Már az  IMF kamulista önmagában elég lett volna. De a Kedves Vezető még a múlt hétfőn a Parlamentben tekert egy jókorát a fokozaton.

"A világ rossz, Magyarország jó", igaz ez nem idézet csak egy cím, ami azonban jól kapja el a lényeget. Hiszen attól lesz igazán megbízhatóan szánalmas valaki, hogy az amúgy kijavítható hibákkal való szembenézés helyett másokat hibáztat.  Persze elsőre könnyebb a "gonoszokat" hibáztatni, mint más szemszögből is átgondolni a történetet.  A nagybetűs lúzer erre nem képes, igaz a nála hülyébbeknél, legalább bejön ez a klassznak tűnő magabiztosság.

No meg "világnemzet" is lettünk, gyújt éjsötét elménkben hatalmas tüzet a Kárpátok legújabb géniusza. És már tényleg nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek. Ha arra gondolok ezt a sok baromságot valakik nagy átéléssel fogják visszhangozni, akkor sírok. Fritz Tamáséknak meg megint lesz valamit sértetten kikérniük maguknak: odavilágíthatnak a nemzet lelkét és egységét egyszerre mételyező huhogókra. Aki kérdez, az is gyanús. Tapsoló kezeket kívánunk csak látni.

Másrészt viszont, és ez az erősebb érzés, örülök is, mert ezt a brutális hazudozást nem lehet megúszni. Persze erre nincsen garancia, de azért remélni mindig lehet, meg hát ezért ez az elszánt pötyögtetés. Orbán lehet, hogy megint túl hülyének nézi a magyarokat, mint 2006-ban, amikor félnótás kampányguruival, a hitelből bőven lehetőségei felett költekező országgal akarták elhitetni, hogy rosszul él. Akkor a kampányban az értelmes beszéd nekrológja is elhangzott egy másik nekrológgal egyetemben.

Az meg külön röhej, hogy aztán még 2006 őszén a nagyobbat hazudó kezd el sipákolni a morális válságról. Szóval Mesterházy téved, mert a valóságtól elrugaszkodás éve nem 2012, hanem 2006 volt. Sőt igazából 2002 óta zajlik ez a folyamat, hiszen az országot a lejtőn úgy isten igazából elindító Medgyessy kormányt is azért ütötte  Fidesz, hogy keveset ad. Azóta Orbán egyre kényszeresebben hazudozik, egyre jobban ássa el magát a hazugság spirálban.

Az őszi évadnyitón noha megint csak az látszik hogy a Viktor a főkolompos, ettől még elég rémisztő látványt nyújt a csorda is.  A sors csúf fintoraként kétharmados kormánypárttá avanzsált, jobboldalinak csúfolt, alternatív posztkomcsi rablóbandát is olyan nevek fémjelzik, akik az emberek hülyítésén túl, a fideszes propagandagépezet üzemeltetésén túl semmiben nem alkottak maradandót. A miniszterelnök - tán csak nem a lelke rajta - miért szereti magát olyan ostoba kegyencekkel körülvetetni, akik a hazugságokat gátlások nélkül habosítják?  Aztán kremlinológusok meg, a hozzám hasonló közéleti mazochisták élvezkedhetnek kínjukban a különböző regisztereken. 

Mind Matolcsy Györgynek, mind Selmeczi Gabriellának megvan a saját hazugságtopikja, de stílusa is. És ne feledkezünk el a röhejes elszámoltatási biztosról Budai Gyuláról, vagy a külügyminiszter felettesé emelkedett Szijjártó Péterről sem. Az öregedő szöszi a föld ostobát, a másik a már-már a kacagtatóan brutális és lelkes hülyét hozza, és egyre többünk bánatára csak képletesen próbálja átütni a vasbeton falat. Gyurikám, lassan a fél ország fohászkodik hozzád, hogy most már igazán kár a szóért és a betűért, használd inkább a fejedet!!

(Update: Selmeczi hozta a formáját, és az IMF féle kamuzás is folytatódik)

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr664764851

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.09.19. 16:02:53

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, gátlástalanság, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz...

Trackback: A fogyatékosok még kétharmadot sem érnek 2012.09.19. 16:01:01

Ez is kimondatott végre! A fogyatékkal élők kevesebbet érnek ép társaiknál. Nincs több köntörfalazás, nincs több political correctness. A fogyatékkal élők örüljenek, hogy élnek, a paralimpikonok pedig annak, hogy végre nem hangszórót kapnak jutalmul ol...

Trackback: Túl lehet-e harsogni az agresszív, rosszindulatú fideszes kommunikációt? 2012.09.19. 16:00:27

Lehet próbálni, de nem érdemes ezzel tölteni az időt. Megkerülni egyszerűbb. Észrevetted már, hogy pár napja a Fidesz az első vonalba tolta a jobboldali bloggereket, hogy össztűz alá vegyék az MSZP kommunikációját, hogy a “leleplezéseket”, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kirsten 2012.09.19. 18:03:40

@teglagyar3: Mondd te nem tudsz máshol szórakozni csak szétbaszni a kommenteket ?
Biztos vagyok benne hogy direkt adod a hülyét. Ezt a feladatot kaptad a fityisztől ?

.com 2012.09.19. 18:05:33

@teglagyar3:
nem tudom ki az a Rozsa Mihaly, de remelem az elso nev vagy a listajan kozossegi ter tudatos es kulonos kegyetlenseggel elkovetett szennyezeseert
Qrva mod unalmas vagy mar

Kotkodus 2012.09.19. 18:05:40

@genyamagyar: hát nem vagyok igazi szakértő, de a koki-saller az talán az az új hungaricum lehet, amelyik itthon nagyot szól, azonban külföldön még csak nem is hallottak róla...

állítólag "hungarian neck-soup" néven tervezzük rövidesen bevezetni az angolszász piacokra...

nu pagagyí 2012.09.19. 18:06:44

Van azért némi változás 2006-hoz képest. Napjainkban a hatalom nyíltan hazudozhat, nem lesz következménye, azóta meghülyült a választóközönség. Túsz szindróma lett úrrá az egykor oly büszke magyarokon és a kiszolgáltatott áldozat alig várja, hogy a csúnya emberrabló megsímogassa a buksiját.

regress 2012.09.19. 18:15:17

@teglagyar3: köcsög oxigénhiányos,valami újat,,

babakék 2012.09.19. 18:21:40

@ursus artos: Nincs igazad. Gyurcsányt annak a tizedrészéért keresztre feszítették, mint amit orbán összehazudott és hazudik mindannyiunknak és a világnak. Egyszerűen már hónapok óta egyetlen igaz szó sem hangzik el. Az igazság az, hogy orbán a legendás Gyurcsánnyal való vita óta - ahol szánalmasan makogott és alulmaradt - vissza akar vágni, valamiben nagyobb akar lenni. Nos sikerült. Hazugságban legyőzte. Ez tény, szomorú, és nincs az az együgyű fideszfan, aki ezt ne tudná pontosan. De nehéz bevallani, hogy imádatuk tárgya egy ostoba, elmebeteg, szotyolaköpködő, hazug tuskó. Hiszen minősítenék magukat is, hogy ezért rajongtunk. Tehát nyugodtan lehet orbánozni, mert van miért. Sőt orbánozni kell, még többet, mert nem akarom, hogy az agy nélküli fanatikusok miatt teljesen tönkremenjen a hazám. Én nem bízom olyan vezetőben, akit amiatt kell húsz percig vigasztalni, mert kikapott a focicsapat, amiatt viszont nem, hogy gyermekek tömegei nem esznek eleget, vag nem esznek, iskolákban kellett napokban 10 fokban tanulni, hogy emberek lesznek öngyilkosok kilátástalan helyzetük miatt.

Kotkodus 2012.09.19. 18:23:03

@Kombi: látom én, hogy te ezt komolyan gondolod, csak nem értem...

ha feltételezésednek lenne alapja minden eu-s ország bajban lenne és a régióbeli országok (régi kgst-s szomszédaink) mind hasonlóan rossz gazdasági adatokat produkálnának, mint mi...

az eu csak egy lehetőség (mint az imf hitel). ha jól alkalmaszkodsz nyersz, ha nem akkor bizony veszíthetsz is. tudod, jelenleg az eu-s pályázati lehetőségeinket 25-30%os arányban tudjuk kihasználni...

szerinted emiatt is az eu-t kell szídni, vagy a magyar hozzáállással lehet a baj?

Zollye 2012.09.19. 18:24:55

@room_101: Sajnos nem ennyire egyszerű a képlet, hogy a piac 9% IMF 4,5%. A háttéralkuk során elég kemény feltételeket tudnak állítani. A románoknak például el kellett adni bizonyos területeken az aranybányászati jogot! Ha jól emlékszem néhány száz millió dollárért eladták a 7 milliárd dollárra becsült területet. És ez csak egy a valószínűleg sok-sok tétel közül.

Az adósságcsapdából egy állam tudott kitörni és ez Anglia volt Margaret Teacher vezényletével. Egy szabály volt, nem költünk többet annál ami van! na ez kéne itt is.

nu pagagyí 2012.09.19. 18:27:39

@teglagyar3: Szegedi Csanád már átadta nekünk a listát azokról a széljobbokról, akik ékezet nélkül szennyezik a netet. Retteghetsz! Holnap megjelenik nálad a Liberális Világtanács rohamosztaga, hogy fejbevágjon egy ékezetes billentyűvel.

vénkujon 2012.09.19. 18:35:37

@teglagyar3: azonnal tekerd be a fejed alufóliával! még segíthet!

2llkedő 2012.09.19. 18:36:22

OFF
Röhej a köbön! Egy öngyilkosjelölthöz kirobogott a TEK. Hangránátot vetettek be, és lerohanták az illetőt. Büszkék lehetnek a nagy terrorelhárításra.
ON

Guillaume sous guillotine 2012.09.19. 19:09:38

IMF kamu listázol mikor Romániában csökkentették a nyugdíjakat az IMF miatt? tiszta hülye aki nem normális

sleepy 2012.09.19. 19:14:12

@Stefánia kisasszony (peenemündei tündérke):
es Fidesz most csinál az elvesztegetett évtizedből, elvesztegetett negyedszázadot, miközben a közbeszeéd még mindig ott tart, hogy elmultnyócév

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:25:02

@ursus artos: Inkább Mo-hoz méltatlan a baltás, a tripla gagyi fidesz kormány és a többi "kiválasztott" idióta. Ezeket pedig normális ember nem választja, osztjónapot. Persze a "kezeltek" mentsége az a sok-sok mellékhatást kiváltó gyógyszer és az alapbetegség....De milyen mentsége van a kemény betegséggel küzdő embert megválasztóknak?

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:26:22

@Stefánia kisasszony (peenemündei tündérke): A fidesz kormányon és ellenzékben viszont ellopta az életünket, most pedig ellopják Mo-ot.

Silent Bob 2012.09.19. 19:29:27

@teglagyar3: hú bazdmeg, te mit vettél be? nem adsz el belőle?

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:31:55

@Kara kán: Igazad van. Ha összeadjuk a fidesz és a jobbikos szavazókat ezek száma nem éri el a 3 milliót. A tripla gagyi fidesz ezt akarja megduplázni... Hát ez kb annyira fog bejönni, mint a baltás és jobbkeze tündérmeséje, osztjónapot.

Kombi 2012.09.19. 19:32:58

@Kotkodus: Az EU a tőkeerős cégeknek lehetőség, legyen az amerikai, német vagy kínai. Mikor majd, csak az Eu-s nemzetiségű cégeknek lesz lehetőség akkor talán mi is a labdába rúghatunk.
Ti ezt nem veszítek észre?

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:37:29

@Kombi: Azt nem figyeled, hogy Orbán méginkább kelet felé akar nyitni? Kínát például kifejezetten lájkolja, tehát ne várd, hogy kevesebb legyen a kínai bóvli, mivel kormányunk az tripla bóvli.

ursus artos 2012.09.19. 19:38:27

@Táskás Tóni: milyen kemény betegségről beszélsz???

ob.szerver 2012.09.19. 19:38:49

@kirsten:

"Ez a csürhe aki most uralkodik, na az méltatlan az ország népéhez."

Ez sajnos nem igaz. Éppenhogy ez a méltó. Nem véletlen, hogy továbbra is vezetik a népszerűségi listát. Ennek a népnek rájuk van szüksége.

Wagem 2012.09.19. 19:40:44

Libsik,bolsik ,cigók,zsidrákok takarodó innen.
Ugathattok hazátlanok számotokra itt nincs hely.

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:43:05

@ursus artos: a száját és az önálló életre kelt nyelvét figyeld, osztjónapot.
www.youtube.com/watch?v=-g7XNeP7v9I

Táskás Tóni 2012.09.19. 19:44:17

@ColT: Ügynöktörvényről van valami hír? A baltás erről is mélyen hallgat.

ursus artos 2012.09.19. 19:50:46

@Táskás Tóni: igen ez egy jól hangzó a suttogó propagandába jól illeszkedő ocsmányság, osztjónapot.

pjm 2012.09.19. 19:57:03

@Stefánia kisasszony (peenemündei tündérke): te kis pennemündei HPCS A kinyalt fideszed szintén tíz évet vett el az életemből, de két év alatt..Amikor ajobbról nyomják krahácsot, hogy még így is keveset ad, akkor most elővesszük, hogy miért? 2006-ban még az mszp ígéreteket is felülhazudta viktorka, csak nem jött be neki. Ha azt csinálják meg, amit akart volna előbb szétcsapják az országot. Vedd elő az akkori viktori igazságokat és vesd össze a maival, ja és közben nem volt egy 2008-as világ válság? A2000-es lakásprogram mit indított el, be merte volna viktorka fejezni? Hazudnak, csak Ferike ezt be merte vallani, viktorka meg azt hazudja, hogy nem hazudott. Tényleg?

Kombi 2012.09.19. 20:00:00

@Táskás Tóni: Szerintem azért akar kelet felé nyitni, mert ott olcsóbb hitel van és azt gondolja hogy ott még lehet magyar árut eladni. A kínaiak a 80-as évek elején a magyar háztáji gazdálkodásból vették a mintát és ezért náluk jó hírűnk van. Kína évente 8-10 %-kal növekszik, mert a pénzteremtés joga és haszna állami kézben, nem a magánbankok kezébe van. Szerintem már korábban kellett volna nyitni irányukba.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2012.09.19. 20:00:15

@Wegam: Mindig ámulattal tölt el, amikor meglátok egy ilyen kommentet.

Hihetetlen, hova jutott az evolúció, hogy már ti egysejtűek is bírtok kommentelni.

Mellesleg a bejegyzésre reagálva:
Az egésszel az a probléma, hogy mindkét párt tud tartani egy akkora zombihordát, amellyel elvegetálgathatnak a választásokig, amikor veszítenek, és akkor szépen jön az akolba a bizonytalanok tömege, aki meggyűlölte az előző győztest.

És közben a józan gondolkodású ember türelmetlenül ücsörög a kocsiban, miközben hangosan kultúrálatlankodik előtte az úton a birkanyáj.

Közben a társadalom meg beledöglik a csodálatos felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe, és a reformálatlan, félszocialista állami gépezetbe.

Nem kíván esetleg valaki egy pártot indítani, amelyik azt ígéri, hogy költséget csökkent, célzottan beruház, és esetleg fel kíván nyitni egy kurva közgáz tankönyvet? Én speciel szavaznék rájuk.

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:01:51

@ursus artos: Ott senki sem sugdos, csak a nyelve szabadult el és kelt önálló életre. Igazi felvétel és nincs kitakarva. Amúgy felvétel nélkül már évek óta látszik rajta, a beszédei alatti vállrángások és szájnyalogatások.. De ez még egy annál is többet mutató felvétel. Nézd meg, elég kiábrándító.Persze van aki nem hisz még a saját szemének sem...

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:04:49

@Kombi: Tripla bóvlinak ott sem adnak pénzt.Tudod Azerbajdzsán is beintett. Ha pedig adnának, akkor lenne igazán kínai árudömping. Nincs semmi következetesség a hozzászólásodban.

ursus artos 2012.09.19. 20:05:15

@pjm: "A2000-es lakásprogram mit indított el, be merte volna viktorka fejezni?"
Az építőipar felpörgését és 40 ezer új lakás megépülését.
Miért kellett volna Viktorkának befejeznie??
Mindenestre remélem azt vágod, hogy a befejezésnek mi lett a következménye?

ursus artos 2012.09.19. 20:15:54

@Táskás Tóni: mondom, hogy ez passzol abba a trendbe, amit ron werber idején idított az emeszpé látván azt, hogy Orbán megvesztegethetetlen. Nem lehet félreállítani a politikától nem lehet eltéríteni a céljaitól és egyszerűen nincs más lehetőség a kicsinálására. Nosza elő a feleségverős suttogó propagandát, aztán majd megy ez tovább magától.

Rwindx 2012.09.19. 20:20:09

@teglagyar3: a kevesebb néha több, túlzásba viszed, így csak egy nyomorult spam amit csinálsz. Akkor is ha részben igazat írsz.

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:21:32

@ursus artos: Ki beszél itt feleségverésről, Csak a nyelvét figyeld..
Azt a sok jelzőt, pedig remélem te sem gondolod komolyan...A baltás egy pitiáner kisstílű beteges hazudozó és sajátjaként kezeli és szórja(lopja) a haveroknak, a családnak a közpénzt, osztjónapot.

Kombi 2012.09.19. 20:21:46

@Táskás Tóni: Tripla bóvli az aki, eladósítja az államot, miközben elrabolja az állam vagyonát. És az is tripla bóvli aki ezeket következetesen védi és kiszolgálja.

pjm 2012.09.19. 20:28:11

@ursus artos: remélem te meg azt vágod, hogy nem 40 ezer új lakás, hanem 40 ezer új devizahiteles lett belőle és ne mondd, hogy azt abba lehetett hagyni. Akkor most miért vágjátok a Medgyessy fejéhez, hogy folytatta? Amúgy nem csípem a búráját, de mi is lett pl a tandíjjal, az egészségügy finanszírozásával? Tényleg nincs az a szar, amit ne lennétek képesek másra kenni kis jobbfasik.(ballibsi ellentétje)

ursus artos 2012.09.19. 20:28:59

@Táskás Tóni: jössz itt nekem a sok jelzővel közben a mondatod második felében lenyomsz vagy féltucatot. Ezzel az a gond, hogy hiteltelenné teszi a mondanivalódat.

ursus artos 2012.09.19. 20:30:29

@pjm: "remélem te meg azt vágod, hogy nem 40 ezer új lakás, hanem 40 ezer új devizahiteles lett belőle "
Az a baj, hogy nem koherens amit írsz, innentől nincs mire válaszolnom.

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:31:36

@ursus artos: Nem nekem kell hitelesnek lenni.

Rwindx 2012.09.19. 20:32:51

@pjm: öhöm, akkor államilag támogatott HUF alapú lakáshitel ment, a devizahitel 2004-2008 között futott fel elég brutálisan, miután D209-ék elkezdték leépíteni az állami támogatást. Ez önmagában nem lett volna baj, de a többi meg sem fordult a csöpp kis agyukban, ahova 2009-re jutottt az ország (gyk.: devizahitelezést korlátozni).

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:36:11

@Kombi: Az állam , a gazdaság hitelből működik. A tripla gagyi fidesz elkúrta az ellopott 3000 milliárd ft mnyp-i vagyont, miközben az IMF hitel- amit még a szocik vettek fel- nagyobbik részét is felhasználta és közben nőtt az államadósság. Persze a baltás trükközik és 2008-as "választott" árfolyammal manipulál, holott az árfolyam is náluk szökött tartósan a magasba. Nekem ez felér a tripla bóvlival. ..és akkor még szót sem ejtettünk a földosztásról, a KÖZGÉP-ről , az oligarchákról, a rokonok és haverok zsíros állásba juttatásáról.

Mérges 1234 2012.09.19. 20:37:47

@ursus artos:

Jó lenne már tisztán látni, objektíven szemlőldeni mindkét oldalon.

Első lépés: Az ország gazdasági bajaiért az MSZP SZDSZ páros súlyosan felelős.

Második: Az Orbánnak vannak jó meglátásai, talán még jót is akar.

Harmadik lépés, ami szintén nagyon fontos a mostani gazdaságpolitikai, a haverok rablása, a gátlástalanság, megint mélyre löki az országot.

Mindegyik pont fontos, az elsőt nagyon nem szabad elfelejteni, de most a 3-as pont miatt sülyed a hajó.

Az szürnyű, hogy vannak a Viktornak jó irányai, csak sokszor fontosabb a haverok kiszolgálása,és az MSZP földbedöngölése.

Valamie gyesség kellene, mert ténleg beledöglik ebbe az ország.

Az szerintem tény, hogy az országnak valami valódi jobboldali és nemzeti kormáyra lenne szüksége, ilyen azonban nincs a palettán, így a legjobb lenne, ha a Fidesz normalizálódna.

Másik nagyon fontos dolog lenne, ha a Fidesz, és Viktor is elkezdeni iagazt mondani.

Nos ez is hiányzik, ezeknélkül nem jutunk előre....

Táskás Tóni 2012.09.19. 20:39:50

@Rwindx: A devizahitelezés korlátozását pedig rögtön megfúrta volna a fidesz ellenzékből, hogy a zemberek ....Szerinted hány fideszes képviselő vett fel devizahitelt? Hány fideszese képviselő volt mnyp-i tag? Pl Matolcsinak nem volt kötelező és mégis az utolsó pillanatig kitartott.
Most pedig ezek tépik a szájukat....

redriot77 2012.09.19. 20:43:10

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:

"IMF, áldd meg a magyart
Hitellel, JÓLÉTTEL
Nyújts feléje védő kart
Ha küzd a Fidesszel!

Hajrá magyar! Kétpofára hitelhabzsolás! "

Az magyar állampapíroktól már csak csillagászati kamatot ígérve lehet megszabadulni. Többek között azért is, mert nem korlátozza az IMF az elmeroggyant Matolcsy ámokfutását. Szerinted ezt miből finanszírozzák? A chips-adóból? Vagy nem is baj hogy nem veszik az állampapírjainkat, ne kufárkodjanak vele mindenféle idegenek, maradjon mind a magyar embereké? :P

ursus artos 2012.09.19. 20:47:33

@Táskás Tóni: "A devizahitelezés korlátozását pedig rögtön megfúrta volna a fidesz ellenzékből, hogy a zemberek "
Ez egy feltételezés!

ursus artos 2012.09.19. 20:50:49

@redriot77: "Az magyar állampapíroktól már csak csillagászati kamatot ígérve lehet megszabadulni. "
Most 7% körüli a csillagászati kamat...

credo-stabo 2012.09.19. 20:52:40

@Adalberto Gellenzeeri: Hurrá !! Válasszunk meg téged miniszterelnöknek, csak aztán ne csak rajzfilmet nézzél mert abból sem élünk meg ám!!!
Mennyi gyülölet halmozódott fel benned is! Mi az igazi baj??? nem elég nagy vagy?? hát nőj fel édes!!

Kombi 2012.09.19. 20:56:34

@Táskás Tóni: Légy erős, az pénzrendszer működik hitelből, nem az állam. Az magyar állam a rendszerváltásig tudott pénzt teremteni, ezért kevesebb adót kellett beszedni.Csak továbbra is sajnálni tudlak azért, hogy el is hiszed amit leírsz. Az állami földek kiosztása annyival azért jobb volt mint a szociknál, hogy most legalább nem külföldiek kezébe adták egy részét.
Te nem tudtad azt, hogy az USÁ-ban egyes nyugdíjpénztárak a vagyonuk többmint 50%-át elveszítették 2008 után. Te azt sem tudod,- pedig már minden dupla bóvli tudja- hogy a pénznek nincs semmi belső értéke, se a forintnak, se a dollárnak. A nyugdíjpénztárban őrzött pénzedet bármikor elinflálhatták volna. Az IMF hitelt meg csak a szocik használták fel, az utolsó rész már nem hívta le a Fidesz.

Rwindx 2012.09.19. 21:03:55

@Táskás Tóni:
1. Ha a kormány tud kormányozni, akkor tegye a dolgát, ha nem és az ellenzékre tud csak mutogatni, akkor inkább mondjon le és többet ne induljon választásokon mert rendkívül alkalmatlan és dilettánsnak tűnne ez esetben, a szánalmason jóval túl. Más részről a politikai racionalzmus is ezt diktálná. Tehát vagy hülyék voltak és nem gondoltak a veszélyekre (az SNB figyelmeztetése ellenére sem), vagy kormányképtelenek.

2.Ez teljesen mindegy a kialakult helyzetet szemlélve. Ha 500-al, 1000-el, 10000-el kevesebb devizahiteles lenne, nem változna semmi, olyan magas a devizahitel-arány.

pjm 2012.09.19. 21:10:27

@Rwindx: Köszi a kiigazítást. A fősodor az a lakásadás óccsón. A deviza meg óccsóbb vót. A magyar meg elég kultúrálatlan, hogy NE értse meg, hogy mi a kockázat benne. Szóval amit el lehetett cseszni, azt elcseszték. Mondjuk Megyó is elment, Ferike is elment és csak sikerült egy Bajnait szülni, akit sajnos viktorka váltott és ezzel sikerült is elkúrni, nem kicsit, nagyon. Legalább az a kettőharmad ne lett vóna meg, nem lennénk ekkora bajban.

Rwindx 2012.09.19. 21:19:34

@pjm: Igen, a javakhoz hozzáférni olcsón célszerű, ellenben a kockázatot átlátni egy a témában képzetlen embernek lehet nagyobb kihívás mint egy a témában képzettnek, aki szintúgy nem látta át. Márpedig a képzetlen külön fizetett a szolgáltatásért hogy átlássák neki (hitelfolyósítási díj).
Én nem redukálnám le magyarra a problémát, ugyanis az egész régió ugyanezzel küzd, még az osztrákok is, még ha kisebb mértékben, még kisebb mértékben régión kívül a franciák is. Ellenben ők EUR pozicióból (alacsonyabb kamat) vettek fel CHF hitelt, kisebb nyereségért érhettek el, kb ugyanazért a kockázatért.

komplikato 2012.09.19. 21:21:33

@Gyűjtőjegyes: Ez biztos nem így történt, mert addigra a Gaia lakói hermafroditák voltak, az öszvér meg egy átlag lúzer kinézetű pasi volt. :D

Táskás Tóni 2012.09.19. 21:25:40

@ursus artos: Ez valóban feltételezés, de illik az akkori ellenzék magatartására.

műproli 2012.09.19. 21:39:21

Mindenér a Zorbán a hibás! Gyüjjék vissza a mi aranyos Ferkónk! Eszt követeli a józann ész mind a 3 működő idegsejtje alkoholba konzerváltan

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.19. 21:48:33

@műproli:
Mindkettő mehet a búsba. A káder nép helyett teljesen új, fiatal formációra lenne szükség (nem lmp, nem is jobbik...)

Táskás Tóni 2012.09.19. 21:56:40

@Rwindx: Ha az ellenzék annyira gusztustalan és hazaáruló, mint a baltásék az elmútnyócévben , az ne akarjon kormányra kerülni.

J.László 2012.09.19. 22:14:51

@redriot77:
Az állampapírokat veszik. A kamatok 6-8% körül vannak, ami azért sem csillagászati, mert alig haladják meg az MNB alapkamatot.
Csillagászati kamatokkal Görögország jut hitelhez és lassan Spanyolország és Portugália. Tájékozódni nem tilos.

Amidazophen 2012.09.19. 22:24:28

Ezt a tömény hazudozást is meg lehet simán úsznia fidesznek egy jól előkészitett választási csalással. Ma hallottam, hogy a nemzetközi választási ellenőrök nem kérdezhetnek a leszavazottaktól!

Ilyesmi csak Észak Koreában fordulhat elő.

Hát hol élünk mi, magyarok???

J.László 2012.09.19. 22:32:23

@Zollye:
"Az adósságcsapdából egy állam tudott kitörni és ez Anglia volt Margaret Teacher vezényletével."
Teacher kormánya volt az első, amely megkísérelte a gyakorlatba átültetni a neoliberális (chicagoi, Friedman-i) gazdaságpolitikát és filozófiát. Az eredmény: eladtak mindent, közben duplájára nőtt az államadósság és a munkanélküliség, anélkül, hogy az eredeti célt, az állami szerepvállalást a gazdaságban csökkentették volna.
A brit fiatalság közismerten katasztrofális morális állapota is egyik eredménye e neolib filozófiának.

xaverta 2012.09.19. 22:32:33

@Kotkodus:
"hajrá magyarország, éljenek a lóvátett bohócok!"

A lóvá tett jobbágyok. Éljenek, csak ne velünk!:)

Blogger Géza 2012.09.19. 22:32:35

Rég olvastam ennyire semmitmondó posztot, amelyiknek tényleg 0 az információtartalma. És tényleg szomorú hogy valaki még mindig nem értette meg, hogy az IMF (+EU) elvárásai nem kamuk, valóban ezek jutottak eszükbe, szerintük ilyen intézkedésekkel kellene új irányt szabnunk. Vagy van még olyan sötét elme, aki nem érti, mit jelent a szociális kiadások lefaragása? Nem érti, hogy ez a valóságban mit jelent? Elképesztő...

Blogger Géza 2012.09.19. 22:34:20

@Amidazophen: És még mit hallottál ma a szomszédasszonytól? Hogy leszálltak az ufók a kertéjben és megették a karalábéját?

Blogger Géza 2012.09.19. 22:40:41

@Táskás Tóni: Ugyan már, hogy tudta volna ezt megfúrni a Fidesz. Az MSZP-nek nem a Fidesszel kellett volna foglalkoznia, hanem kigondolni, mit is tart helyesnek és azt végigvinni. A Fidesznek abszolút semmi eszköze nem volt hogy bármi ilyesmit megfúrjon, 8 év alatt volt 1 db népszavazás, ahol a nép fúrt meg 3 pénzbeszedési akciót. Röhej, hogy 8 év impotenciára még mindig egy azaz 1 db népszavazás lenne a magyarázat...

Blogger Géza 2012.09.19. 22:45:39

@Táskás Tóni: Oszt te milyen specialista vagy, aki egy pár másodperces szájnedvesítésből komplett diagnózist állít fel? Fletó táncából mit diagnosztizáltál annak idején?

Blogger Géza 2012.09.19. 22:54:13

@Artie: A száznapos programmal önmagában nem volt sok baj, csak közben meg kellett volna teremteni hozzá a fedezetet adóemeléssel, vagy költségcsökkentéssel. Na ez maradt el, de ez nem a Fidesz dolga lett volna, hanem a kormányé.

dr kíváncsivagyok 2012.09.19. 23:10:46

@Blogger Géza:
Baszki,...de kíváncsi vagyok melyik államhivatal élenjáró munkása vagy ?
A Föld-ostoba öregedő szöszivel egyforma az értelmi szintetek...

madarasi.abel 2012.09.19. 23:12:12

közben senkit se zavarjon meg az a tény, hogy Tacher néni kemény konzervatív fehérnép volt.
hu.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

J.László 2012.09.19. 23:19:39

@madarasi.abel:
A politikus Teacher soha életében nem volt kemény konzervatív fehérnép. Kemény neoliberális fehérnép volt. A Falkland-háború és a Szovjetunió összeomlása kölcsönözhette neki a "konzervatív" imídzset. Közben történész-konferenciát hívott össze a német kérdésről, mert beszart az ötlettől, hogy Németország magára talál.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2012.09.19. 23:39:53

@teglagyar3: ez klasszik trollkodás volt, értékeltük is.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2012.09.19. 23:55:56

A magyar politikának nagyon nem az MSZP és a Fidesz összeméricskéréséről kéne szólni. Számomra mindkét párt megbukott, és jöhetne vmi új.

Rwindx 2012.09.20. 00:55:58

@Táskás Tóni:
Szerintem beszélj egy kicsit a szilvás gombóc receptjéről is ha mellé szeretnél beszélni, érdeklődve hallgatom.

2012.09.20. 05:38:35

jó írás, grat
ha orbán tudott volna élni az ország által neki adott hatalommal, élete végéig maradhatott volna, de elb*szta, van ilyen
persze lehet hogy így is élete végéig marad

nu pagagyí 2012.09.20. 06:24:07

@Blogger Géza: Milyen adóemelésről beszélsz? Ha jól emlékszem a Fidesz nyolc évig adóelkerülésre buzdított a "nemzetáruló" kormány ellen. Ahol meg hatalomra került (2006-tól az önkormányzatok nagy részében) azonnali pénzszórásba kezdett devizahitelből.

A Fidesz akkor is felelőtlenül és az ország érdekeivel ellentétesen viselkedett, de kártevéseinek koronája a jelenleg folytatott, hatalommal történő visszaélés és nemzatáruló ámokfutás.

nu pagagyí 2012.09.20. 06:40:39

@Rwindx: Nem kellett volna senkit sem megmenteni. Nem lett volna tragédia, ha saját lakás és élete végéig fizetett hiteltörlesztés helyett bérlakásba költözik, aki elvesztette a lakását. Talán, egy dolog, amit tenni kellett volna, a magáncsőd intézményének beveztése.

Azzal, hogy az állam beavatkozott a piacba két dolgot sikerült elérnie. Megfojtotta a bankokat, akik így leállították a gazdaság hitelezesét. A recesszió következtében a megszűnt egy csomó munkahely és, azok is elvesztették az esélyt a törlesztésre, akik még bírták volna. Az állami "segítség" az embereket további felelőtlenségre buzdítja és ismét nem fogunk tanulni saját kárunkon. Továbbra is tarolhatnak a piramisjátékok. Ha már nagy a baj, állambácsi majd megment mindenkit, de ehhez előbb kifosztja polgárait.

felcsutisuttyo 2012.09.20. 07:19:45

én is tekerek egyet rajta: MAGYARORSZÁG JÓ , ORBÁN ROSSZ !!!!!
Magyarország Gyáva Nép,(mert nem mer baltát ragadni) Csak Orbán bátor... mert Ő maga a balta!

Kombi 2012.09.20. 07:34:05

@Táskás Tóni: hu.wikipedia.org/wiki/A_2008%E2%80%932009-es_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g_kronol%C3%B3gi%C3%A1ja
linken olvastam:Tegnap éjjel bejelentették, hogy Magyarország 25,1 milliárd dollár hitelkeretet kap.[68] Az IMF-től 15,7 milliárd dollárt, az Európai Uniótól 8,1 milliárd dollárt a Világbanktól pedig 1,3 milliárd dollárt. A csomag lényegében megduplázza az ország nemzetközi tartalékait.[69][70] A hitelkeretet 2010 márciusáig használhatja fel Magyarország kormánya, a készenlétért 0,25%-os kamatot számolnak fel évente, a rendes kamat 5-6%.[71] Az IMF csomagot üdvözölték a nagy magyarországi érdekeltségű bankok is.[72]
Ez erősíti az ország gazdaságának stabilitását és növekedési potenciálját, közel megszünteti Magyarország fizetésképtelenségének kockázatát. Az intézkedések célja a fizetőképesség javítása és a pénzügyi szektor erősítése a megfelelő forint- és devizalikviditás, a bankrendszer tőkeszintjének biztosítása, a külföldi befektetők bizalmának helyreállítása.[73] A The New York Times szerint hazánk középtávon jól jár a csomaggal, ellenben a Reuters értékelése szerint az átlagmagyar rosszul fog járni vele

Ha 2010 márciusáig használhatták fel, hogyan költötte el az Orbán kormány.
Erről az állandó hazudozásról és csúsztatásról mikor tudtok már leszokni.

mirigy187 2012.09.20. 07:45:49

@Kombi: Nem költötték el az egészet egy részéből vették orbánék a mol részvényeket és az elmondásuk szerint még mindig van belőle. (már ha megint nem hazudnak)

ⲘⲁⲭѴⲁI ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · https://bircahang.org 2012.09.20. 08:06:58

@J.László: "A kamatok 6-8% körül vannak, ami azért sem csillagászati, mert alig haladják meg az MNB alapkamatot.
Csillagászati kamatokkal Görögország jut hitelhez és lassan Spanyolország és Portugália. Tájékozódni nem tilos. "

- És még te hivatkozol tájékozódásra? Kis hazudós!

"A 10 éves lejáratú spanyol államkötvény hozama pénteken délelőtt 0,5 százalékponttal 6,43 százalékra esett, a felár 473 bázispontra csökkent a hasonló lejáratú német papír, a Bund hozama fölött.

A 10 éves futamidejű olasz kötvény hozama 38 bázisponttal 5,82 százalékra, a felár pedig 416 bázispontra csökkent."

hvg.hu/gazdasag/20120629_olasz_spanyol_allampapirok_eu_csucs

ⲘⲁⲭѴⲁI ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · https://bircahang.org 2012.09.20. 08:09:54

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: Szia endike! Hiába váltottál nikket baráth endre! A hülyeségeidről úgy is megismer mindenki. :-))

ⲘⲁⲭѴⲁI ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · https://bircahang.org 2012.09.20. 08:14:07

@Stefánia kisasszony (peenemündei tündérke): Az a helyzet Stefike, hogy az ország gazdaságát a hitel pörgette és ez egész világ ezt csinálta. A gond az hogy nem ipari, strukturális beruházás lett a pénzből, hanem plusz bér és nyugdíj, lakáshitel, lakás. Ami nem ez volt, azt ellopták, ez tagadhatatlan.

szonár 2012.09.20. 08:50:56

az ilyen gyenge szinvonalú bejegyzésektől biztosan nem lesz több baller szavazó, csak kevesebb. Lehet, hogy ez a cél.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2012.09.20. 08:55:13

@szonár: Ilyen gyenge kommentek csak a baller szavazók számát növelik.

fonó 2012.09.20. 09:15:31

Hol nemzeti konzervatív a kormányunk aki hőssé tesz egy aljas gyilkost, elérte hogy zászlónkat égetik tapossák a világban egy tál lencséért!!!

fonó 2012.09.20. 09:20:06

Az államadósságot a kékbanános ősmagyar agysebészetes tündérmesés Matolcsi olyan árfolyamon számolja ami éppen neki tetszik....ha csak így nem, hajrá délkóreába, szeretnék eurót váltani 120 ft-ért.

fonó 2012.09.20. 09:25:39

300 ft számlával hazaárulózás mengelézés, 30 ezer zsebbe nemzeti. Ez a gazdaságpolitika.

Kotkodus 2012.09.20. 10:13:19

@Kombi: "Az EU a tőkeerős cégeknek lehetőség, legyen az amerikai, német vagy kínai. Mikor majd, csak az Eu-s nemzetiségű cégeknek lesz lehetőség akkor talán mi is a labdába rúghatunk. Ti ezt nem veszítek észre?"

kedves barátom, te elméleti dolgokról beszélsz én meg arról a gyakorlatról, hogy indulok eu-s pályázatokon és szembesülök azzal, hogy olyan területen ahol a lehetőségek 20-25%ig vannak kihasználva mennyit kell várjak egy hivatalos válaszra... az mszpszdsz alatt sem volt gyors és hatékony a pályázatelbírálás, de a fidesz alatt (mert minden "okostojást" kirúgtak, hogy saját embereikkel helyettesítsék őket) egyszerűen összeomlott a rendszer... hát én ezt veszem észre... és persze azt, hogy megy a hülyítés, hogy az eu a hibás mindenért...

lehet az eu-t sok mindenért okolni, de ha annyira szar lenne, nem állnának sorban déli szomszédaink, hogy beléphessenek... legyél picit gyakorlatias, nézz körül! hova "menekülnek" a magyar fiatalok magyarországról? azerbajdzsánba, kínába?

tudod, már az átkosban is a nyugatot szídták, mégis jobban éltek, mint mi...

szóval látom én, hogy te komolyan elhiszed a kormány-propagandát és felépítettél néhány összeesküvés-elméletet a barátaiddal, de ezeknek semmi logikai alapja nincsen.

"a pénznek nincs belső értéke" pedig nem állja meg a helyét. 70 óta (bretton woods; nézz utána) valóban megszüntették az arany-alapú pénzrendszert, azóta minden valuta értéke mögött az azt kibocsájtó gazdaság stabilitása és monetáris politikája a garancia. valóban vissza lehet ezzel élni, de hosszú-távon a piac értékteleníti ilyen esetben azt a valutát (mert egyre kevesebbet hajlandók érte adni).

a pénznek az egyedüli ura a kamat. a mögöttes ideologizálás csak humbuk. magyarországra nem azért nem jön tőke, mert viktorkát lejáratták a szocik, hanem azért mert máshol (ahol akár sokkal anti-demokratikusabb a környezet) többet és biztosabban kamatozik, ezért inkább oda viszik. ha te a pénz mozgása mögött mindenféle ideológiákat és összeesküvéseket vizionálsz, nagyon rossz úton jársz (persze egy sikertelen kormány ezt fogja megpróbálni elhitetni veled...).

a fejlődéshez beruházás kell, a beruházáshoz meg tőke. nekünk magyaroknak nincs elegendő tőkénk, ezért külföldi tőkére szorulunk a fejlődés fenntartására. ilyen egyszerű ez a képlet. a többi az csak porhintés, hogy elhidd, hogy ők mindent jól csinálnak, csak az a fránya környezet nem értékeli ezt...

tudod, a politika értelme az, hogy egy adott környezethez alkalmaszkodva a legjobb eredményeket hozzuk ki egy adott helyzetből. e mérce alapján jelenlegi kormányunk (is) elbukott... a többi csak parasztvakítás... vegyél fel napszemüveget! :)

Táskás Tóni 2012.09.20. 10:37:50

@Kombi: Forrás az Államadósság Kezelő Központ.

Kombi 2012.09.21. 07:49:42

@Kotkodus: Először is én nem EU ellenes vagyok, hanem EU javító, én emlékszem , hogy régebben mennyi olasz textil, német holland háztartási gép stb volt az üzletekben, ma ez távolkeleti. Tehát nem védte meg a piacokat.

"a pénznek az egyedüli ura a kamat" mondod te, még stabil fejlődő viszonyok közt sem igaz, mert a pénzadás, pénztömeg a hozzáférés lehetősége nagyobb mint a kamat ereje. Próbáld ki, azt ha már a tőkét sem tudod visszafizetni, a kamatot még elnézik.

Instabil, visszafejlődő időszakban, amikor csökken a bizalom, ami sajnos ezután fog jönni, lenne szerepe a pénz belső értékének, aranyra való átválthatóságának, mert ez korlátozza a bankok pénzteremtő képességét.
Ha nincs ilyen korlát, akkor az sem segít, ha más valutára átváltod, mert annál sincs belső érték.
De az is igaz, hogy te aranyat is vehetsz, hogy véd magad, de ezzel kivonod a pénzt a termelőszférából és fokozod a további visszaesést.
De ne aggód a bankszféra teremt helyette újat, és ez egyébként is csak összeesküvés elmélet.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2012.09.21. 07:55:47

@Blogger Géza: te meg az ostoba, vélhetően Fidesz párttag vagy, aki nem képes felfogni, hogy a költségvetést az országnak önérdekből kell helyrehozni. Tudod, azért hogy ne növekedjen az államadósság. Vagy ilyen egyszerű összefüggéseket is képtelen vagy felfogni?
Meg azt sem érted, hogy a ostobán kivetett ad-hoc vállalati - banki adók - végül úgyis az embereken csattannak. Egyrészt mert a vállalati szektor ezt át tudja hárítani, másrészt, amikor a cégek kezdenek bedőlni és a kormányzati lépések eredményeként befektetések helyett túlélési stratégiákon gondolkoznak, akkor az ország is recesszióba esik. Nem az EU miatt, hanem saját ostoba elitjének álságos és szar politikája miatt.

Persze te lehetsz hülye, főnökeid viszont vélhetően ezzel tisztában vannak és szándékosan hazudoznak, pl. a banki adókról. Ez meg már, ugye, aljasság is: a zemberek becsapása.

Te pedig ezt az aljasságot is véded. Akkor te milyen minőségű figura is vagy?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2012.09.21. 08:01:06

@Wegam: a 2. kommentedet kimoderáltam: ugyanazt az okádék stílust képviselte, mint a mementóként itt hagyott első.

Ezt a stílust itt hanyagolni kell - másnak is.

Blogger Géza 2012.09.21. 08:37:42

@naphegyi vince: A Fidesz ezt pontosan érti, folyamatosan 3% alatt van hiány, amióta kormányon van. 2002 és 2010 között meg folyamatosan magasabb volt. Ennyi.

Az meg persze a demagógia csúcsa hogy úgyis minden adót áthárítanak, mert ez vagy összejön, vagy nem. A tények azt mutatják hogy nem, most nincsenek akkora extraprofitok a bankrendszerben, mint a devizahitelezés felfutáskori időszakban.

Kotkodus 2012.09.21. 09:45:01

1. a gépeket, kelméket továbba is (sokszor) eu-s cégek gyártják, csak kitelepült üzemeikben. ez az ára annak, hogy te gazdag térségben élsz, ahol van szociális biztonság. tessék panaszkodni a szudániaknál!

2. itt technológia-orientált termeléssel tudsz csak érvényesülni és erre minden esélyünk meg is lenne, ha nem üldöznénk el a külföldi tőkét.

3. a tőkét valóban a kamat és a biztonság mozgatja (én magam is megjelöltem fent). ezért áll jól a huf, ha viktorka megegyezésre áll az imf-fel, mert a tőke jobban bízik az imf-ben, mint viktorkában (és ennek semmi köze az mszpszdsz-hez, mint ahogy ezt viktorka szereti előadni...)

4. semmi értelme az arany árfolyam-rögzítésének, mert az arany várárlőerő paritása is változó (ínséges időkben egy tyúk, fellendülésben egy marhacsorda...). kíváncsi vagyok te hogyan csinálnád... van jobb rendszered, mint amit a piac kitaposott magának évszázadok alatt, vagy csak keseregsz?

5. konvertibilis (tehát megfelelő bizalommal szegélyezett)valutádat/devizádat bármikor cserélheted más devizára, ékszerre, műtárgyra, ingatlanra, nemesfémre, értékpapírra, stb. nem tetszik a pénzed, nem bízunk a bankokban? tessék másba befektetni! megint nem értem mi a gondod ezzel... egyébként is minél heterogénebb (tökéletes piac ismérvei) a pénzpiac annál biztonságosabban tudod a pénzed értékét megőrizni.

6. a jegybankokat meg a piaci mechanizmusok kényszerítik visszafogottságra. túl sokat nyomnak > értéktelenné válik > irányíthatatlan infláció > csőd > gazdaságpolitikai váltás.

7. mivel a piaci folyamatokat folyamatosan megújulnak és a szabályozásuk utólagos, kódolva van a rendszerben az időszakonkénti krízis. ez kivédhetetlen. azonban ezen nem változtatna a pénz értékének aranyhoz kötése (bretton woods előtt is voltak krízisek...).

8. szóval a rendszer nem tökéletes, de nem fogsz tudni - a globális világgazdaságban - ennél jobbat kitalálni. manapság sokat szídják ezt a rendszert (te magad is), de igazából nem a rendszer a hibás, hanem azok akik nem akarják megérteni a mechanizmusát és megpróbálnak a világos és előre lefektetett szabályokkal szemben sikereket elérni. persze a mai társadalomban könnyebb másokra (eu, imf, usa, bankok, zsidók, stb.) kenni a hibákat, mint szembesülni velük. ennyire korlátolt (érzelmi-vezérelt) a társadalmunk: ha fletó bevallja, hogy hazudott (mindenki tudta) > tömeghisztéria; viktorka hazudik, lebukik, de nem vallja be (pedig mindenki tudja) > szimpátiatüntetés...

Kombi 2012.09.21. 17:46:01

@Kotkodus: 1.Nyugodtabb lennék, ha nem Ázsiába kitelepült üzemekben gyártanák a termékeket, hanem itt.!

2.A külföldi tőkét senki nem üldözi el, hanem nagyobb profitot remél ott, ahol olcsóbb a munkaerő és a környezetrombolás megengedettebb.

3.Én arról beszéltem, hogy a pénz értékét nem csak a kamat mozgatja, hanem a pénztömeghez való hozzájutás lehetősége, a biztonság általában a kamatot mozgatja

4. Lehet hogy 3000-4000 ezer évig hülyék voltak az emberek, hogy aranyat,ezüstöt vagy utána aranyra átváltható pénz használtak, az fel sem merült benned, hogy lehet hogy nekik volt igazuk és minket vágtak át már az iskolában.

5. Az igaz, hogy te lecserélheted, de mi van ha mindenki leszeretné cserélni?
Nyomnak majd újat, nem igaz? Akkor meg miért nem lehet aranyalapú, vagy teljesen állami kibocsájtású?

6. Nem árt ha tudod, hogy az új pénzt döntően a kereskedelmi bankok teremtik, nem a jegybankok.
Azt nagyon hasznosnak találnám, ha újra egyedül az állami jegybank kezébe kerülne vissza a pénzteremtés lehetősége, mert így csökkenthető lenne adóteher, vagy növelhető az állami beruházás.

7. Túl kicsi ez a Föld, már 7 milliárd embernek, hogy csak a piac szabályozza.
De az sem megoldás hogy globális magántársaságok felosszák és úgy szabályozzák.

8. Még talán van rá egy kis időnk, hogy valami jobbat kitaláljunk, mert más választásunk nincs. A jelenlegi én úgy gondolom már nem oldja meg a problémánkat, csak növeli, vagy az utódokra terheli.

Kötelező rajta gondolkodni, még ha próbálnak is róla leszoktatni.

Ehhez kevés az amit az iskolában tanultál, mert ott a jelenlegi rendszer módszereit oktatják.

Kotkodus 2012.09.22. 07:52:08

1. a világgazdaságot nem a te lelkiállapotod szabályozza, hanem a profit.

2. a térségbeli országokba (ahol többnyire már drágább a munkaerő, de a szabályozás azonos) jelenleg is több külföldi tőkét ruháznak be, mint nálunk. vicces, hogy ellenzékben ezt még jól látta a fidesz...

3. jogos.

4. ez nem érv arra, hogy a nemesfémek várárlóerő-paritása is relatív. a pénz értéke ma is kötve van a nemesfémek értékéhez (vehetsz pénzért aranyat), csak a kötés aránya nincs rögzítve. az emberek nem hülyék voltak, hanem nem létezett globális piac és 20. századi technológia. közben egyéb nyersanyagok és széles körben használt technológia került nagy tömegben a piacra és azok értékei meghatározóbbak lettek a nemesfémeknél. szükség volt egy egyszerre sok piaci információt integrálni képes rendszerre, amely követni tudja a milliárdnyi termék és szolgáltatás egymáshoz viszonyított értékét. a gazdaság-alapú pénzmodell nem egy összeesküvés, hogy kifosszanak téged :). bevezetése óta sokat fejlődött az életszínvonal a világban, mert teljesítményre sarkall. jobb bizonyítékra nem lehet szükséged.

5. a kétszintű bankrendszerekben általában az államok (állami jegybankokon keresztül) felelnek devizáik értékéért. itt a politikai felelősség alapján feltételezzük, hogy nem akarják elértékteleníteni saját devizáikat, mert nem örül neki a nép. a jegybankok általában állami tulajdonban vannak, vagy ha nem is állami utasításokat követnek a monetáris politikát illetően. igen vannak államcsődök, és olyankor néha új pénzt nyomnak. ez kódolva van a rendszerben. semmit nem változtatna ezen az aranyhoz kötött pénzérték sem.

6. nemzeti valutát csak a jegybankok bocsátanak ki. a kerbankok számláin található devizára kell, hogy legyen jegybanki fedezet. nem gyártanak pénzt a kerbankok! az állam meg nyomhat pénzt de az infációval jár (lásd 5.). ha ez megváltotott mostanában, arról küldjél linket; illene tudnom róla...

7.-8. az emberi társadalomban a nagy kérdésekben mindig a leghatalmasabbak döntöttek... konzervatívnak tűnsz... akkor ez miért zavar? :)
viccen kívül: a tőke és a kamat sokkal következetesebb döntéshozatalra sarkallja az emberiséget. ilyen szempontból van rendteremtő szerepe. ennél jobb rendszert nem tudsz az utódokra hagyni - hacsak nem adósságot örökölnek ;-)... bár az arany-alapon is adósság lenne ;-).

kíváncsi vagyok, hogy milyen alternatívát tudsz felvázolni a mostani globális világgazdaság értékközvetítésére... mert eddig csak nyavajogtál... hol a modelled, amivel forradalmasítod a pénzvilágot?

mint említettem vannak hibái, de jobb modell nincs jelenleg (ha neked van, alig várom!). kicsit olyan, mint a demokrácia... ;-)
süti beállítások módosítása