"A világot viszonylag egyszerű szabályok igazgatják, akkor is, ha ezeket a szabályokat sokan sokszor áthágják. Ennek ellenére a szabályok és törvényszerűségek évszázadok óta nem változnak. Nem változnak, mert ésszerűek, logikusak és hasznosak. Magyarország mégis úgy tesz, mintha nem léteznének, sőt szembe megy velük.

Két ilyen szabályt említenék, hogy alátámasszam a mondanivalómat. Az egyik, hogy azok az emberek és azok a népek élnek jobban, amelyek nagyobb értéket tudnak termelni a többiek számára. Amelyik nép okossága, találékonysága és teremtőképessége nagyobb, és ennek eredményeit el tudja adni másoknak, azaz az okosságának piaca van, az jobban fog élni. Több pénzt kap az alkotó tevékenységéért, több pénzét kap egy évi, egy havi, vagy egy órai munkájáért. Ez igaz minden egyes emberre, és igaz az emberek nagyobb csoportjaira, egész nemzetekre. Minél nagyobb értéket állítanak elő, annál többet kapnak érte a piacon, tehát annál jobban élnek. És tegyük hozzá, kevesebb pénzt lehet kapni egyszerűbb munkákért, és több pénzt lehet kapni magasan képzett munkákért, találmányokért, fejlesztésért, szellemi tevékenységért. Ezért nagyon fontos, hogy egy országnak nagyon magas színvonalú oktatási rendszere legyen.

A másik szabály, amiről röviden beszélnék, az, hogy egy kormány akkor végzi jól a feladatát, ha egy nép értékteremtő tevékenységét a lehető legjobban támogatja. Ez a kormány feladata. Biztosítania kell a törvényességet, hogy az élet kiszámíthatóan folyjék, ne kelljen senkinek félnie visszaélésektől, méltánytalanságoktól, meglepetésszerű büntetésektől. A törvényesség biztosítása mellett a kormánynak gondoskodnia kell minden gyerek egyenlő színvonalú oktatásáról, hogy az ország minden pontján ki tudjon bontakozni a tehetség, ami aztán emeli az értékteremtést. Nem csak Budapest előkelő kerületeiben, hanem az ország legeldugottabb falvaiban is, ahol ma is születnek tehetségek, csak éppen elvesznek maguk, az ország és a világ számára. A törvényesség és az oktatás mellett a kormány feladata a mindenki számára elérhető, színvonalas egészségügyi ellátás és az egészséges környezet biztosítása, hogy a betegségeink korán kiszűrhetők, az életünk hosszabb és egészségesebb, az emberi méltóságunk minél hosszabban megőrizhető legyen.

Összefoglalva: a világ azokat a társadalmakat jutalmazza magasabb életszínvonallal és nagyobb boldogsággal, ahol magasabb értékteremtés folyik, és a kormányok ennek az értékteremtésnek – az értékes emberi élet alapfeltételeinek – szolgálatában állnak. Értékteremtés és értékteremtő kormány. Két dolog, amely ma Magyarországon nyilvánvalóan nincs, vagy csak dirib-darabjaiban van meg.

Azzal kezdtem az elején, hogy ezek olyan szabályok, amelyek alól nincs kibúvó. Gondoljon bele bárki, hát nem igaz ez? Mit tud kezdeni magával egy olyan társadalom, egy olyan ország, amelyben alacsony az oktatás, az egészségügy és a jogszolgáltatás színvonala, mit tud kezdeni magával egy olyan ország, amelynek népe nem termel magas színvonalú, jól eladható terméket a nemzetközi piacra? Magának adja el az ócskát? Minden bizonnyal. Ez a szegénység és az elmaradottság biztos útja.

Magyarország az Orbán-kormánnyal olyan válaszút elé került, amikor el kell dönteni, elindul-e a bezárkózó, szegényes, önmagával valójában elégedetlen élet felé, vagy éles kanyart vesz, és elkezd értékekben, nemzetközi együttműködésben, versenyképességben, a gyerekeinkben, és a jövőnkben gondolkodni."

Ezt a szöveget a Polgári Konzervatív Párt alkalmi rajongójaként és a magam módján elkötelezett híveként reblogolom. A PKP céljai csakúgy mint az enyéim összefoglalhatók egy szép, 2016-os február esti bejegyzés erejéig abban, amit idáig Béndek polgár- és honfitárs írt.

Értékteremtő országot és értékteremtő kormányzást akarunk. Ennyit. Kevesebb hókuszpókuszt, semmi sérelmi nyűgöt, semmi összeesküvés elmélet, de annál több, a magyar jövőbe bízakodva tekintő, harcos derűt. Ennyit. És ez nem is olyan kevés.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr528361822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2016.02.05. 06:09:37

A poster állításai sokat mantrázott hazugságok.
Akik ma a világon legjobban élnek mások kirablásával, gyarmatosításával tettek és tesznek szert gazdagságra.
Ha bármiben is tehetségesebbek a magyaroknál/bárki náluk szegényebbnél akkor az a mások kifosztásának/alávetésének aljassága.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2016.02.05. 11:01:21

@Éhes ló: nem véletlenül vagy mindig éhes -- de hogy éheztetnél amiatt egy egész népet is, hogy fogalmad sincs semmiről, az azért durva

Éhes ló 2016.02.05. 12:23:04

@HaFr: aki nem ovis és ennek ellenére a nevet összekeveri a személlyel aki viseli, az a fogalmatlan és neveletlen.
Hazudsz, hogy én bárkit "éheztetnék".

Eszemben sincs és a hazugságoddal ellentétben, nem is írtam ilyet soha, sehol.

A névvel való majomkodás csak fogalmatlanságról és neveletlenségről árulkodik, de a notorius hazudozás becstelenségről is.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.05. 21:10:12

@Éhes ló: "fogalmatlan, neveletlen, hazugság": nem érvelsz, csak minősítesz minket. A gond az, hogy a fogalmatlanság és neveletlenség éppen ezen az általad elvégzett aktusokon keresztül manifesztálódik.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.05. 21:21:34

@Éhes ló: "mások kirablásával, gyarmatosításával tettek és tesznek szert gazdagságra" a portugál gyarmatosítók miért szegények? Az USA-nak nem is volt, Németországnak meg alig volt gyarmata. És mi a helyzet az orosz gyarmatokkal? A gyarmatok kizsákmányolása ettől persze létező igazságtalanság volt, de messze nem magyarazza azt, hogy ma miért gazdag egy ország. (Finnország, Svájc, Írország pl.)

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.08. 23:09:05

Véletlenül megválaszoltam egy kimoderált béna kommentet, de most visszamásolom, hogy mutassam mégis mi az, amit általában időpocsékolásnak tartok.

@Éhes ló: válaszolt neked:

@naphegyi vince: nos az válasz volt egy a nevemmel és a fogalmatlanságommal személyeskedő komentre, (nem)sajnálom ha nem tűnt fel, az értő olvasással komoly gondjaid vannk, ahogy látom.

A történelemoktatásod hiátusait nem célom itt korrepetálni, javasolom, hogy fordulj speciális felnőttképzési intézményekhez, ha komolyan gondolod azt, amit leírtál a kommentedben és postodban.
Köszi.

----------
@naphegyi vince:

nézzük mit sikerült összehoznod a legutóbbi kommentedben: olcsó sértegetés, kioktató hangnem, aztán nézzük a nagy töritudásod: ez így érvek nélkül nem tűnik többnek, minta posztkomcsi magyar áljobb történelmi narratívája a gyarmatosításról, amit a a komcsiktól és antiglob balodaltól vett át. Erre aztán tényleg lehet nagy az arcod. Pláne, ha a példákkal kapcsolatban sikerülne gurítanod valamit.

"A történelemoktatásod hiátusait nem célom itt korrepetálni, javasolom, hogy fordulj speciális felnőttképzési intézményekhez, ha komolyan gondolod azt, amit leírtál a kommentedben és postodban." hát ja, ez inkább rólad szól mintsem rólam: kissé narcisztikus alkatnak tűnsz. Szóval le kéne már jönni, azzal a mérhetetlen tudással, vess már pár gyöngyöt ide a disznók közé.

Éhes ló 2016.02.09. 14:01:53

Nos a cenzúra - becézgesd bárhogyan - tisztességtelen és normális emberektól távol álló eljárás.

Téged minősít és a bandádat.
Nem az én szégyenem.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.09. 21:33:59

@Éhes ló: Tényleg? Jó és amúgy szerinted én költök közpénzt vagy az MTVA? És én kiket tiltok ki? Jobboldaliakat vagy azokat akik ostobák, vagy gané stílusban kommunikálnak?

liberator.blog.hu/2016/02/07/moderalasi_elvek_427 Szövegértés témában most itt a nagy lehetőség a villantásra.

Éhes ló 2016.02.09. 21:54:41

@naphegyi vince: a véleményem változatlan.

Összekevered az okot az okozattal a választ a bunkó beszólással, cenzorkodsz, történelemismereted hiányos mind a világ, mind a magyar történelmet illetően.

Képtelen vagy a magyar szöveg megértésére sokadjára is.
Ez összességében a totális vitaképtelenségedet jelzi, ami a postod alapján már joggal feltételezhetó volt, amint azt le is írtam volt.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.10. 23:57:24

@Éhes ló: Te nem vitatkozol, hanem csak mantrázod a paneleidet, állításaid érvelés nélkül ismételgeted. De attól, hogy leírod százor, hogy én buta vagyok, attól te nem leszel okosabb. Mert az értelem okos gondolatokban és nem abban nyilvánul meg, hogy elmondod magadról százszor, hogy te milyen okos vagy, a másik nem érti a szöveget, történelemismeretei hiányosak, stb. Tudod, ez nem olyan nagy csavar, hogy ne lehessen gyorsan átlátni.

Én meg hiába próbálkozom, ez így egy egyoldalú, egy kicsit szomorú és egy kicsit reménytelen történet lesz. De tanulságnak és példának amúgy megfelel.

És nem leszek olyan tapintatlan, hogy itt, nyilvánosan vonjam le a következtetést. (Bár még kiprovokálhatod.)

Éhes ló 2016.02.11. 12:18:08

Nos én az első hozzászólásomban a véleményemet mertem közölni egy rossz és számos butaságot, valótlanságot tartalmazó post kapcsán.

Amit erre a véleményemre válaszul kaptam az HaFr részéről ennél semmivel nem volt igényesebb, sőt, kifejezetten csak a szerény személyemmel, a nevemmel foglalkozott.
Ezt nyilvánvalóan visszautasítottam.

Erre - ilyen előzmények után - te nekem szóltál be, nem annak aki személyeskedésre váltott vita helyett, sőt, nem csak totális ok okozati tévedésedben tetted ezt, hanem még sunyi cenzúrázásba is kezdtél, amikor erre a figyelmedet próbáltam felhívni.

Nos ez nagyon nem vita, hiszen sem a kettősmércés cenzor, sem a személyeskedő hülye nem vitapartner, ahogy a postod sem post, vagy bármiféle vitára alapot adó megalapozott vélemény.

Ráadásul hazudsz, amikor azt írod, hogy saját okosságomról írtam volna bárhol is. Nem tettem ilyet sem a látható, sem a cenzúrázott hozzászólásaimban.
Arról persze vitázhatnánk, hogy buta vagy, avagy sem, de ezt se tettem.

A szövegértési gondjaidról, történelemooktatásod hiátusairól írtam az általad a posrtodban és a hozzászólásaidban leírtak alapján.

Állításoddal szemben a következtetésedet levontad nyilvánosan, ráadásul többször is - itt a post alatt és másik postban is - tehát ismét hazudsz, hiszen sértettségedben postot is alkottál arról, hogy valaki nem értett egyet veled és felhívta a figyelmedet a történelemismeret fontosságára, a cenzúra aljasságára és hiábavalóságára.

Visszatérve a posthoz:
Magyarország nem megy szemben semmivel sem. Több mint ezer éve van itt, ahol, bár a mérete sajnos változott párszor.
A társadalma sem megy szembe semmivel sem, mert ez egy sokszínű, sok sok eltérő érdek, kultúra és jövékép szerint töredezett, de fejlődni, együttműködni és sokakat integrálni képes társadalom, mely az európai társadalmak közül a legrégebbiek között szervezte meg magát és képes szabadságát ismét és ismét visszaszerezve a történelem csapásai ellenére további fejlődésre.

Ezért az első bekezdésed állításai számos szempontból tévesek már a kiindulásukban is.
A szabályokat emberek alkotják és a magyarság nem arról híres, hogy mások szabályai szerint szereti a saját történelmét alakítani.
Mindig is kereste a saját útját és jól tette, jól teszi, ha ezt teszi és nem mások szabályai szerint játszik egy olyan játszótéren, melyet senki által soha meg nem választott komisszárok, saját érdekeiket tűzzel vassal érvényesító hatlamak között szeretne túlélni.

Az értékteremtés képessége és a társadalmi jólét közötti korreláció nem csak oda, hanem vissza sem általános érvényű. A piacok által elismert érték a gagyitévék mocska, és a madoff féle hulladéknak sem jó értékpapír is.
Bármelyik kapcsán széles konszenzus (nota bene bírósági ítélet) van arról, hogy hiába a a piaci siker, érték nincs mögötte.
Folytathatnám a végtelenségig, mert maga az "érték" mint fogalom sem definiált egyféle képppen.

Az államhatalom feladata nem a piac kiszolgálása és nem holmi értékteremtési nagyüzem menedzselése, hanem a társadalmat alkotó emberek védelme, viszonyainak szabályozása.
Ennek soha sehol nem tud megfelelni, de más és más modellek szerint próbálkozik.

Az oktatás helyzete soha sehol nem (volt és nem is lesz) alakítható egyformára, mert az emberek és a környezetük sem egyforma.
Az egészségügy kapcásn megfogalmazottak detto. Nincs olyan állam a világon, mely a sugallt vágyképnek megfelelne. A hozzáférés, a kapott szolgáltatás mindig is állam, ember, erőforrásfüggő, soha nem elégséges és messze nem egyenlő.

A "világ" nem jutalmaz senkit. Sokak szerint Isten sem.
A történelem alakulhat úgy, hogy egyes hatalmi centrumok kiemelkednek, mások eltűnnek, lesüllyednek.
A magyarság süllyedő fázisában van 500 éve, mert olyan hatalmak, erők útjába került, melyek ereje, hatalma nagyobb volt, mint a sajátja. Ezen nem volt a hősiesség, elméncség, áldozat, tartalék, ami segített volna, már ha a volna lehetne történelmi kategória (nem lehet).

A napi poltikai kiszólásodat nem minősítem, a megszüntetett túlzott deficit eljárás, a csökkenő adósságállomány, a gazdasági növekedés, a csökkenő adók, a menekültválság kezelése csupa olyan hiátus, gond, amit qrmányok sora képtelen volt kezelni ciklusokon át.
A PKP vezetője, kiötlője saját maga karikatúrájává vélt a cenzúrájával, vitaképtelenségével.
A követői - te - se tudtok mást, szemmel láthatóan.
Az egészen biztos, hogy a mérhetetlneségetek és a nulla közeli támogatottságotok ettől nem javul.
A PC kultórmarxizmus nem olyan recept amit eladhatnátok a kukába hajított szadesz és törpepártaji után a magyaroknak.

Kipróbálták, nem jött be.
Egyenlőre szemmel láthatóan nem vágynak újabb leckére az ezen a blogon is kiválóan követhetó hatalmi arroganciából, a magyarságot, demokratikusan választott vezetőit, a történelmi teljesítményüket és vágyaikat, mítoszaikat, hőseiket, legendáikat kicsinyló, leszóló többség és magyarellenes népboldogítóktól.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.11. 22:19:02

@Éhes ló: Az elje szerintem személyeskedés és vagdalkozás, de az alább idézett résztől kezdve valódi beszélgetési alapot látok, amibe a befektetett energiáért köszönetet is mondok.

"Visszatérve a posthoz:
Magyarország nem megy szemben semmivel sem. Több mint ezer éve van itt, ahol, bár a mérete sajnos változott párszor...."

Most sajnos nem érek rá reagálni, de első átfutásra innentől kezdve egy teljesen korrekt módon kifejtett véleményt látok. Ez így még akkor is rendben van, ha én máshogy látom.
Érdemben is fogok válaszolni, mert erre a részre érdemes.

Tulajdonképpen a második rész az pozitív csalódás, ahhoz képest amit tőled vártam. Amit eddig nyomtunk az egyrészt a vitakultúra hiánya, meg a átkozott fránya szekétábor-reflex. Amiért nem is akarnálak csak téged hibáztatni, számomra is tanulság, hogy figyelni kéne arra, hogyan is lehet elkerülni a kölcsönös, és értelmetlen vagdalkozást.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.02.15. 23:07:39

@Éhes ló:
"Magyarország nem megy szemben semmivel sem. Több mint ezer éve van itt, ahol, bár a mérete sajnos változott párszor." Hát A hamis, B igaz és a kettő között nem igazán látom az összefüggést. A nyugati társadalmak sikerreceptjével, a liberális demokrácia modelljével éppenséggel szembe megy. Transzparencia, elszámoltathatóság, valódi részvétel (pl. a kliens szervezetekkel való kamu konzultációk helyett) ami hirtelen eszembe jut. Ezek mind olyan természetes fejlődési területek lehetnének, amin közeledhetnénk az EU régi tagállamai felé. (Főleg az északi rész, ahol a követendő példák találhatók, dél már kérdésesebb.)

Ha ezer éve itt van, attól miért ne mehetne szembe? Szerintem az ezer éves államiság nem garancia mindenre, pláne erre. Bár eltűnni, aligha fogunk már, míg ... na jó ez mellékszáll lenne. De eltűnni se elsősorban az ezer éves államiság, hanem a közel 10 milliós belföldi és a potenciális tartalék 2,5 milliós határon túli népesség miatt nem fogunk.

"együttműködni és sokakat integrálni képes társadalom" - amúgy éppen ebből kiindulva gondolom, meg abból, hogy most relatív sikerkorszakot élünk, hogy tudnánk integrálni 70-80 ezer menekültet is. Vagyis tíz év alatt ennyit befogadnánk, aztán az integráció ennél biztos hosszabb lenne. És talán sosem lenne teljes, de akkor folytatódhatna, ha az érezzük a 10 év végén, hogy megfelelő ütemben halad, és megfelelők az integrálási arányok is.

Másrészt én egy relatív, meg éppenhogy sikerkorszak helyett, egy abszolút sikerkorszakra vágyom. Az is elérhető lenne, és csak rajtunk múlik.

"A szabályokat emberek alkotják és a magyarság nem arról híres, hogy mások szabályai szerint szereti a saját történelmét alakítani." Akkor már az sokkal tényszerűbb, hogy a magyarság többszár éven át nem tudta saját történelmét maga alakítani.

"A magyarság süllyedő fázisában van 500 éve, mert olyan hatalmak, erők útjába került, melyek ereje, hatalma nagyobb volt, mint a sajátja. Ezen nem volt a hősiesség, elméncség, áldozat, tartalék, ami segített volna, már ha a volna lehetne történelmi kategória (nem lehet)." Ezzel nem értek teljesen egyet, bár részben azért igen. Egyszer majd lesz egy hosszabb írásom Trianonról, abban kifejtem. De kábé annyi, hogy a sorsformáló erők felismerése alapvető egy ilyen hozzánk hasonló közepes méretű nemzet életében. Ebben a románok pl. sajna jobbak voltak. Nem láttuk meg, de voltak akik meglátták, Trianont Eötvös József pl. -ha nem tévedek - , hazaárulónak tartoták, amikor azt javasolta, hogy kezdjük mi kijelölni az etnikai határokat a kiegyezés után, mert most még mi vagyunk az erő pozíciójában, így nekünk kedvezően húzhatjuk meg (Romsics). A jelen és a jövő is tartogat ilyen trendeket, és alapvető fontosságú ezeknek a történelemformáló, ill. geopolitikai erőknek a megértése. Ezek meg, vagy meg nem értése fogja meghatározni nemzetünk sikerét, avagy sikertelenségét.

Na jó ennyit, biztos lehetne még, de sok a dolog.
süti beállítások módosítása