Október 23-án az idő ismét gyönyörű volt, csak úgy mint egy éve. A Milla összellenzéki és immár pártok, pártkezdemények által uralt tüntetésén most jóval kevesebben voltak, mint a civilek egy évvel ezelőtti megmozdulásán. Utólag egyértelműen levonható a tanulság, attól hogy az ellenzék együttműködik, attól még nem lesz egységes és szerintem nem is kell együtt ünnepelni, hiszen az összefogás csak az orbánizmus legyőzéséről, és a lerohasztott magyar demokrácia helyrehozásáról szól. Ezen túl azonban nincs egység, eltérnek a célok, és  főleg az elmúlt évek politikáiról való vélekedések. 

Mint kiderült, Bajnairól lecsúsztam, noha leginkább rá voltam kíváncsi. Mit tud Bajnai szónokként (annyira sokat nem), mik a éppen a fő mondásai. (Sajna ezt azóta se tudtam meg, nem mintha tűvé tettem volna az anyagért az internetet.)

Bokros Lajos előtt érkeztem. Bokros kommunistázott, ami jó elvi irány, pláne egy piaci konzervatívtól, de rossz megfogalmazás, mert a bolsevikozás sokkal helyénvalóbb, hiszen a Fidesz baja nem a kommunista, egyenlősítő ideológia, hanem a totalitárius rendszerekre hajazó belső agresszió és elnyomás. A politikai ellenfelekkel szembeni agresszió persze döntően csak verbális, de a nemzet kettévágására ez éppen elég. 

Kuncze ellenzéki kritikája egészen jó volt és egészen addig, amíg el nem kezdett közös listázni, és lassan kiderült, hogy itt kevésbé ellenzéki önkritikáról van szó, hanem afféle jó kis magyaros "ti is hülyék vagytok, én ezt is jobban tudom"-ról van inkább szó. Ebből pedig nem nehéz levonni a következtetést, hogy ha ezek a maiak se tudják mit kell tenni, akkor az SZDSZ anno mindent egész jól csinált. Csakhogy Kuncze minek rombol, és amikor megvolt a lehetősége mit is épített? Azaz mihez asszisztált? Az SZDSZ ugyanis 2000 után három olyan szocialista vezetésű katasztrófa-kormányban vett részt, ami teljesen hiteltelenné tette az SZDSZ politikáját, és ezzel hiteltelenítette az SZDSZ által egyre kevésbé képviselt magyar liberalizmust. Közös lista az MSZP-vel? Ugyan minek?! Az SZDSZ-ből ismert pragmatizmus jegyében, - abban a gyakorlatban elvtelenné váló pragmatizmus jegyében - nem igazán kellenek az ilyen haszonleső, de rövidlátó megoldások. Az együttműködésnek és az összefogásnak az a szintje éppen elég, hogy mindenhol egy közös jelöltet állít az ellenzék. De ameddig az MSZP hitelesen nem változik, nincs értelmes programja, rovott a múltja, amiről semmi értelmeset nem tud mondani, addig ennél erősebb együttműködés önfeladás és elvtelenség lenne a Harmadik Magyarország részéről. Sokkal szívesebben szavazok külön listára, ha azzal kimutathatom, hogy amúgy az MSZP-re és összességében az elmúlt 12 évre is nemet mondok.  

Fodornak Gábornak az eleje volt unalmasabb, de volt beszédének egy igen erős része, egyértelmű csúcspontja, amikor az orbánizmus a külföldet hibáztató, hazudott szabadságharcát vette célba. A magyaroknak nem az EU és a külföld gyarmatosítja, hanem egy gátlástalan, morálisan lerohadt - na ilyenből nálunk több garnitúrára való is akad - elit elnyomása jelenti a problémát. Ez a parazita magyar elitcsoport 8,2 millió magyar választási jogát korlátozta le, évente 100 milliárdokat oszt le saját oligarcháinak és klienseinek. Ez a gerinctelen elitcsoport játsza át a földeket haveroknak, ez államosította erőszakkal a magánnyugdíjakat, ők vitték véghez a trafikmutyit. Ez a féltudású elit másik fele, akik éppen olyan bénán kormányozza az országot, mint az előző. Ha összevetjük a GDP növekedést a Visegrádi országokkal plusz Románia és Bulgária , akkor továbbra is mi vagyunk a csoportban a tök utolsók. 

Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát a következő részre hagyom.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr425608278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása