Vereséget szenvedett a Fidesz az MSZP szerint - jöttek az első hírek, miután az Alkotmánybíróság elkaszálta az jogkorlátozó előzetes választási regisztrációt. A későbbi nemzetközi beszámolók is hasonló címmel jöttek le. A Fidesz pedig belenyugodni látszik a döntésbe.

Tényleg ez lenne hát a nagy vereség? Azért lehet ezt más nézőpontból is megítélni. Ugyanis ha azt hiszem, hogy ez egy olyan eset amin az ország és lakosai inkább nyertek, akkor a Fidesz miért veszített volna? Mert ez egy nulla végösszegű játék? Nem a politika nem feltétlenül az. Szerintem noha a Fidesz eredeti célját nem is érte el, nem veszített itt nagyot a visszavonulással.

A politika, a közügyek intézése, inkább egy win win játék, mint - a látszat ellenére - a legtöbb sportmérkőzés, legyen az barátságos vagy profi. Már ha elfogadjuk hogy a részvétel a fontos. És tényleg ha jó a játék, akkor egy barátságos meccs sorozatot végül elvesztő is nyer. Egyrészt vagy pár meccsnyi győzelem jön össze, vagy rosszabb esetben egy jó kis testmozgás. Az ember máris úgy érezheti, hogy megérte beszállni a terem kifizetésébe. A profikat nézve pedig nem árt arról elfeledkezni, hogy egy jó bajnokságban szereplő profi csapat tagjai is elég jól kereshetnek.

Vagyis ha a Fidesz az ország számára hasznos játékban vett részt, szabályosan játszó, veszteni tudó csapatként. Még ők is elismeréseket bezsebelve jöhetnek le a pályáról. Persze azt készségesen elismerem, hogy ezzel a szemlélet eléggé idegen a jelenlegi magyar közgondolkodástól. Ha ugyan létezik olyan, hogy közgondolkodás.

Milyen szép is lenne mindez, de sajnos máshogy néz ki valójában a helyzet. Mert a fenti "békés marslakós " fejtegetésnél jóval lényegesebb a választási rendszer kapcsán, amire a TASZ közlemény is rávilágít: "az AB-határozat önmagában nem teremti meg a demokratikus választások feltételeit."

Hiába nem lesz regisztrációt, az egyfordulós választási rendszer továbbra is számos elemében totálisan elfogadhatatlan. Ha rövid akarok lenni, akkor azt mondom, az AB döntésétől a Fidesz rendszere még nem lesz demokratikus.

De hogy egészen konkrét legyek, a választási rendszer azért nem demokratikus mert a nagyon nehezen átléphető belépési küszöb egyszerre gátolja az országot ténylegesen megmenteni képes politikai párt megjelenését.  Az egyfordulós rendszer pedig választási koalíció kötési kényszert eredményez, ami pedig gátolja hogy a választók ténylegesen a nekik tetsző pártra és programra szavazzanak.

Az új pártok megjelenését gátló, túl magas belépési küszöbnek több tényezője is van, ezek közül az egyik fontos tényező a területi és kompenzációs listák szerepének legyengítése. A listák szerepének gyengítése az amúgy is túl magas 5%-os küszöböt képes tovább emelni a gyakorlatban, ill. képes megakadályozni, hogy a szavazók körében 5%-os arányt elérő párt frakció alakításra elegendő képviselőt juttasson a Parlamentbe. 

Persze nem jutottam még messze a választási rendszer hibáinak végére, de azért akkor is muszáj ideböknöm, hogy ez választási rendszer a Fidesz és az orbánizmus egyik legnagyobb demokrácia ellenes bűne.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr55009190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása