Már régóta érik, hogy egy posztot a moderálási elveknek, de még inkább a moderálás mögött meghúzdó érveknek szenteljek.

Ebben a blogban sok munkám van, és a web2-es long tail-ben az lenne a szép, hogy az elvégzett munka értékét akár még növelhetnék is a kommentek. Értelmes hozzászólásokat kifejezetten várom,várnám. És persze az értelmes  kritikának is van helye, hiszen nem birtoklom a bölcsek kövét, simán tévedhetek. Ideális esetben előbb beszélgető kis csoportok, és nagyon sikeres politikai blogok körül a blogon is túlmutató politikai közösségek is kialakulhatnak. Elméletben.

Ezzel az ideális képpel szemben a valóságban az van, hogy pl. az  Index címlapján megjelenő blog.hu-s politikai írások alatt hihetetlenül sittes kommentfolyam szokott kialakulni. Csak néhány kivtéles blog van, ahol szerintem különböző okokból, de ez mégse így van. (Szerintem Vincenték moderálnak, az 1000 leütés alatt meg már van egy akkora közösség, ami képes lenyomni a trollokat, és a szimplán hülyéket.) Magamon is látom, hogy a szellemi pöcegödör szerű kommentfolyamokba már egy jó poszt esetén sincs kedvem belemerülni.

Mivel a blogom egyik célja az értelmes vita, és távlatosan esetleg a közösség építés, ezért a trollokat és a túlzottan nagy arányban gyűlölködő tartalmú, a rosszindulatú ostoba kommenteket, és kommentelőket eddig is utólag kihajintottam. Moderálás vár a Maxvall-féle bérkommentelőkre is. Egyérszt nem akarom, hogy az idióták elijesszék innen az értelmes embereket. A bérkommentelőknek meg minek adjunk propagandafelületet, velük vitatkozni, meg jószándékú, de céltalan energiapazarlás.

A moderálás kétségtelenül valahol cenzúra, de azt érzem, hogy egy bizonyos szellemi színvonalat megkövetelő, minőségi tartalom irányába ható, mérsékelten elitista cenzúra ez, ami nem politikai irányok ellen van. Persze ettől még nyilvánvaló, hogy döntően a ideszes, jobbikos white-trash fogja kiadni az áldozatok 90%-át. Illetve hát vannak olyan politikai irányzatok, melyeknél eszenciális követelmény a gyűlölet, a gyökér stílus. 

A szegény cenzúra-áldozatokat azonban azért sem kell nagyon sajnálni, mert akár a kommentelési szempontból liberálisabb blogokon, akár a jobbunista felületeken nyugodtan terjeszthetik továbbra is a gyűlöletkontentet.  Attól még, hogy én itt egyetlen blogon moderálok - mondjuk ki, aljas eszközökkel védem a nyílván nem is létező színvonlat - nos ettől még  a magyar blogszféra sokkal szabadabb és ezerszer sokszínűbb marad, mint az évi 80 milliárd közpénzből finaszírozott fidesz-szolgálati MTVA-birodalom. 

Mindezek ellenére, vagy éppen az itt elmondottak miatt a moderelás egy elég macerás feladat, mert egy liberális számára a más vélemények kikapcsolása még akkor se teljesen evidencia, ha azok nagyon gyökér formátumba vannak csomagolva. Egy szintig még zúzni is lehet.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr48367974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.02.09. 21:50:56

A cenzúra - becézgesd bárhogyan - tisztességtelen és normális emberektól távol álló eljárás.

Téged minősít és a bandádat.
Nem az én szégyenem.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.15. 23:20:29

@Éhes ló: Tényleg? Jó és amúgy szerinted én költök közpénzt vagy az MTVA? És én kiket tiltok ki? Jobboldaliakat vagy azokat akik ostoba és ordenáré stílusban kommunikálnak?

Szerintem egy szellemi pöcegdör szerű kommentfolyam pont azokat ijeszti el, akikkel beszélgetni érdemes és szeretnék. Te is azért lettél kihajintva, mert tartalom nélkül vagdalkoztál. Az első értelmesebb kommenteddel, lett "színvonal-kredited" is. Igaz, ez a kredit felélhető.

Szerinted egy tanórán pl. nincs cenzúra, mindent lehet? Vagy egy szintet megütve tágulnak ki csak a lehetőségek? Míg egy szint alatt retroziók vannak. Ez ugyan nem tanóra, de egy klubhoz már hasonlít. Cenzúrázni nem jó, meg nyűg is, de kell egy klubnak lehet saját viselkedési kódexe. Valahol szigorúbb, valahol lazább.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.15. 23:21:54

"Te is azért lettél kihajintva" - azaz csak a sittesnek értékelt kommentjeid.

Quentin vagyok Montargis-ból 2016.03.08. 23:59:14

Egyébként az ember hajlamos ordenárénak minősíteni azokat, akik vele ellentétes álláspontot képviselnek.

(Mert ugye aki talál egy botot, az hamar találni fog kutyát is, amit meg kell büntetni, ahogy a kínai mondja.)

Ha nem bírod ezt, akkor tedd kommentelhetetlenné a cikkeidet, és akkor nem lesz ellentmondás.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.03.18. 22:02:21

@Quentin vagyok Montargis-ból: Az ellentmondással semmi gond nincs.

De ezt szekértábor fröcsögést nem bírom, meg annyira nullaközeli értéket látok benne.

Nem tudom, hogy most én csömörlöttem meg, de mintha 2006-2010-es első blogjaimnál még nem lett volna ennyire beteg a kommentelés. És abból az időszakból jó élményeim vannak a "long tail"-ről.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.03.19. 23:23:05

tessék, ha ilyen a kommentfolyam, akkor minek az egész?
comment.blog.hu/2016/03/19/nagyon_idegesitheti_a_fideszt_juhasz_peter_a_tenyek_nem_szall_le_rola?

Tök nyilvánvaló, h a cenzúra mentesség úgy valósulhat meg, h két, vagy többrétegű lesz a kommentfolyam. Lesz egy vagy több szűrt sáv, és akkor a fosparádét ki lehet kapcsolni, úgy hogy nincs cenzúra. A 95% tuti a szűrt verziók valamelyikét választaná.
De a hatalom megszállotjai persze tuti kerülnék a többrétegű kommentelést is.

Éhes ló 2016.03.20. 09:05:59

Teljesen normális kommentfolyam ez a zindexről, ahol a haverjaid pontosan úgy trágárkodnak ( a cenzúra védelmében) mint a tolvaj füvesembert fikázók.

Mi a tisztességes eljárás ilyen esetben?
Az, hogy a fikázó ballibbantak ott díszelegnek, míg a lefikázottakat kiírtja a cenzor?
Ez a köser?

Nincs elfogultságmentes cenzúra.
Sehol.
süti beállítások módosítása