"Orbán: Ha mi nem teljesítettük volna a kötelességünket, Európa mára már elesett volna."

"Ma még van erre esély, és ezt egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben."

Tette még hozzá a nagy, de egyszersmind meglehetősen aljas mesélő.

Csakhogy arra jóval nagyobb az esély, hogy Orbán Viktor nevét Kádár János mellé biggyesztik majd azokban a bizonyos történelemkönyvekben. Két hosszú ideig hatalmon lévő magyar zsarnok, akik jól ismerték a magyar néplelket. Elnyomó rendszereket működtettek mindketten, noha az Orbán rendszer már számos demokratikus kellékkel rendelkezett, és ténylegesen is jelentősen több demokratikus joga volt az itt élőknek, mint a Kádár-korszakban. De ennek ellenére mindkét rendszer jobban elnyomta a magyarokat, mint a kortárs nyugati demokratikus rendszerek saját polgáraikat. Különbség volt az is, hogy Kádár a Szovjetunió jóvoltából került hatalomra, Orbán pedig saját erejéből. Igaz hatalmon maradását már a demokratikus szabályrendszer saját pártjának kedvező masszív átalakításával érte el, hatalmának demokratikus (nyugati) normákkal ellentétes bebetonozásával. Orbán népszerűsége mögött azonban messze nem a kiemelkedő gazdasági teljesítmény és jólét példátlan növekedése, hanem egy az ország problémáiról a figyelmet sikeresen elterelő hatékony propaganda gépezet állt. Különbség az is, hogy Kádár alatt a világ élvonalától maradt le Magyarország, Orbán alatt pedig a szomszéd országoktól.

Az igazság bevándorlás kapcsán pedig az, hogy Európa eleséséről szó sincs. Messze nem a magyar kerítéstől függött, hogy Németország megvásárolja a menekültek megállítására Törökországot, hanem attól, hogy már Németország is besokallt az 1,2-1,4 millió odaérkezett menekülttől. Persze az is kétségtelen, hogy Orbán növelte a belnémet feszkót, de a menekültek miatti belső és a teljes vándorlási útvonalon előállt külpolitikai feszültség önmagában is bőven elég lett volna a német-török menekült alkuhoz. A bevándorlás politika formáló ereje Európában ugyanis sokkal nagyobb, mint a 10 milliós Magyarország ereje. Orbán ezt a nagyobb erőt igyekszik meglovagolni és úgy tenni, mintha ő lenne komoly európai tényező. Tényezőnek ugyan tényező, de a komolysághoz nem ártana legalább kétszer ilyen nagy ország, és/vagy nagyobb összegű befizetés a közös európai kasszába, annak szemtelen szivattyúzása helyett.

Európa eleséséhez másrészt legalább 30 év folyamatos és meglehetősen befogadásorientált bevándorláspolitikára lenne szükség. De ilyen politika azért sem alakulhat ki tartósan, mert Európa bevándorlásellenes pártjai ezt mindenhol simán leblokkolják. Erejük és népszerűségük növekedése gyorsan a bevándorláspolitika korrekciójára kényszeríti a másként gondolkodó pártokat is. Egészséges demokráciákban nem lehet tartósan a többség akarata ellenére politizálni. Márpedig a menekültek integrációs problémái és a kontrollált bevándorlás iránti igény miatt Európa többsége a 2015-ös Merkel-féle elszállásnál szigorúbb politikát akar. És ez még akkor is igaz, ha ezt az európai többséget messze nem az a tudatlan, rémhíreknek bedőlős, idegen-ellenesség jellemzi mint az orbáni Magyarországot - pláne a behülyített, agymosott Magyarországot.

Én magam se vagyok a kontrollálatlan bevándorlás híve. De a kézben tartott bevándorlás, a lehetőségekhez és a realitásokhoz mérten emberséges menekültpolitikáé annál inkább. Egyáltalán nem lehetetlen uralni ezt a folyamatot. Persze nem is könnyű, de messze nem lehetetlen. Nem igaz, hogy a hazug hisztériakeltés az egyetlen út. Az emberek alaptalan félelme ha idegesító és szomorú is, de megbocsátható, de a félelemmel való szándékos kufárkodás nem. Ez utóbbi valóban az emberi aljasság és a Fidesz útja, de nem a magyaroké.

A nagyképű hazudozókról pedig idővel éppen a történelemkönyvek szokták lehúzni a leplet. De ez még számukra a szerencsésebb eset. Népük számára a szerencsésebb eset az, amikor a kortárs nemzeti politikai mozgalmak is képesek ezt megtenni. Egy nemzet erejét kevésbé mutatja jobban, mint mikor önerőből képesek megszabadulni a hatalmat birtokló hazudozóiktól. A kellemetlenebb eset pedig az, amikor egy valóban erős külső hatalom mutatja meg az igazságot. Mert a történelemkönyvet a győztesek írják. Nyugat eddig legyőzte a náci Németországot, a Szovjetunió hatalmas birodalmát, és jóval nagyobb arra az esély, hogy ismét győzni fog, ezúttal a pocsék demokráciák és az elektorális autokráciák szövetsége jelentette új kihívással szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr9411753319

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártállam régen és ma is 2016.10.01. 12:13:14

A pártállam fő jellemzői ugyanazok 1989-ben és ma is. Nem nyilvános az ügynöklista. A pártvezetés urizál. A kormány tele van MSZMP-sekkel. Az M1 tévécsatornát a Pártból irányítják. Moszkva az Moszkva. Zárva vannak a boltok vasárnap.  

Trackback: Viktor ragozza a lop igét 2016.10.01. 12:12:43

ÉN: lopok, az helyes;   TE: lopsz, megbüntetünk; Ő: lop, becsukjuk a szemünket; MI: lopunk, az természetes; TI; loptok, az nemérdekes; ŐK: lopnak, az sem érdekes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torró 2016.10.01. 11:23:50

Szólj hozzá! Mihez? Ehhez a badarsághoz? Talán tájékozódni kellene a poszt írójának, mert ez az írás nem azt mutatja, hogy képben van. A legrégebbi esemény amit milliószor leírtak, nem nyugat győzte le Hitlert meg Sztálint, hanem amerika. És ami most történik menekült ügyben azt szintén Amerika irányítja, mert rivális lett az EU neki. A cél Európa lefektetése. Az hogy a menekültek otthagyták otthonaikat, Amerika bűne. Ha nem rombolják le hazug kommunikációval és ennek következményként háborúval, ma nem lenne ez a felfordulás!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.01. 11:23:53

Hol van a szociopata tolvajok helye a történelemkönyvekben?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.01. 11:26:16

@torró: Akkor ne szólj hozzá. Ám mégis hozzászóltál. :-)

Amerikának nem rivális az EU, viszont érdeke egy erős szövetséges földrajzi szempontból Oroszország mellett. Putyinnak viszont préda Európa. És most, hogy a két keleti diktátor egymásra talált, méginkább egyben kéne tartani Aurópát. Ám Viktor inkább bomlasztja, vajon miért?

Szalay Miklós 2016.10.01. 11:34:02

Egy alapos kis összefoglaló demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid076

(A legfelső sor a kép tetején, "Demokrácia és diktatúra". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Tristee 2016.10.01. 11:36:33

"Kádár alatt a világ élvonalától maradt le Magyarország"

Merthogy Kádár előtt ott voltunk a világ élvonalában.

"Kádár alatt a világ élvonalától maradt le Magyarország, Orbán alatt pedig a szomszéd országoktól."

De azért most ott vagyunk a világ élvonalában? (Ha mindössze a szomszéd országoktól maradtunk le).

Nagyorrú Barbi 2016.10.01. 11:48:46

A te nevedet blogger, pedig WC papírra fogják nyomtatni...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2016.10.01. 12:13:58

A pártállam fő jellemzői ugyanazok 1989-ben és ma is. Nem nyilvános az ügynöklista. A pártvezetés urizál. A kormány tele van MSZMP-sekkel. Az M1 tévécsatornát a Pártból irányítják. Moszkva az Moszkva. Zárva vannak a boltok vasárnap.
erkolcstan.blog.hu/tags/Orb%C3%A1n_Viktor

conchita wurst 2016.10.01. 12:14:02

mondja a kádárista blog

muhaha

torró 2016.10.01. 12:31:00

@Narancsseggű Mandrill:
Tehát neked az a jó ha muzulmánok elözönlik európát. Tisztában vagy vele, hogy ez mivel jár? Mert szerintem gőzöd sincs! Bomlasztani meg azt lehet ami hibás.Amúgy ha olvasnál is, tudhatnád, hogy már Merkel is azt mondta, "szívesen visszaforgatnám az idő kerekét". És nem Orbán miatt!

chrisred 2016.10.01. 12:48:08

@torró: "Amúgy ha olvasnál is, tudhatnád, hogy már Merkel is azt mondta, "szívesen visszaforgatnám az idő kerekét". És nem Orbán miatt!"

Ezt honnan tudod? "Legszívesebben sok-sok évvel visszaforgatnám az idő kerekét, hogy a német kormány és minden illetékes jobban felkészülhessen arra a helyzetre, ami tavaly nyár végén előállt."

Szerintem ez pont arról szól, hogy jobban fel kellett volna készülniük a schengeni határországok renitens viselkedésére.

conchita wurst 2016.10.01. 13:04:08

@chrisred: Sajnálja hogy nem volt már eleve kerítés...

lehet körbehazudozni, de minek

chrisred 2016.10.01. 13:09:04

@conchita wurst: Na persze, a német kormánynak kellett volna felhúzni a kerítést, ugye?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.01. 15:13:40

@conchita wurst: Na és mitől vagyok kádárista? Mert nem vagyok fideszes? Vagy mert afféle helyi Szijártó Péter klónként azt hazudhatsz, amit akarsz?

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.01. 15:17:58

@conchita wurst: még egy ilyen pármondatos gyűlölködés és ki leszel hajintva, jobbunista munkásőrök nélkül is el leszünk majd valahogy

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.01. 15:20:13

@TanNé: Vannak fontos különbségek, de valóban, a pártállam némileg lazább formában, de újraéledt, valódi demokráciákban mindez elképzelhetetlen.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.01. 15:25:29

@Tristee: Nem voltunk de a Horty-rendszer idején voltunk legközelebb életszínvonalban az USA-hoz. Ez is hozzá tartozik az igazsághoz, nemcsak az, a szintén nagyon fontos tény, hogy a végén náci csatlósokká váltunk.

Az sem tagadható, hogy gyorsabban fejlődünk, mint Nyugat-Európa és talán az USA-t is lenyomjuk. Mert ugye USA a mérce. Ezt nem lehet a rendszer szemére vetni. Azt már annál inkább, hogy az összes szomszédunk egy gyorsabb utolérési pályán mozog, miközben még 2000 előtt mi voltunk a leggyorsabbak.

torró 2016.10.01. 17:34:07

@chrisred:
Renitens mi?
Na figyelj ide bogaram! Én meghívok magamhoz 50 roma családot, majd átviszek hozzád 10-t, hogy én már nem tudom őket ellátni, légyszi etesd őket. Na? Mit lépsz erre?
Ha neked hiányzik az iszlám jelenlét, nyugodtan kérd meg a kormányt, hogy helyezzen el nálad egy párat. Akkor reklámozzál ezzel a dumával!

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.01. 22:38:38

@torró: ha értelmesen akarsz beszélgetni, akkor egy kicsit vegyél vissza, ha hőzöngeni akarsz, akkor nem ez a jó hely.

Ha adsz nekem pénzt, mert a támogatásod nélkül jóval szegényebb lennék, akkor el kell gondolkodnom, hogy mekkora problémát is okoz nekem az a tíz ember. Szerinted óriásit, szerintünk meg megoldható.

Mi így, ti úgy. De akkor hogyan lépjünk tovább, szerinted?

chrisred 2016.10.02. 05:15:54

@torró: Mivel nem ismerjük egymást, soha nem volt közös ügyünk, és soha nem kaptam egy fillért sem kölcsön, nyilvánvalóan úgy kihajítalak, hogy a lábad nem éri a földet. De ha ugyanazon a területen lenne vállalkozásunk, mondjuk gyermekétkeztetésben, és nálad elromlott a sütő, akkor besegítek az ellátásban, amennyire a kapacitás engedi. Főleg akkor, ha hatvan évvel korábban meg te segítettél ki engem.

torró 2016.10.02. 09:45:41

@chrisred:
Egy valamiben azt hiszem egyet érthetünk, mert, én azt hiszem ez az egész migráns ügy az elején el lett hibázva. A háborút most nem mondanám, de talán Merkel asszonynak meg kellett volna beszélni a EU tagokkal, hogy mi legyen a teendő, és megszervezni a teendőket. Mint ahogy írod a közös vállalkozás esetén megbeszéltük volna a lehetőségeket. Most meg már akkora a katyvasz, hogy már minden ország kezd sündisznó politikába fogni, mert a választói bizalmat mindenki fél elveszíteni. Ráadásul a beözönlők között nagyon sok a radikális. és tudják hergelni a többieket. És a megnyilatkozásaik egy cseppet sem teszi őket szimpatikussá. Szerintem!

torró 2016.10.02. 09:50:29

@naphegyi vince:
Persze, minden megoldható ha időben lépni lehet. Hogy most hogyan tovább, azt hiszem az EU miniszterei sem nagyon tudják. Főleg, hogy a radikális iszlamisták sem mutatnak megnyugtató viselkedést!

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2016.10.03. 21:30:31

@torró: Félreértetted, a kérdés arra vonatkozott, hogy mi a teendő, ha két ellentétes vélemény van egy témában. Akkor azt milyen módszerekkel kezeli egy kulturált ország, vagy akár kulturált emberek?
süti beállítások módosítása