Nem tartom reális fenyegetésnek a Houellebecq könyv alapötletét: még 2050-ben sem lesz muzulmán egyetlen olyan európai állam sem, ami most nem az. Ha meg mégis lesz átfordulás, akkor az a muzulmán világ legutoljára feladott területén, a 150 éve elvesztett Balkánon lehet mégis ilyen állam.

Első hírek alapján azt tippelném szándékosan provokatív, de kissé olcsó vészmadárkodás a könyv, amire én nem vagyok kíváncsi. Talán a Fehér Európa múló dicsőségén kesergő úri közönség valagba rugdosására, tán a polkorrekt baloldalnak való odaszurkálásra szánta Hollebeck, akiről leginkább annyit tudok, hogy már az óvodában is hamutálca volt a jele. A francia kontextust pedig végkép nem kapirgálom. De azért a recenziókból  becsülettel elolvastam párat, ha már ennyire nagy a könyv körül a bizsergés.

Már tényleg fújom a könyv sztoriját, amikor belefutok a Mancs kritikájába. Aztán nem győzök kamillázni és elismerően bólogatni, amikor elakadok a cikk olvasásában. Merthogy egy-két mondat szépen bever: olyan erős állítások vannak a szövegben, amire muszáj rápihenni, és közben szépen betárazni a mélyebb memóriába. Egy ilyen cikkből egy is elvisz két számot. Érdemes lenne idézni is, de most sietek. (A kispolgár lelkében, Sipos Balázs: Mancs 2015/19.) A szerző nevét megjegyzem.

Pesze nem tudom hova sietek, mert a másik értelmezés, amibe a múlt héten belebotlottam, az Szőnyi Szilárd szellemi hulladéka volt. És akkor meg minek a sietség? Lehet, hogy a virágos mezőn érdemesebb járkálni, az értékeket érdemesebb inkább keresni. Miközben a Szőnyi féle értelmezés nekem olyan mint egy nagyvárosi szeméttelep, ahol nyakig ér a dzsuva, lehet a szemétben, a szándékosan manipulatív kérdésfelvetésből fakadó burkolt gyűlöletben fuldokolni. De azért bírkozom majd vele egyet - mivel túl hosszú lesz -, egy külön posztban.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr477457776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása