Na ez egy jó interjú. Legközelebb majd kérek is egy autogrammot hazafelé a vonaton. Mondjuk ez se venné ki kevésbé hülyén magát, mintha bokámat összecsattintva betisztelegnék, hogy Nagy úr, bocsásson meg, hogy megzavarom, de gratulálnék a Bayer-interjúhoz.

Van benne újdonság, több szempontból is. Nekem a legérdekesebb az, hogy Bayer Zsolt is egészen emberi arcát mutatja benne. És igazából még jól is esik szimpatizálni Bayer Zsolttal. Sokkal inkább jó érzés, mint egyfolytában felháborodott megvetéssel olvasni, a gyűlöletben tocsogó publicisztikáit. Mivel a Bayer-publik olvasásával már rég nem kínzom magam, ezért maradnak a liberális médiumok által felkapott uszítás-töredékek. De ez is bőven elég, hogy aztán némi aggoladommal nézhessem magamban az érzéseket, melyek szintén  egészen közel állnak a gyűlölethez. Nem vegytiszta gyűlölet, van benne egy jó adag undor, elkeseredett megvetés, de hamar csapódik hozzá egy adag távolságtartás is, meg némi önreflexió, ami figyelmeztet, hogy a gyűlölet éppenséggel az, ami az átlagemberből derék nácit farag. Egy szellemi szint felett a gyűlölködés éppen ezért teher, egy leküzdendő teher. Küzdelem a józan ész megőrzésért, küzdelem a fasizálódás, az elnáculás ellen. Ezt a terhet cipelni nekem speciel nehéz, legalábbis így tudom értelmezni, hogy fura, boldog könnyebbségel ajándékoz meg az interjú elolvasása.

Másrészt meg egy bizonyos történelmi tapasztalat tudás birtokában, Auschwitz, Ruanda, az örmény-népírtás után a saját gyűlöleteiddel szembenézni civilizációs kötelesség. És büszkeséggel tölt el, hogy legalább ez megvan. Ja és ennél több is. Például az is milyen ordenré már, hogy a nemzeti jelszavak mögé bújva a más politikai világlátású magyarokat gyűlöljük, hol ostoba elkeseredettséggel, hol boldog és vak önimádattal.  

Fellélegzek az interjú végén. Számomra egészen újdonság, hogy Bayer Zsolt képes kritikusan reflektálni saját magára. Pedig én eddig azt gondoltam, hogy ha Orbán és Fidesz nem is fasiszta, de a támogatóik egy része igen. Az első három bizonyíték között Bayer Zsoltra biztosan hivatkoztam volna. Ezzel az interjúval ez az érv úgy-ahogy megdőlt, legalább egy rövid, kegyelmi pillanatra.

Még holnapig eldöntöm, hogy hagyom-e elszállni a pillanatot.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liberator.blog.hu/api/trackback/id/tr607387908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balfaszcsaszar 2015.04.22. 19:49:59

Lehet cizellálgatni, de Bayer mègha porcukorba hempereg akkor is egy fèlművelt, köpönyegforgató tajparaszt marad... Simogasd nyugodtan

2015.04.23. 01:41:06

Sztem Bayer a két politikai oldal közti gyűlölködésben alaposan kivette a részét, büszke lehet magára. Mentségére legyen mondva, a politikusokkal vállvetve sikerült elérni, h ennyire megosztott a magyar társadalom.

2015.04.23. 01:48:28

@lujo1111: Bayer pártbéli haverja OV, aki a 1998-as választás után, m egy durcás kisgyerek viselkedik. mindketten eltűnhetnének a politikai közéletből. persze, a másik oldalon is akadnak néhányan, de ott már sokan kiöregedtek, nyugdíjasok, stb.
jó lenne, ha jönne egy normális női politikus, akinek sikerülne a gyűlölet falát lebontani. OV-nak a 2/3-a birtokában ez könnyebben mehetett volna, de ezt a kivételes alkalmat elcseszte, mert mindig harcolni akar a hülyéje. én meg egy olyan országban, ahol alig hallanám a nevét, m pl. ausztria, svájc, stb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.23. 10:07:18

az volt a legdurvább, mikor beismerte, hogy ő csak egy drága kurva.

Nem évezi amit csinál, de teszi a dolgát mert ezért fizetik.

J.R. Ewing 2015.04.23. 11:21:50

Bayer nem egy szakmai etalon, na de az, aki ezt a cikket írta, az egy szellemi nudista.

Ma Baker 2015.04.23. 11:34:21

Heti menetrendszerinti parttalan Bayer fikázás címlapon. Valami vetésforgó van amúgy az index blogok között ebben a témában?

turista a saját országában 2015.04.23. 11:42:33

Ha egy fideszes kritikus hangot üt meg, azt pusztán vegytiszta pragmatista szempontok által vezérelve teszi (népszerűségvesztés, köv. választási esélyek). És nem azért szólal meg, mert ez vagy az a kormányzati terv, intézkedés társadalmi, vagy gazdasági hatása kedvezőtlen, rossz irányba mutat. Csak ha rosszul sül el, milyen kár érheti a pártot. Ezáltal mindjárt hiteltelenné is válnak ezek az óvatos, vagy akár kicsit keményebb hangú emberkék.

Vagy ez, vagy a sértettség beszél belőlük, mert a háttérbe lettek rakva.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2015.04.23. 22:28:14

@lujo1111: kivette a részét, és azért az is látszik, hogy továbbra is szándékában áll kivenni a részét. De ennek ellenére is érdemes észre venni ezeket a békülésre alkalmas kegyelmi pillanatokat.
@doggfather: áhh nem kurva, a kurvák nem hisznek abban amit csinálnak, Bayer Zsolt pedig elég elvetemülten hisz a másik oldal bűneiben, a másik oldal aljasságában, és pl. túl megengedő a saját eléggé erőszakos "játékaival" szemben, erre a megjátszott erőszakra szép lassan rámegy az ország. Ahogy Tölgyessy is mondja, minden energiát leköt a másik oldal megsemmísítése való munkálkodás, a magyar-magyar belháború, és eközben a magyar társadalom problémamegoldó képessége, versenyképessége kezd szépen lemaradni a régió többi országához képest.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.04.24. 10:32:48

@naphegyi vince: abból a szempontból gondoltam, hogy 10ből csak 2x van kedve ahhoz amit csinál...
süti beállítások módosítása