"Csak Brüsszel bosszújaként lehetne értelmezhető a sikeres magyar bevándorláspolitika miatt"

Igazából az a kemény, hogy ezt az ordenáré nagy hazugságot - objektíven csak hatalmas csúsztatást - sokan bekajálják a hazai publikum köldök- és MTV1 nézésre berendezkedett feléből. Viszont még így is erős a gyanúm, hogy kezdik nagyon túltolni a srácok, mert ebben a mondatban olyan mértékben csordul túl az egyoldalú nárcisztikus önimádat, hogy az egy nagyjából egészséges lelkü, de még egy nem teljesen elvakult embernek is fel kell, hogy tűnjön. Nagyon hajaz az egész a 2006-os túlzásba vitt és kontraproduktívvá váló "Rosszabbul élünk" siralomkampányra, azzal az igen fontos különbséggel, hogy most nincs szervezett, erős ellenfél.

A bosszú eszközével, a polgári kezdeményezés elindításával ebben a posztban nem kívánok foglalkozni. Inkább a rendkívül sikeres magyar bevándorláspolitikát veszem jobban szemügyre. Mert mitől is sikeres a magyar (valójában persze inkább fideszes, mint magyar) bevándorláspolitika? Nyilván azért, mert növekedett tőle a Podesz népeszerűsége. De ez csak az érem egyik - sokak számára már így sem fényes -oldala, miközben van sok másik.

Annak máris kétesebb az értéke, hogy Magyarország védelmezése címszó alatt, jól rátoltuk a problémát főleg déli  szomszédainkra. Csakhogy tudják, mit jelent a napi gyakorlatban az orbáni Magyarországon a szomszédok közötti együttműködés. De itt mégis felmutatható néhány kétes értékű északi szövetséges (szlovákok,  lengyelek), ami mégis csak képez valamaiféle szomszédi, szövetségesi ellensúlyt. 

Nyugat felé nézve, viszont sokkal inkább az látszik, hogy növekszik az orbánizmus külpolitikai elszigetelődése. Miközben a fideszes kommunikátorok igyekszenek beadni, hogy Orbán Viktor európai szinten  komolyan vehető játékossá vált, addig a főleg befelé szóló duma elég féloldalasan tud felzárkózni a külpolitikai realitás. Még akkor sem, ha a kormánypropagandát az általam amúgy mértékadónak tartott Panyi Szabolcs is osztja. A linkelt elemzésből ugyanis az kimaradt, hogy bevándorlási szövegeivel és tetteivel Orbán messze nem az európai jobboldal vezéralakjává, hanem sokkal inkább az európai szélsőjobb ikonjává tette. CDU vs. Pegida. A szélsőjobb pedig a az európai mérsékelt jobboldal egyre fontosabb politikai ellenfelévé kezd válni. Az EU nyugati részén a szélsőjobb egész más státuszú ellenfél, mint az egyszerre szocdem és egyszerre polgári mérsékelt baloldal.

Mindebből az fog következni, hogy Orbánt hamarosan figyelmeztető sallereket fog kapni jobbközépről. És íme, már meg is jött a legújabb kommunikációs periódus, - orbánizmusra jellemző szerénységgel csak egyszerűen -  "az európai lángelme" korszak első diplomáciai pofonja, a valóban keresztény európai jobboldal egyik vezérétől, Angela Merkeltől.

Visszakanyarodva a bal és a jobboldal küzdelméhez, ebből is kikanyarodott még egy elég furcsa séma szerint készülő propaganda sztori.  A nemzetközi baloldal  állítólagos Orbán ellenes összeesküvéséről összetákolt  sztori  sémája nagyon emlékeztet az ötvenes évek beli bolsevizmus (akkor már sztálinizmus), és a mccarthyzmus folyton a harmadik világháború küszöbén lihegő, meglehetősen paranoid világára. Ennél a peresztrojkás, glasznosztyos Szovjetúnió is nyitottabban gondolkodott. Szóval én az ilyen masszívan a kádárista és kommunista reflexek szerint működő politikai irányzat híveit és gyakorlóit inkább hívom jobbunistának, mintsem jobboldalinak.

Végül az is a megfejtés fontos eleme, hogy Szijjártónak hivatalból vannak értelmezési zavarai. A  Kinizsi FC kétes értékű politikai karriert befutó sztárját Orbán éppen ezért a permanens értelmezési zavar fenntartásáért tartja. A fideszes szellemi beltenyészet maga nemében egyedülálló mintapéldányának azért kell folyton durcáskodnia, hogy aztán az ugyan silány, de mégiscsak alapzaton be lehessen indítani a magyar néplélekben mélyen gyökrező, sérelmi politizálás száz év alatt bejáratott rugóit.

 

(A leírtakon Orbán a Politico toplistáján elért helyezése sem változtat érdemben. Egyrészt nem a Politico ranglistái, legalábbis nem a most közölt ranglista szereplői mozgatják elsősorban az európai politikát. A ranglistán leírtak pedig a fentiekkel összhangban akár arra is sarkalhatja a mérsékelt jobboldalt , hogy a kétes értékű politikai mutatványaival a figyelem keresztüzébe került Orbánt emlékeztessék európai lehetőségeinek és hatalmának gazdasági és geopolitikai korlátaira is. És ha még van is valamiféle siker faktor a bevándorlás kezelésében, nem látom Orbánban azokat a kooperatív és konstruktív személyiségjegyeket, amivel ezt az egyelőre igencsak féloldalas sikert az európai mérsékelt oldal megbecsülésére tudná váltani. )

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr278121126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Siri Keeton · http://thedarkenlightenment.blog.hu/ 2015.12.02. 22:04:23

A mccarhtyzmus nem volt paranoid, gyakorlatilag az összes kommunistasággal bevádolt ember valóban tagja vagy legalább szimpatizánsa volt a CPUSA-nak, amelyik az akkori szovjet hírszerzés meghosszabbított karjaként működött.

MEDVE1978 2015.12.02. 22:30:59

No lehet Viktort utálni vagy nem utálni, de ezt brutálisan jól csinálta. Emlékezzünk vissza csak az év elejére: a FIDESZ-t folyamatos korrupciós botrányok tépázták meg. A párt 1 millió szavazót vesztett a választások óta. Orbán ekkor - vélhetően titkosszolgálati adatokra támaszkodva - elkezdi a menekültellenes kampányát. Ez akkor történik, amikor az átlagmagyar számára a menekült az olasz vagy spanyol tengerpartokon behajózni akaró afrikai néger. Az ellenzék rögtön le is csap, ahogy a civil szervezetek is, emlékezzünk a kétfarkú kutya párt akciójára. Elemi a felháborodás a menekültellenes plakátokkal szemben és erre az ellenzék is ráül. Aztán jön az érdekes fordulat: már nyár közepén tódulnak befelé az illegális bevándorlók az országba. Regisztrálni nem akarnak, hiszen az azt jelentheti, hogy nem jutnak el Németországig. Kikerülik a hatósági kontrollokat. A Keleti pályaudvaron alakul ki a gócpont, pont a főváros szívében. Az ellenzéki segítőhullám ezt követően is kitart, lényegében a civil szervezetek is tesznek azért, hogy emberibb ellátást kapjanak a menekültek. A magyar közhangulat akkor fordul meg, amikor a nyugati média elkezdi befeketíteni Magyarországot az ügyben, illetve amikor kiderül a migránsokról, hogy erőszakosak. Érzésem szerint az átlagmagyar akkortól sodródik a menekültellenesség oldalára, amikor látja az autópályán elinduló, minden előírásra fittyet hányó embereket. A folyamat vége, hogy a szerb határzár, illetve annak a megtámadása már a magyarok 90%-át a menekültek ellen hangolja az ügyben. Orbán pedig arat, hiszen bejött a számítása, konzekvens volt és fél évvel a farkas megérkezése előtt kiáltott farkast. A FIDESZ és ORbán népszerűségesése megáll, az ellenzék nem tudja tematizálni a kérdést, olyannyira nem, hogy az MSZP végül lényegében a FIDESZ mellé áll vagy hallgat, érezve, hogy a szavazói a pokolba kívánják a jövevényeket.

Belpolitikailag ez tehát egy sikertörténet, mind Orbánnak, mind pedig a FIDESZ-nek. Nézzük a külpolitikát.
Itt van nemzetközi elszigetelődés, de van szövetség is. A Visegrádi 4-ek például "feléledtek", még úgy is, hogy Lengyelország kezdetben elfogadta a kvótát (aztán most Kaczinsky visszavonta). Lényegében nem változott a viszony a válsághelyzetben érintett Szerbiával, főként azért, mert a szerbek villámgyorsan átálltak a horvát határra szállításra és fontos volt nekik a gazdasági kapcsolatok, tranzitutak fenntartása. Nem változott a helyzet Szlovéniával sem, főként azért, mert a szlovén kerítéstől nagyon hamar elállt a magyar kormány és ezt a szlovénok értékelték. Érzékelhetően romlott a kapcsolat a horvátokkal, akikkel azonban már régóta páratlanul rossz, a MOL ügy miatt.Tegyük hozzá, hogy míg a magyar kormány legalább kísérleteket tett Dublin betartására, a horvátok egy pillanatig sem próbáltak meg jogszerűen eljárni. Egyszerűen a minél gyorsabb átszállítást akarták megoldani. Volt is cikk róla, hogy azért Magyarországra szállították vissza a szerb határ lezárása után hozzájuk jövőket, mert a szlovénekkel jó volt a kapcsolat, Magyarországgal pedig így is úgy is nagyon rossz. Ez a kapcsolat nyilvánvalóan javulhat, ha a horvát választáson nem a jelenlegi kormány pártjai nyernek.
Romlott még a helyzet az osztrákokkal, németekkel és franciákkal is. Megjegyzem, hogy aki a sorok között olvas, az tudja, hogy az osztrák kancellár példátlanul bunkó volt még augusztusban, amikor a menekültek gyalog indultak Budapestről Bécsbe. Ugyanis a krízishelyzetben nem volt hajlandó Orbánnal tárgyalni, holott tudta, hogy Magyarország nem tudja sokáig elbírni, ha a legfőbb útvonalai egyikét blokkolják. A német-francia tengellyel való kapcsolat felszínen az értékek, felszín alatt az érdekek egyértelmű különbsége miatt áll jobban szemben Magyarországgal.

Ebből a szempontból külpolitikailag valóban igaz, hogy talán negatívabb a mérleg, még úgy is, hogy a V4 újra egymásra találása egyértelmű előny.

Folyamatában nézve a dolgot, viszont értékesnek tartom Orbánék felismerését, bármilyen motivációja is volt. Hozzájárult ahhoz, hogy Európa végre részben lezárja a határait és jeleket küld a migránsoknak, hogy ne jöjjenek ide. Az ellenőrizetlen bevándorlás ugyanis egyértelműen káros, ilyen mértékben meg aztán főleg. Ha Orbán csak megy az árral és a horvátokhoz hasonlóan továbbot int, ki tudja mi történne most.

Krisz11 2015.12.02. 22:54:20

Nagy szükség volt már arra, hogy ez a ballib blogbejegyzés megszülessen. Mindent megváltoztathat.

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2015.12.02. 23:02:14

....a valóban keresztény európai jobboldal egyik vezérétől, Angela Merkeltől......

Ezt miért kellett??
Sokat fizettek ezért??

B A R O M

Pipas 2015.12.03. 02:27:53

"Annak máris kétesebb az értéke, hogy Magyarország védelmezése címszó alatt, jól rátoltuk a problémát főleg déli szomszédainkra."

Ezt mondogassátok még jó sokat, csináljatok belőle kampányprogramot! Az egész országnak jobb lesz így!

komisz_kölök 2015.12.03. 09:45:20

"Nyugat felé nézve, viszont sokkal inkább az látszik, hogy növekszik az orbánizmus külpolitikai elszigetelődése."

Ismét tökéletes időzítés a baloldalon, gratulálok :)

"Tusk keményen szembement Angela Merkellel akkor is, amikor arról beszélt, hogy az európai kormányfők között nem voltak többségben azok, akik a kötelező kvótarendszert támogatták volna."
index.hu/kulfold/eurologus/2015/12/03/brusszel_durvul_ez_a_menekulthullam_tul_nagy_ahhoz_hogy_ne_allitsuk_meg/

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 12:10:58

@Hunyadi zokogna... ha látná......ezt: Hát kommented olvasva, a nicked elég találónak tűnt. Szerinted mégis ki fizet ezért te nyomorult? Soros György vagy a gyíkemberek? Netán az MTVA?

Ja és szedd össze magad, mert már csak mutogatni tartottalak meg, moderálási szabályokhoz példaként. Ha a vitakultúrád ennyi, nem én foglak kinevelni, viszont figyelmedbe ajánlom, hogy még ezer más helyen nyomhatod ezt a szart, de itt nem. Ebben a blogban a kommentelés az értelmesen megnyilvánulni képes embereknek van fenntartva.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 12:15:52

@Krisz11: A ballibek szerinted mind gonoszak és ostobák. Ha valakire rásütöd, hogy ballib, akkor már gondolkodod se kell, hogy mit mondott? Csak motyogni delejes boldogsággal magadban, ballib, sátán, ballib, sátán. Nem lehet, hogy ezzel a sémával van némi gond? Vagy csak ennyire futja?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 12:35:56

@komisz_kölök: Ki itt a baloldali? Szerintem ha te fideszes vagy akkor te nem jobboldali vagy hanem jobbunista. Hiszen kettőnk közül én vagyok aki, nyugati polgári és demokratikus mintákban hiszek. Te meg miben? A keleti demokratikus mintákban? Azok mióta is léteznek? Vagy inkább illiberális demokráciában hiszel, a pártállam vezérelte korlátozott demokráciában, a kamu demokráciában? Szóval te abban hiszel, hogy jobboldali jelszavak mögé, meg demokratikus paravánok mögé bújva, de legyen inkább egypártrendszer. Csakhogy ez olyan, ahogy a komcsi párt elképzelte volna a "demokratikus" átmenetet, csak abban kevesebb jobboldali jelszó lett volna eleinte. Aztán egy pártszakadás után kábé itt tartanánk.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 13:05:46

@komisz_kölök: Lehetett tudni, hogy Európa Erőd fel fog állni, én kábé már 15 évvel ezelőtt találkoztam vele, jövőkutatási tanulmányaim (csak tárgy volt, 2x) során. A demográfiai problémákba ez bele volt kódolva. Azt is lehetett tudni, hogy az EU egy idő után bekeményít, mert bár a gazdag államok problémamegoldó képessége is nagyobb. A probléma viszont még ennél is nagyobb.

és innentől már @MEDVE1978:-nek is:
A gond az az Orbán-féle megoldással és amit nem akarnak a fidesszel szimpatizálók észrevenni, hogy Orbán nagyon önző módón kezelte a problémát, nem közös, uniós megoldásban gondolkodott, pedig azt ki lehetett volna várni. Ugyanis a menekülteket sokkal inkább az Uniós pénzekért cserébe határvédelmi feladatokkal ellátott frontországok (Törökország és Macedónia) fogják megállítani. Hidd el Macedóniában sem véletlenül most kezdtek bekeményíteni a határőrök.

A kerítést is ki lehetett volna uniós engedéllyel, tárgyalásos módon, igaz valószínűleg nem ebben az évben építeni.
A) De most már nem is lenne rá annyira szükség. B) Azt még elképzelhetőnek tartom, hogy az orbáni kekeckedés gyorsította a folyamatot. Vagyis az Orbán által vitt alternatív megoldás léte, felgyorsította az uniós megoldásokat.

De ez a kekeckedés, az önfényezős, Európa szarakodik, csak én vagyok az okos magatartás bizony sokaknak böki a csőrét. Bal-, liberális és zöld oldalon jobban de a leírtak miatt akár a mérsékelt jobboldalon is.

A valós képet persze nehéz megmondani innen a szobából. Viszon azt nem nehéz megjósolni, hogy az európai mérsékelt jobboldaltól való távolodást a kormánypropaganda tagadni fogja, az ellenzékiek meg ezt hangsúlyozzák. (Ellenzék nem egyenlő baloldal, mert én pl. jóval kapitalistább és nemzetibb vagyok a fidesznél, de ott a PKP is.)

fidesz maszop dk egykutya 2015.12.03. 14:18:30

@naphegyi vince: ő kommunista, és mint "A tanú" című filmből, és rákosi beszédeiből is láthattuk, "ahol nem mi vagyunk, ott az ellenség" és az ellenségük (legalább is ezt hiszik) a ballib.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 16:32:44

@fidesz maszop dk egykutya: amúgy még azt se gondolom, hogy kommunista, bár az ilyen szintű bevakultság, már a 80-as évek végén is inkább a keményvonalas MSZMP-seket jellemezte. Persze 10 évesen ezt még nem igazán lehet megítélni.
A másik oldalról viszont törekedni kell a párbeszéd fenntartására, hátha kialakul valami, persze a kétbitesek esetében csak időpocsékolás a vita.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.12.03. 22:00:43

@komisz_kölök: Amúgy a linkelt cikk mindenképpen érdekes. Nagyon meglepő lenne, ha Tusk csak a 4 közép-európai ország véleményét képviselné. Most azt mondanám, hogy csak a többséggel a háta mögött mer ilyeneket mondani. Hogy teljes képet kapjunk látni kéne a tényleges erővonalakat, és igazán vehetné a sajtó a fáradtságot, hogy beszámoljon róla. Mert akkor máris tényszerűbben zajlana a vita.
süti beállítások módosítása