúszva attól a tartalomtól, amit Nyugat-EU-ban, meg a tankönyvekben jelentenek.

"jobb, bal, liberális, konzervatív" -- vagy akár "közép", csak érzéseket keltenek a konkrét szándékokról." Végül is igen, de mivel a fogalmak annyira kuszák, gyakran érhetnek meglepetések utána.

Igazából egyénenként sokat nem jelent, de kollektíven már van egy valószínűségi értelme. (Vagyis szinte mindig heterogén csoportok vannak egy ilyen tág fogalom, hogy baloldali, meg liberális mögött.)

Én ennek megfelelően rigorózusan szoktam figyelni arra, hogy a Fideszt ne azonosítsam a jobboldallal, de ugyanez igaz az MSZP baloldal, SZDSZ liberalizmusra is párosokra is, hogy csak a legtriviálisabbakat soroljam.

A sikeres kihívót én is kb. ilyennek képzelem el. Azért is kell súlyosan karizmatikus figurának lennie, mert a nyilvánosság szerkezete csak a média
számára nagyon fogyasztható figurának ad esélyt, a fideszes pocsék demokrácia súlyosan megborított politikai vetélkedésben.

Belinkelhetnéd a nyúlugrasztó írásokat, hátha...
süti beállítások módosítása