Azerbajdzsán a mintaállam - hírdeti a Magyarország bukott demokráciává züllése felé úton a legújabb mérföldkő.

Az Azerbajdzsánnal való smúzolás persze illeszkedik az illiberális demokráciák a sikeres államok orbánista téveszméhez. Azerbajdzsán éppenséggel nem az elnyomó politikai rendszerének köszönhetően lett gazdaságilag úgy ahogy sikeres, hanem nyersanyag - főleg szénhidrogén - vagyonának köszönhetően. Pesze a mintállamként való dícsőités sem ennek szól, de ennyi kitérőt megér ez az illiberális állam is.

A kőolaj és földgáz export alapú gazdasági föllendülés egyrészt Magyarország számára nem követhető gazdasági modell, másrészt a nyersanyagexporton alapuló gazdasági fellendülés, messze nem egyenlő a gazdaság szerkezeti fejlődésével. Példa az olajalapú hosszabb távú sikertelenségre Venezuela, Irán és Oroszország. Összeségében mind az illiberális demokráciák sikeressége, mind Azerabjdzsán gazdasági példaképként - a mintaállam kitétel  - való beállítása, közgazdasági értelemben hatalmas ostobaság.

Aztán még ebben a gazdasági mintállamban verik az újságírokat, bebörtönzik az ellenzékieket, háborúra készülnek a szomszédukkal. Ha az első kettő alapján bárki mintaállam, akkor felmerül a kérdés, hogy Gyurcsánnyal és 2006 őszével mi volt a gond. Az hogy Feri túl puha volt? Tisztára mint egy csaj... 

És akkor még habnak ott a tortán: Szijjártó Petike megkoszorúzza a KGB-s papa sírját. Ami végül is szép, de nem éppen az első  bizonyítéka annak, hogy a Fidesz csak meglhetősen gerinctelen módon, és jobbára csak üres szólamok szintjén antikommunista.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr826899515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása