Nemrég készült egy érdekes interjú a mesterséges intelligenciákkal foglalkozó Neil Jacobsteinnel. Jacobstein arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia (MI) már beépült a mindennapjainkba – amikor Google-lel keresünk, a Sirit használjuk, a repülők robotpilótája, már mind MI-re épülő szoftvereket használunk. Az ipari automatizáció és robotika újabb hulláma, a Nemzetgazdasági Minisztérium által elindított Ipar 4.0 platform technológiai szintjein szintén ott állnak az egyre javuló képességű mesterséges intelligenciák. Jacobstein az interjúban az MI-k terjedésének számos érdekes aspektusát veszi sorba. De én csak azokat a gondolatokat  emelem ki, melyek segítenek megérteni, hogy hová is vezethet ez a fejlődési folyamat.

Jacobstein szerint a 2020-as évek közepére már eljutunk odáig, hogy egy emberi agy feldolgozóképességére fog hasonlítani. Noha messze nem Jacobstein az egyetlen, aki meglehetősen gyors fejlődést vetít előre, de más témával foglalkozó szakértő lassabb fejlődést jósol. Az időhorizontokon lehet vitatkozni, de az nagyon valószínűnek tűnik, hogy a mesterséges intelligencia fejlődésének története jó eséllyel a szuperintelligencia megjelenésével fog véget érni. És ahol ez a történet véget ér, ott éppenséggel elkezdődik egy másik történet.

bostrom_borit.jpgA szuperintelligenciáról Nick Bostrom írt egy nagy hatású és immár magyarul is olvasható könyvet,  amiről a gyartastrend.hu-n olvasható egy rövid összefoglaló. Bostrom nem csak a szuper-MI alapú szuperintelligencia megjelenését vetíti előre két forgatókönyv mentén, hanem bemutat még két másik forgatókönyv csoportot. A számítógépes hardweren alapuló szuperintelligencia két forgatókönyve közül egyik a szoftveres algoritmus alapú Mesterséges Intelligencia, míg a másik út Az emberi agy teljes emulációja (ezt a kettőt némileg önkényesen, összevonva nevezem MI-alapú forgatókönyveknek). Bostrom leír két transzhumán, vagyis a homo sapiensből, de a homo sapiens eredeti képességeink érdemi meghaladásával számoló forgatókönyvet is, ezek a Biológiai szelektivitás, Agy-gép interfészek. És emellett van benne egy a mai emberrel, a homo sapienssel kompatibilis forgatókönyv is, a Hálózatok és szervezetek.

Maradjunk a szerintem legnagyobb valószínűségű, MI alapú forgatókönyveknél. Az MI emberiséggel szembeni beállítódása szerint három forgatókönyv létezik. A gonosz szuper-MI leghíresebb filmes megjelenése után nevezzük Skynet forgatókönyv csoportnak. Van egy semleges verzió is, ami másképpen lehet veszélyes az emberiségre. Ugyan nem gonosz velünk szemben a szuper-MI de átlép rajtunk saját elsődleges célja elérése érdekében. Ha pl. papírcsákó hajtogatás a fő programja, akkor a Föld összes elérhető erőforrásából papírcsákókat gyárt és az emberiség életterét elpusztítja. (Ha nevet akarunk adni neki, akkor ez a Papírcsákó-hajtogató forgatókönyv csoport.) Az emberiséggel barátságos MI forgatókönyv csoportot - Frank Theys belga vizuális művész a címadó ötletet is megfogalmazó Technocalyps című dokumentum filmje előtt tisztelegve - nevezzük el Digitális messiás forgatókönyv csoportnak.

A történet, ami véget ér még a pozitív a Digitális messiás forgatókönyv esetén is, az az emberiség uralkodása a Földön. Noha ez egyáltalán nem biztos, hogy olyan kellemetlen lesz, mint ahogy a Terminátorban és a Mátrixban láttuk. De ahogy erre Jacobstein is utalt rá, nagy figyelmet érdemel és komoly erőfeszítéseket kell tenniük az ezen a területen dolgozó kutatóknak, hogy az emberiséggel szemben jóindulatú, és ránk vigyázó szuper-MI jöjjön létre. A keresztény szimbolikára rácsúszva, Vilmos evangéliuma szerint a szuper-MI kifejlesztése azért is szükségszerű, mert magának a most még csak 7,5 milliárdos emberiségnek van szüksége egy olyan univerzális szabályzó eszközre, ami képes kezelni és egyensúlyba hozni a modern emberiség által kitermelt számos környezeti, társadalmi és gazdasági egyensúlytalanságot. Ez az új – de az emberiség által létrehozott - mesterséges és szuperintelligens életforma lesz az, ami a Földön úgy fogja optimalizálni az erőforrásokat és irányítani a fejlődést, hogy az emberiség számos álmát megvalósítsa.

Az új szuper-MI irányította társadalom miután rendbe rakta saját önpusztító folyamatait felkészül előbb a naprendszer kolonizálására. Majd pedig a Naprendszer erőforrásait felhasználva felkészül a naprendszer elhagyására. Valószínűleg minket, ill. azokat a humán ill. inkább humán-alapú életformákat is vinni fog magával, amivé az emberiség az ún. szingularitás után (szét)válik. De ez már egy olyan távoli jövő, ami ha nem is időben, de belátó- és előrejelző-képességben nagyon távol van tőlünk, még akkor is, ha a technológiai szingularitás utáni időt, nem fekete lyuk szerűen és tökéletesen beláthatatlannak képzeljük el.

Persze a jóindulatú szuper-MI kifejlesztéséig az emberiségnek még el kell jutnia épségben úgy 2060-80-ig. A mértékadó kutatások amúgy nem ezt az időpontot becslik, hanem az emberi szintű MI létrehozását (HLMI), ha jól veszem ki 50 ill. 75%-os valószínűségekkel, és az időpont a HLMI becslések 10 éves megtoldásával jön ki. Persze eddig még nagyon sok minden történhet. Például páran meghalhatunk. Pedig a szingularitás után, ha van elég tárhely, ez sem lesz kötelező. (A fenébe is: csak pár évtizeden múlott ez fránya halhatatlanság!)

Mindez azt jelenti, hogy ha a szuper-MI kifejlesztése meg is történik, akkor azt mi már nem  feltétlenül fogjuk megérni. Ez azonban nem változtat azon, hogy egy meglehetősen izgalmas technológiai, fejlődési történetről van szó. Jacobstein állításaihoz visszakanyarodva, azt viszont nagyon is megéljük, hogy az egyre jobb képességű MI-k mindennapjaink részévé válnak. Illetve azt is hamarosan jobban fogjuk látni, hogy közeledünk-e bármiféle fordulóponthoz. A szuper-MI biztosan nem a semmiből fog megszületni (ha egyáltalán), hanem egy technológiailag nagyon elpattant emberiség terméke lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr3912055569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása